21 oktober 2009

100 arbetslösa riksdagsledamöter

Medborgare! Arbetslösenheten ökar dramatiskt i spåren av finanskrisen. Prognoserna tyder på att arbetslösheten kommer att närma sig 12 procent under valåret 2010. Bland ungdomar förväntas upp till en tredjedel vara arbetslösa. En siffra som är bland de allra högsta i hela Europa. Samtidigt har vi riksdagsledamöter som systematiskt kvitterar ut sig från voteringarna i Riksdagen och som håller dig med extraknäck vid sidan av sitt förtroendeuppdrag i Riksdagen.

Thomas Bodström tillhör dem som har högst frånvaro från Riksdagen och som håller sig med lukrativa extrajobb vis sidan av. Han har under de senaste knappa två åren fakturerat 1,7 miljoner i advokatarvoden, han har hunnit med att skriva ett par deckare, han är ordförande i Ecpat, han sitter sedan en tid tillbaka i det privata förskolan Pysslingens styrelse och senast blev han invald i kyrkofullmäktige i Boo församling.

Trots att arbetslösheten ökar bland medborgarna behöver inte våra riksdagledamöter oroas på samma sätt. Antalet riksdagsplatser är och förblir 349 stycken. Så har det sett ut i Riksdagen sedan 1976.

Men behöver vi verkligen 349 riksdagsledamöter? Speciellt som de verkar ha gott om tid för att hålla sig med lukrativa extraknäck vid sidan av. I Danmark består Folketinget av 179 ledamöter. I Norge består Stortinget av 169 ledamöter. I Finland består Riksdagen av 200 ledamöter. Även i andra Europeiska länder är parlamenten betydligt mer slimmade än i Sverige.

Medborgarperspektiv anser att vi borde göra 100 riksdagsledamöter arbetslösa! Minska snarast antalet platser i Riksdagen till 249 stycken. Det skulle skapa besparingar på hundratals miljoner kronor per år enbart i lönekostnader. Pengar som skulle komma samhället väl till handa i finanskrisens spår.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Väldigt bra idé! Varför ska det vara så många fler ledamöter i Sverige än i andra länder?

Nils Dacke sa...

79 är nog en bra siffra och att dom då verkligen kunde något och hade integritet att stå för egna åsikter. Annars är det ju bara röstande apor vi sätter in i buren på helgeansholmen!

I Norge får dom dessutom 3 månaders lön efter avslutat uppdrag och om det duger för världens lyckligaste folk så duger det till oss också.

Medborgare X sa...

Dacke!

Ja, inte behöver de ha någon riksdagspension! Duger det med a-kassa och vanlig folkpension för medborgarna så borde samma sak duga för våra riksdagsledamöter. Norges modell låter betydligt vettigare!

Egentligen kan man ifrågasätta valsystemet överhuvudtaget. Om verkligen Riksdagen ska vara representativt för folket så borde man lika gärna kunna lotta ut vilka medborgare som ska vara riksdagsledamöter!

Unknown sa...

Eftersom alla snor till sig vad dom kan i dagens Samhälle,där bara pengar räknas och där
människor sätts på undantag,förvånas jag inte
över utvecklingen i den tid vi lever i.När Mark
naden får fria händer utan någon kontroll blir
det så här, att Pengarna styr och den som har den eko
nomiska makten bestämmer spelreglerna i landet
När våra långivare ställer krav på minskad välfärd och omsorg får våra politiker snällt
börja skära i välfärden,där de stora pengarna
finns och som låntagare med en stor Statsskuld
får man rätta in sig i ledet.Vi har snart sålt
ut vad som går att sälja ut i Sverige och stora globalaföretag har tagit över det vi ägde
förut,så nu är det andra villkor som gäller och
Folkhemmet är en saga som gått till historien.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!