04 oktober 2009

Autonoma vänstern - en skam för alla riktiga arbetare!

Medborgare! I Göteborg brinner garage, bilar, husvagnar och soprum natt efter natt. På samma sätt har det varit i Rosengård i Malmö under det senaste året. Även Botkyrka har varit drabbat. Enligt polisen och kommunen i Botkyrka handlar inte brinnande bilar i förorten enbart om kriminella gäng eller invandrarproblem. I stället är det ofta fråga om unga vuxna som är vilsna i tillvaron. I Malmö har man noterat att flera av dem som bränner bilar och soprum i Rosengård kommer utifrån och i många fall från betydligt bättre områden. I Malmö har det dessutom varit en våg av husockupationer, gatufester och kravaller under det senaste året som lett till våldsamheter och krävt stora polisinsatser.

Med anledning av detta har Sydsvenskan kartlagt de organiserade aktioner som utförts av den autonoma vänstern samt vad deras våldsamheter har kostat samhället. Den autonoma vänstern är utomparlamentarisk och politiskt militant. Rörelsen tar inte avstånd från våld som politisk metod och avgör från gång till gång vilka metoder de anser vara taktiskt riktiga. En del av verksamheten är dock fredlig och syns aldrig i nyheterna. Man arrangerar diskussionskvällar, skriver på bloggar och delar ut flygblad i bostadsområdet. En trend är informell kamp på arbetsplatsen, att tänja ut lunchrasten, dra ner på arbetstempot, knycka från arbetsgivaren och snacka ihop sig mot cheferna.

Det kanske inte enbart är något som den autonoma vänstern ägnar sig åt, utan verkar tyvärr vara ett allt för vanligt tema bland många yngre medborgare numera. Läs till exempel vad Och bilen går bra har hört på t-banan!

När Hillevi Wahl i början på veckan skrev en krönika i Metro om ungdomarbetslösheten och de bortskämda curlingbarnen blev det ett rejält pådrag. Hon gav flera exempel på ungdomar som verkar tro att de gör arbetsgivarna en tjänst när de kommer till jobbet och om de som sjukskriver sig utan att vara sjuka. Hon frågade sig om dagens unga ens vet vad det innebär att jobba?

Precis som Världen idag skriver så var inte Hillevi Wahls syfte att dra alla ungdomar över en kam, utan att hon vägrar se de unga som offer. Visst finns det ungdomar som av olika anledningar inte lyckats få ett jobb, men väldigt många av 80-talisterna på arbetsmarknaden har som högsta mål att ha kul på jobbet. Kvaliteterna för att få ett jobb har också förändrats, kreativitet står över noggrannhet, att vara trevlig står över att vara flitig. Ungdomar som fått en curlinguppfostran, utan krav och gränser för vad som är rätt beteende, tror ofta att lycka är ett normaltillstånd och blir förvirrade när de stöter på helt vanliga vardagsproblem. Istället för att ta ansvar för sin egen situation förväntar de sig att samhället ska ta hand om allt.

Sveriges ungdomsarbetslöshet är en av de högsta i Europa, men den är betydligt lägre i likartade länder som Danmark och Nederländerna. En stor skillnad mellan dessa länder och Sverige är att det ställs betydligt högre krav på ungdomar i de länderna. Man har betyg i skolan från tidig ålder och ungdomar förväntas börja jobba på helger och kvällar när de kommer upp i gymnasieåldern. I Sverige anser istället många ungdomar att de inte ska behöva ta de jobb som bärplockare, städare, vårdare, butiksbiträden m.m. som faktiskt finns. De är ju inte tillräckligt roliga! Och tar de trots allt ett jobb och chefen börjar ställa krav på dem, så känner de sig kränkta!

Det är den typen av bortskämda och lättkränkta medelklassungdomar som många gånger återfinns i leden bland den autonoma vänstern. Ungdomar som passar väl in den bild som David Eberhard beskrivningen i sin bok Ingen tar skit i de lättkränktas land. Ungdomar som blivit helt beroende av att staten ska tar hand om dem, en stat som i falsk snällhet bara levererar kravlöshet. En stat som vare sig överlåter till, eller kräver något ansvar från, den enskilde.

Alla de gamla arbetarna som byggde upp fackföreningarna och socialdemokratin vänder sig säkert i graven när de ser hur dagens ungdomarna ur den autonoma vänstern beter sig. De hade skämts ögonen ur sig om de förknippats med det bortskämda pack som den autonoma vänstern består av och deras loja inställning till arbete. Att göra rätt för sig, att ta ansvar för sig själv och att göra ett bra jobb var alltid viktiga ledord för den gamla stammens arbetare. Den autonoma vänstern däremot, är en skamfläck för alla riktiga arbetare!

13 kommentarer:

Asdor sa...

