01 oktober 2009

Rika på ICA

Medborgare! Dagens Nyheter rapporterar idag att flera av Sveriges Ica-handlare tjänar mer än vd:arna i Stockholmsbörsens största bolag. 2008 var till exempel ett lysande år för Ica Maxi i Göteborg. Butiken omsatte över en halv miljard kronor och vinsten blev rekordhöga 33 miljoner kronor efter skatt, vilket motsvarar ungefär 6 procent av omsättningen. Ägaren Rolf Karlsson kunde därmed besluta om en aktieutdelning på 37 miljoner kronor, varav 29 miljoner gick till honom själv. Dagens Nyheter skriver att detta innebär att hans och andras Icahandlares intäkter (som tydligen främst går till lyxbilar, herrgårdar och stugor i fjällen) är betydligt högre än för de flesta svenska börs-vd:ar. Som jämförelse tjänade Scaniachefen Leif Östling med bonus drygt 16 miljoner 2008. Volvochefen Leif Johansson tjänade drygt 15 miljoner medan H & M:s Rolf Eriksens lön och bonus hamnade på 17 miljoner.

Vad Dagens Nyheter helt missar är att det är butikerna som går så bra att ägarna till dem kan göra stora aktieutdelningar. Även flera av storföretagen har (periodvis) gått väldigt bra, även om de flesta inte gör det just nu i finanskrisens spår. Flera av dem ligger vanligtvis på likartade vinstmarginaler som Ica Maxi i Göteborg och de delar ut en stor del av vinsten till aktieägarna. Och det är bra! Vinstrika företag är stabila arbetsgivare och de bidrar till stora inkomster till samhället.

Men eftersom Leif Österling, Leif Johansson och Rolf Eriksen inte själva är huvudägare till de företag de jobbar för, till skillnad mot Rolf Karlsson, så får de heller inte ta del av merparten av aktieutdelningen. Medborgarperspektiv gläds med Rolf Karlsson och hoppas att fler svenskar i framtiden kan bygga upp egna lönsamma företag som ger dem stora aktieutdelningar!

Ica må vara dominerande i Sverige, men om det nu finns dem som är missunnsamma mot Rolf Karlsson och tycker att han tjänar för mycket på sin Ica-butik, så kan de alltid söka sig till en annan butik eller kräva lägre priser. Ökad konkurrens fås enbart med hjälp av medvetna konsumenter!

1 kommentar:

Anonym sa...

Amen!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!