03 oktober 2009

Ja du Papa Dee, vad ska man tro?

Medborgare! Under två dagar har Svea Hovrätt fått ta del av hur åklagaren försöker bevisa att Daniel "Papa Dee" Wahlgren är skyldig till misshandel av sin fru Andrea Wahlgren. Detta mot hennes vilja! Andrea Wahlgren hävdar nämligen själv att allt är ett stort missförstånd och att hon inte blir betrodd när hon säger att hennes man är oskyldig. Hon har till och med skrivit en egen bok om sina ätstörningar och sin panikångest, hur detta påverkat hennes liv och lett till att Papa Dee nu står inför skranket misstänkt för misshandel. På Andreas blogg kan man läsa delar av boken och hennes förklaring av vad som skedde den där kvällen den 13 september 2008.

Enligt Andrea hade hon en ångestattack och hotade att ta sitt liv den kvällen. Hon ska enligt egen utsago varit utagerande och ville få Daniel att reagera, att bekräfta henne. Som en konsekvens av allt detta ska hon i tumultet gjort sig själv illa på ett stort och tungt blockljus som hon fick i huvudet.

Vad ska man tro om en sådan förklaring? Det låter onekligen lite långsökt, men både Vimsig och White Trash Beautiful känner igen sig i Andrea Wahlgrens beskrivning.

Samtidigt verkar dock Papa Dee inte ha gjort ett speciellt förtroendeingivande intryck i rätten. Han blir arg och irriterad när han ställs till svars och dessutom vittnar en tidigare flickvän att han varit våldsam mot henne. Dessutom verkar han ha en något selektiv verklighetsuppfattning, när han inte kan eller vill ge en bra förklaring till vad andra vittnen har observerat.

En som är fullt övertygat om att Papa Dee är skyldig är dock Kerstin Weigl på Aftonbladet. Nu är väl inte det något speciellt förvånande. Hon har ju tidigare medverkat i Liza Marklunds politiska projekt och har varit spökskrivare åt Mia Erikssons bok Mias hemlighet, som är en fortsättning på Gömda och Asyl. Dessutom är hon ansvarig för Aftonbladets radikalfeministiska specialsajt om de 153 kvinnor som mördats av sina män under 2000-talet.

En som dock tycker att manshatarna ska vidga sina vyer är Mr Galahad, som har egen erfarenhet av hur det är att leva tillsammans med en partner som har panikångest. Något som ledde till att hon isolerade sig och tvingade med honom in i isolationen. Det resulterade dessutom i att hon då och då fick panikattacker, under vilka hon pendlade mellan att hota med självmord och att misshandla honom både verbalt och fysiskt, ibland så att blodet flöt från dem båda. Men vem hade då trott att det var en liten kvinna som slog en storvuxen man om de bara sett blodspåren?

För precis som Marcus Fridholm så välformulerat skriver, det är lätt att begå karaktärsmord och att bedöma en situation utifrån en generaliserad bild om hur det brukar vara. En generalisering som kanske stämmer i tre fall av fyra. Men varje fall måste faktiskt bedöma utifrån dess unika situation, annars går både rättssäkerheten och oskuldspresumtionen förlorad.

Hur står det då till i fallet med Papa Dee och Andrea Wahlgren? Ja, vad ska man tro? Situationen verkar ju onekligen var betydligt mer komplex än vad Kerstin Weigl vill göra sken av!

1 kommentar:

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!