22 oktober 2009

Dags att ta lite ansvar föräldrar, igen!

Medborgare! Expressen visar tydliga tecken på trygghetsnarkomani och offermentalitet när startar en ny artikelserie om "svensk fattigdom". Inte heller denna gång handlar det om hemlösa, utförsäkrade eller missbrukande människor. Nej, istället är Expressens hemska fienden denna gång de små extrautgifter som skolan ber föräldrarna att betala i samband med utflykter, klassresor och miniräknare. Det handlar om ett par hundralappar upp till någon tusenlapp per termin. Trots detta rapporterar Expressen om föräldrar som tvingas ha två jobb för att klara av utgifterna och om elever som tvingas stanna hemma från klassresan!

Mest pinsam är väl dock den ensamstående fyrbarnsmamman och bloggaren Fatou Touray som säger sig ha tvingas pantsätta guldsmyckena för att betala för barnens (varav två är myndiga) friluftsdagar och museibesök. Så vansinnigt fattig kan hon knappast vara och så betungande kan knappast extraavgifterna vara eftersom hon just planerar en resa för familjen till Gambia! Någon som Expressen inte alls verkar vilja veta av när Johan Ingerö ställer reportern mot väggen.

Expressens artikelserie spär ytterligare på offermentaliteten och ansvarslösheten i Sverige. Den förstärker bilden av att staten ska ta hand om allt och alla, istället för att tydliggöra att individerna själva är ansvariga för sina liv. Föräldrar måste börja inse att de faktiskt är ansvariga för sina barn och barnen bör så tidigt som möjligt börja hjälpa till att betala för sig.

Istället för att föräldrarna bara betalar in till klasskassan kan barnen själva arbeta ihop de småutgifter som behövs för de aktiviteterna som ligger utöver skolans ansvar. Man kan klippa gräsmattor hos grannarna, anordna loppis, tvätta fönster - endast deras egen fantasi sätter begränsningarna för hur de själva kan arbeta ihop de pengar som behövs!

Föräldrar, det är återigen dags att ta lite ansvar för de barn ni satt till världen, istället för att gråta ut i Expressen!

3 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja den som ändå hade några guldsmycken att pantsätta...och som alltid har väl dessa barn inga pappor? I varje fall inga pappor, som hjälper till med försörjningen? De är väl drönare, som alla män ;)

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Ska man tro Expressen så är det inte underligt att papporna är frånvarande. De tvingas tydligen ha två jobb för att arbeta ihop till extrautgifterna (se länk ovan).... :-)

Ann Helena Rudberg sa...

Jaha så denne ensamstående pappa har inga mammor till sina barn? Jag visste inte att folk dog så tidigt i vårt land. Att det fanns så många änkor och änklingar. Där måste medierna har missat något stort. Vad är det som gör alla dessa barn till enföräldersbarn?

Allvarligt så är Expressen som vanligt. Drar till med fakta, som visserligen (kanske) stämmer, men utelämnar så stor del av verkligheten att det blir alldeles totalt fel.

Jag gratulerade den först beskrivna ensamstående mamman (som älskar Gambia) till att bo i Sverige för om en månad ska hon och tre av hennes barn åka till Gambia. Vilken tur att de bor i Sverige så de har råd med detta. Om de hade bott i USA hade allt gått till skolavgifter. Är detta dagens fattigdom att ha råd att åka till Afrika?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!