21 oktober 2009

Byt ut "muslimer" mot "män" och läs!

Medborgare! Dagens Nyheters kulturchef Maria Schottenius skriver om Jimmie Åkessons debattartikel i Aftonbladet. Hon menar att normalt sett skulle en artikel av detta slag inte ha publicerats under rådande trycklagstiftning, eftersom den klart innehåller hets mot folkgrupp. Hon pekar på att Åkesson i texten gör en exempellös attack på muslimer som grupp och i en sörja av fördomsfulla anklagelser och iakttagelser vädjar Åkesson till väljarkåren om stöd för en politik där muslimerna ska bekämpas. Schottenius finner det groteskt att läsa Jimmie Åkesson och menar att texten påminner om propaganda från nazisterna under andra världskriget: hur man definierar och misstänkliggör människor i kollektiv, hur man piskar upp en hotfull stämning där man gör en folkgrupp till syndabock. Schottenius uppmanar läsarna att byta ut ordet "muslimer" mot "judar" och läsa om Åkessons artikel.

Medborgarperspektiv tycker att ett minst lika intressant experiment är att byta ut ordet "muslimer" mot "män" istället. Plötsligt framstår Jimmie Åkessons debattartikel som en typisk debattartikel skriven av en typisk radikalfeministisk företrädare. Där görs också fördomsfulla anklagelser. Där definierar och misstänkliggör man också människor i kollektiv och man piskar upp en hotfull stämning mot dessa. Där vädjar man också till att en grupp människor ska bekämpas.

Varför visar inte Maria Schottenius och hennes kollegor inom mediaeliten och kultureliten samma intresse att granska och fördöma de feminister som propagerar med samma typ av retorik som Jimmie Åkesson?

3 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Men män är det absolut inte synd om. De är skurkar helt enkelt. De är födda sådana. I grupp. Jag skojar bara ;). Men som jag skrev på Newsmill är det inte Mona Sahlin och hennes parti, som har ordnat den här situationen åt oss? Tillsammans med de andra opinionsbildarna i landet?

Hon har sagt att hon känner stor skam över de apatiska flyktingbarnen och att de blev behandlade efter rykten och besluten om dem togs i regeringen på lösa grunder.

För mig är det helt uppenbart att den socialdemokratiska regeringen tog fler beslut enligt sin -ism eller övertygad av tidningsartiklar och inte efter att de visste hur det stod till i landet.

WazahP.essO sa...

Bra och intressant inlägg. Läs vad jag har skrivit om samma ämne på caerus.se

WazahP.essO

Ramona Fransson sa...

Mycket bra! Ja, det är ett ojande utan gränser men att ta en diskussion, och jag menar inte fem minuter i Aktuellt eller en kvart i Debatt, utan kanske i ett par timmar där man kallar in personer ur olika religiösa samfund och även vanliga bönner som mig till exempel till en diskussion och inte pajkastning hade varit riktigt bra.

Moderator skulle kunna vara Lennart Persson eller Janne Josefsson. Det hade varit grymt intressant.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!