Jag är en av dessa riktiga arbetare, metallarbetare från Norrland och jag har då jävligt mycket mer gemensamt med den här autonoma vänstern än vad jag har med dig. Har själv lämnat klassförrädarpacket LO och sossarna och anslutit mig till SAC syndikalisterna. LO och sossarna har inte gjort nått för arbetarklassen de senaste 40 åren, de har svikit oss. Och då har jag slitit 15 år på en av Sveriges största och farligaste industrier. Så dina generaliseringar kan du köra upp där solen inte lyser.

Stolt arbetare.

Nisse sa...

Ha, ha,

Vilken kul bluff du kör, Asdor. "Metallarbetare från Norrland" ? Nej, snarare "kulturarbetare" på FIB Kulturfront eller liknande.

Medborgare X sa...

Asdor!

Om du tror att det är riktiga arbetare som står bakom aktioner där man stjäl från arbetsgivarna, bränner bilar och tar till våld mot sina meningsmotståndare så är du verkligen inte någon god representant för arbetarklassen, så stolt du än må vara.

Anonym sa...

Vad innebär det att vara en riktig arbetare? Om kriterierna för det inte handlar om ifall man lönearbetar åt någon annan eller inte, utan bara om att man har god arbetsmoral och tycker om att slita och lyda, då stämmer det nog som ni säger att de som gör saker inom den autonoma vänstern inte är riktiga arbetare.

Men vad fan är det för syn på vad en arbetare är?

Tro fan man vill ha så kul på jobbet som möjligt. Om man nu ska lägga 8h/dag på någonting så kan det ju åtminstone vara så kul som möjligt, med så bra arbetsförhållanden som möjligt.

Ni tror väl inte att den standrard vi har på arbetsmarknaden idag beror på att folk har gått till jobbet och slitit och hållit käften? Självklart handlar det om att folk har varit tvungna att slåss för att förbättre sin arbetssituation. Ofta inte bara mot sina arbetsköpare utan också mot LO och socialdemokratin som har försökt hålla tillbaka folks krav.

Sedan det här med våld mot meningsmotståndare. "Meningsmotståndare" låter såklart mycket värre än "nazister", som det såklart allra oftast handlar om. Istället för att säga att du inte tycker om detta våld så kan du väl säga att du vill försvara nazisterna, så vi kallar saker för vad de är. Ta då hänsyn till att du också försvarar en ideologi som inbegriper folkmord...

Alex sa...

Jag är jävligt less på hur arbetarklassen hela tiden görs till en homogen massa när arbetarklassen i själva verket är den bredaste och mest skiftande samhällsklass vi har. Varför får du för dig att arbetarklassen - som utgör majoriteten av svenskarna - skulle ha samma värderingar vad gäller synen på arbete, att "göra rätt för sig" o.s.v?

Jag är organiserad i Syndikalistiska Ungdomsförbundet d.v.s. en del av den autonoma vänstern. Vi sysslar inte med något våld i vårt politiska arbete. Synen på våld varierar, men den gängse uppfattningen är att våld i största allmänhet är dåligt men att det under särskilda omständigheter kan vara rättfärdigat. Den uppfattningen tror jag att den stora majoriteten av svenskarna delar, sedan exakt vilka omständigheter det rör sig om tvistar man om. Ang. klass så skulle jag uppskatta ett en majoritet inom SUF tillhör arbetarklassen och att en stor minoritet tillhör den sk. medelklassen. Min egen klassbakgrund kan nog beskrivas som 50% arbetarklass, 50% trasproletariat.


För övrigt så tycker jag att du är totalt fel ute i din analys av svenska ungdomar och jag antar att det beror på att du tillhör en generation (alt. en samhällsklass) som helt enkelt inte kan relatera till dagens ungdomar.

Din uppfattning tycks vara att dagens ungdomar är bortskämda när det i själva verket är precis tvärt om. Tryggheten är för dagens unga mycket sämre än för tidigare generationer, kraven och pressen är avsevärt mycket större: Som du själv skriver, man ska inte bara vara flitig man ska vara glad, trevlig och kreativ också. Trots att jobben blir mer industrialiserade och enformiga.

Man kan inte ö.h.t. jämföra dagens Sverige med hur det var på 70-talet o.s.v. Det finns arbetslöshet nu vilket inte fanns då, kapitalets makt har stärkt något otroligt på arbetarnas bekostnad, otryggheten har blivit norm, klassklyftorna har slagit världsrekord i tillväxt, den sociala rörligheten har inskränkts, nyfattigdomen är ett faktum och utslagenheten lika så, kriminaliteten skjuter i höjden, livstilsmagasinen skapar ständigt nya ideal som är totalt omöjliga att leva upp till o.s.v. Var och varannan svensk tonåring knaprar psykofarmaka. Och den äldre generationen tycker att vi gnäller. Det är fullständigt absurt, gnäller är det sista min generation gör. Tidigare generationer gick ut och protesterade när saker och ting var fel, i dag är vi så isolerade från varandra och känner sådan vanmakt och hopplöshet att vi bara håller käften och tar all skit.


