06 oktober 2009

Inget fel att hänga ut näthatare

Medborgare! För ett par månader sedan stormade det kring Carolina Gynning sedan hon hängt ut ett antal personer på sin blogg på stureplan.se. Detta efter att hon och hennes familj under en längre tid blivit trakasserad av dem. Detta ledde till att Gynning bad sina läsare om hjälp att identifiera de anonyma förföljarna. Efter en tid publicerade Carolina Gynning namn, mail-adresser och ip-adresser på de som trakasserat henne och hennes familj. De utpekade polisanmälde då Carolina Gynning och stureplan.se:s ansvarige utgivare Carl M Sundevall för brott mot personuppgiftslagen (PUL). Efter en tid blev hon även JK-anmäld. De två utpekades egen förklaring till att de kritiserade och förföljde Carolina Gynning på hennes blogg var att de ansåg att hon hade osunda värderingar.

Nu meddelar Justitiekanslern att Carolina Gynning inte gjorde något fel när hon hängde ut sina kritiker på stureplan.se. Det kommer inte att inledas någon förundersökning mot Gynning och hon kommer därmed heller inte att åtalas för något brott.

Därmed kan konstateras att det inte finns någon anonymitetsrätt på privata bloggar och att uthängning heller inte är något brott. Det finns till och med tillfällen då uthängningar är av högsta vikt för att avslöja samhällets sämsta sidor!

2 kommentarer:

Leroy sa...

Bra X!

Det skall inte vara så att det bara går att påstå, man måste kunna leverera eller visa på sanning i det man påstår. Fortsätta diskutera och inte hoppa på eller så. Man måste kunna bevisa eller låta folk få uttrycka sig.

ATt försöka tysta någon för att man själv är av annan åsikt under pseudonym eller anonymitet är fel.

Skönt att höra att Gynning och JK. tänkt rätt och man reagerar som man gör.

Sen när det handlar om övergrepp eller hot hoppas jag JK. eller de som juridiskt granskar det IC. mfl kan se att det handlar om helt andra saker och att det stävjs

Leroy

Tristan sa...

Skälet, Medborgare X, till att Stureplan.se/Gynning inte åtalas för brott mot PuL är ju att Stureplan.se har ett journalistiskt syfte och utgivningsbevis, varför personuppgifterna ifråga kunde behandlas utan samtycke från de enskilda som blev uthängda.

Medborgare X, du drar alltför vidlyftiga och förhastade slutsatser.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!