15 oktober 2009

När tillåter gammelmedia sina läsare att kommentera eller inte

Medborgare! Av någon anledning går det inte att kommentera alla artiklarna som gammelmedia publicerar på sina websajter, utan enbart er urval av artiklarna. Dessutom länkar heller inte gammelmedia alltid tillbaka till de bloggar som skriver om artiklarna. Vad är det som avgör om gammelmedia tillåter sina läsare att kommentera en artikel eller inte? Finns det några politiska eller ideologiska hänsyn som gammelmedia gör när de tar beslut om de ska tillåta kommentering och/eller publicera länkar till bloggar? Det kan egentligen bara gammelmedia själva svara på, men det kan vara intressant att se om det finns några trender.

För att ge ett par exempel kan man börja med att titta på Aftonbladet idag. Av någon anledning kan man inte skriva några kommentarer till artikeln om synskadade Vera Rastenberger som föll ner på tunnelbanespåret vid Gullmarsplan och räddades av två okända män som blixtsnabbt hoppade ner till hennes undsättning. Hon hann aldrig tacka de två okända hjältarna som hjälpte henne och stannade kvar vid hennes sida till dess ambulansen kom. Inte heller länkar Aftonbladet tillbaka till de bloggar som skriver om denna positiva nyhet. Varför kan man ju onekligen fråga sig. Kan det bero på att det är män som gjort en god gärning?

Däremot kan man både kommentera och länka till artiklarna om TV-läkaren Dr Phil som blivit anklagad för sexuella trakasserier av två kvinnor. Han kallas för en pervers bedragare och beskrivs i allmänt negativa ordalag i Aftonbladets artikeln. En kändis kan man alltid sparka på, speciellt om han är vit hetrosexuell medelålders man. Det ligger i linje med vad som är politiskt korrekt.

Om det däremot är en kvinna som beter sig underligt och som med flit blir gravid 15 gånger, för att sedan göra abort lika många gånger, då finns det plötsligt ingen möjlighet att kommentera längre. Är Aftonbladet rädda för att det ska skrivas kritiska kommentarer om en kvinna? Eller för att få kommentarer om att aborträtten missbrukas? Det vore onekligen negativt för det statsfeministiska budskap som Aftonbladet är bärare av.

Däremot kan man kommentera artikeln om modellen Filippa Hamilton som var för tjock och fick sparken från Ralph Lauren. Hon tycker nu Ralph Lauren är skyldiga de amerikanska kvinnorna en stor ursäkt. En kvinna som är offer för 'utseendeidealet' och som blir sparkad av ett 'manligt' företag är naturligvis något som Aftonbladet visar sympati med och som man önskar att det skrivs och talas om bland folk. Då är det naturligt att både tillåta kommentarer och att man publicerar länkar till bloggar.

Likaså då Statens Fastighetsverk har renoverat bastun på Harpsund för 1,9 miljoner kronor. Då kan man ju alltid försöka vinkla nyheten som om det är statsminister Fredrik Reinfeldt som beställt uppdraget för egen vinnings skull. Det börjar ju stunda mot valtiden och då är det ju dags att svartmåla de borgerliga och hetsa folket i rätt riktning. Vad kan väl då vara bättre än hundratals uppretade kommentarer?

På Expressen kan man studera vilka krönikörer som tillåter kommentarer eller ej. Marcus Birros krönikor går utmärkt att kommentera. Anna Bäsén medicin- och hälsokrönikor går att kommentera. Lotta Grönings krönikor går att kommentera och länka till. Ja, alla Expressens 28 olika krönikörer kan man kommentera - utom en! Den numera avslöjade lögnaren och feministen Liza Marklund tillåter inte att läsarna kommenterar det hon skriver i sina krönikor, inte heller länkar Expressen till de bloggar som kommenterar hennes krönikor. Krönikor som väldigt ofta handlar om just feminism och hur dumma män är mot kvinnor. Sådant får inte medborgarna kritisera eller säga emot!

Medborgarperspektiv är övertygad om det finns en hel del tanke bakom gammelmedias val av när de tillåter kommentering eller ej. Dessutom censureras det friskt bland de kommentarer som skrivs. Det verkar helt enkelt vara så att den vänsterradikala maktelit som styr media uppmuntrar sådant som ligger i linje med deras åsiktspaket och försöker tysta all kritik som skulle kunne uppstå i kommentarsfält. Att svartmåla vita hetrosexuella män uppmuntras, men alla former av kritik mot feminism och kvinnor som beter sig dåligt försöker man tysta.

Gammelmedia verkar använda kommentarsfunktionerna så att det gynnar maktelitens politiska intressen. Tillfällen då det kan komma fram för mycket negativ kritik avstår man helt från att ens ge möjligheten att kommentera. När tillfället ges att kommentera så censureras de mest kritiska inläggen bort. Vanligt folk med åsikter som inte är politiskt korrekta tystas.

Så mycket är demokratin värd i gammelmedias och maktelitens värld.

MER INTRESSANT OM: , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oavsett var man står, själv röstar jag på moderaterna men skall ärligt säga att jag i arbetsmiljöfrågor har större förståelse för krav ställda av SKP-are och R-are, i övrigt är jag ekonomiskt konservativ och socialpolitiskt vänsterliberal o.s.v.

så kan jag inte undgå att notera att Göran Hägglund (KD) har rätt kultureliten syns i politiken som åsiktspoliser. Att den syns även inom KD verkar Hägglund vara medveten om och beredd att ta upp på dagordningen.

Men som sagt oavsett var vi står kulturetablisemanget i gammelmedia verkar försöka styra VAD vi skall få kommentera....

Anonym sa...

Jäkla bra skrivet. Precis så är det. Att bryta mot "en eller flera regler" på aftonbladet är visst att gå emot deras uppfattning i känsliga frågor. Även om man skriver på ett vårdat språk och inte bryter mot några lagar.

//2317

Medborgare X sa...

Norah!

Du verkar vara som jag. Inget parti tycker som jag i alla frågor och jag sympatiserar med olika partier i olika typer av frågor. Dock nästan aldrig med kulturetablisemangen!

Håller med dig att Hägglund verkar vara medveten om sitt eget partis brister när det kommer till att vilja styra över vanligt folks vardag. Och att det är något som han vill ta upp på dagordningen och göra något åt. Kan han etablera ett synsätt inom sitt parti som går ut på att hålla fingrarna borta från att försöka styra och ställa med medborgarna kan han bli ganska attraktiv i mina ögon, men då ska han upp till bevis först!

Kulturetablisemangent däremot verkar älska att styra och ställa med vanligt folk, att skriva dem på näsan vad som är rätt och fel och hur man ska vara. Som en del i det verkar de dessutom styra vad som får skrivas i kommentarerna till artiklar i gammelmedia! De vill ha kontroll på debatten, så att inga oönskade synpunkter eller kritik får ta överhand.

Medborgare X sa...

2317!

Jepp, även om man håller sig till ett hövligt språk och inte bryter mot några av deras uppsatta regler så tar de bort kommentarer om de är allt för kritiska! Så mycket är demokratin värd i deras ögon...

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!