Enligt Joakim Vogel, expert på SCB:s välfärdsprogram så är dagens ungda de stora förlorarna i ett generationsperspektiv. Det är otroligt att vår generation någonsin kommer att åtnjuta samma materiella standard som 40-talisterna. Unga i dag uppmuntras att ta skitjobb efter skitjobb då det påstås ge meriter så att man småningom kan få ett arbete som man är nöjd med. Så fungerar det naturligtvis inte, det är bara ett sätt att hålla oss kvar i osäkerhetsträsket med låga löner, ingen trygghet, inget som kvalificerar oss till A-kassa o.s.v.

1990 så fick 18-22 åringar i genomsnitt 60,000:- kvar om året efter boendekostnader. I dag ligger den siffran en bit under 35,000:-, det är under socialbidragsnormen.

Det är klart att arbetare på 60-talet kunde hålla fast vid sin lutheranska arbetsmoral och "göra rätt för sig", för de hade säkert arbete och de visste att de sakta men säkert fick det bättre. De visste att de skulle ha råd med hus, bil, familj o.s.v. De visste att utvecklingen gick framåt.

Alex sa...

Riktigt irriterande föresten att man inte kan välja att kopiera en text som man skrivit i det här kommentarsfältet. Halva mitt inlägg försvann, men det är ju ganska långt som det är.

Nicklas Eriksson sa...

Jag känner en stor del av Göteborgs autonomer, och de allra flesta av dem har jobb. Flera stycken riktigt bra och välbetalda jobb som de har pluggat i åratal för trots bristande förutsättningar.

Bara ett litet fåtal har båda föräldrarna i mellanskiktet.

L. O. K. Ejnermark sa...

Vilken bra arbetare du är "Medborgare X" som klankar och trycker ner unga arbetare. Som om det skulle vara okej att tycka att det bara finns en del 80-talister som inte lyckats få jobb av andra orsaker än lathet, fy fan!

Nej tacka vet ja de autonoma proletärerna! Det vet i alla fall vad solidaritet betyder!

Medborgare X sa...

Alex!

Du har helt rätt i att arbetare inte är en homogen grupp. Det finns en väldigt stor variation och vissa är faktiskt t.o.m. egna företagare! Visserligen är arbetslösheten högre idag än tidigare, men orsaken till det är främst att skatterna och avgifterna för att anställa har blivit så höga att det inte längre är intressant att göra vissa typer av jobb eller att det blivit betydligt lönsammare att automatisera vissa typer av jobb. I Danmark och Nederländerna har man till exempel lägre skatter och avgifter på ungdomsjobb. Det gör att ungdomar i de länderna börjar jobba på kvällar och helger redan i gymnasieålder! De lär sig hur det är att jobba och ta ansvar för sin egen försörjning!

Men även i Sverige finns det jobb. Jobb som dock inte svenska ungdomar längre vill ta och som istället görs av utländska arbetare. Du kallar de skitjobb, men det är jobb som behöver göras och som någon är beredd att betala för. Är svenska ungdomar för fiiina för det? Knappast, men uppenbarligen så pass bortskämda att de inte tycker att de ska behöva ta de jobb som finns.

Medborgare X sa...

Alex!

Dagens ungdomar har en matriell standard som ungdomar för 30 år sedan inte kunde tänka sig. Hur många ungdomar hade mobiltelefon, playstation, dator, ipod, etc. för 30 år sedan?

Medborgare X sa...

Kristoffer!

Jag är säker på att de som fått sina bilar uppbrända och stenar genom sina fönster tackar så hemskt mycket för visad solidaritet. Den bästa solidariteten du kan visa resten av medborgarna är att vara nettoskattebetalare! Att du betalar in mer skatt än vad du kostar. Då bidrar du till att andra medborgare får det bättre.

Men att som i Malmö medverka till att samhället måste lägga ut 58 miljoner i onödan är definitivt inte det minsta solidariskt! Det visar bara på ett förakt mot alla de arbetare och övriga medborgare som byggt upp samhället!

Tristan sa...

Medborgare X

"Den bästa solidariteten kan du visa resten av medborgarna är att vara nettoskattebetalare."

Ja, eller att vara inflationsdämpare åt arbetarna genom nöja sig med försörjningsstöd via soc o.d.

Michael sa...

Anonym 5 okt 14:33

Meningsmotståndare, skulle det vara enbart nazister? Det var som fan, skulle en hel räcka sossar och andra, samt myndigheter vara nazister nu också?

Skitprat.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!