04 oktober 2009

Upp till bevis fega politikerkräk!

Medborgare! Då var det dags igen, ännu ett försök från våra politiker att försöka hemlighålla vad som verkligen hände på Regeringskansliet dagarna efter tsunamikatastofen i Asien den 26 december 2004. 543 svenskar fick sätta livet till i denna enorma naturkatastrof och flera tusen skadades. Den socialdemokratiska regeringens arbete på hemmaplan lämnade dock många frågetecken efter sig. Även om det tillsattes en katastrofkommission, ledd av Johan Hirschfeldt, för att utreda Sveriges insatser blev regeringens och de enskilda tjänstemännens agerande aldrig tillräckligt utredd för att verkligen räta ut frågetecknen.

Strax efter att alliansregeringen tillträtt under hösten 2006 blev det allmänt känt att ett stort antal databand med backuper över datatrafik för perioden kring tsunamin förvarades i Regeringskansliet. Dessa benämndes snabbt tsunamibanden och reaktionerna blev starka när regeringen för två år sedan ville ha 70 års absolut sekretess för dessa. Efter att förslaget underkänts av Lagrådet backade dock regeringen. I stället beslutade Riksdagen om en tillfällig sekretess på tre år samtidigt som en utredning tillsattes.

Tidigare har det framkommit att den statliga utredningen föreslagit att banden skulle slängas, men detta bemöttes med häftig kritik. Nu framkommer det att regeringen återigen vill införa en 70-årig hemligstämpel på tsunamibanden. Sekretessen blir dock inte absolut, men stark nog för att inte kunna granska vad politikerna och tjänstemännen hade för sig den där julhelgen för 5 år sedan. Uppgifter från tsunamibanden ska nämligen bara lämnas ut om det står klart att det kan göras "utan fara för att Regeringskansliets verksamhet skadas".

Vad på dessa band är så hemskt att det absolut inte får komma till allmänhetens kännedom? Att utrikesdepartementet begick ett antal misstag har redan framkommit. Till och med tjänstemän vid UD har tidigare begärt att politikerna ska ta bladet från munnen och lägga korten på bordet för att utreda vad regeringen och de högsta tjänstemännen hade för sig strax efter att katastrofen inträffade.

Behövs det en bloggtsunami för att ställa den politiska makteliten mot väggen och låta medborgarna ta del av vad som verkligen hände på Regeringskansliet i spåren efter tsunamin? Inser inte dessa politiker att deras agerande skapar en enorm klyfta i samhället, en politikerklass som ställer sig över och visar sitt förakt mot medborgarklassen.

Nu är det dags för alla dessa fega politikerkräk att stå upp för offentlighetsprincipen! Om 70 år kommer dessa magnetband vara antika och möjligheterna att läsa dem ytterst små. Men det kanske är det ni vill, att sanningen aldrig ska komma fram?

9 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

BRA!

Mvh

Johan

Medborgare X sa...

Tack Johan!

Kanske kan vi gemensamt få till en bloggtsunami!

Ann Helena Rudberg sa...

Undrar om de verkligen får igenom detta... fast det är ju fasligt likt vad förra regeringen försökte göra. Och varför skulle detta vara så hemligt? Det borde kunna släppas fritt i denna dag, tycker man. Om det nu inte var så att förra regeringen hade mystiska saker för sig som rörde rikets säkerhet. Och att också säkerhetskopior ska vara hemliga... de är ju till för att ersätta originalet om något har hänt med dem.

Vad sjutton finns det på de där banden undrar man? Att försöka hemligstämpla det hela gör bara att folket blir ännu mer misstänksamt mot den sk överheten. Menar denna regering verkligen det? Borde de inte hellre låta allt komma fram nu när det är valår och allt? Det skulle ju kunna ge dem politiska poänger. De satt ju inte vid makten då.

Min bästa barndomskamrat förlorade sin syster, sin svåger, sin systers barnbarn och mannen till hennes syskonbarn. Bara hon kom hem. Alla de andra druknade.

Anonym sa...

tack,bra.men det tråkiga är att dom skiter i oss(jag var där,förlorade vänner)om 70 år är jag död o får dö ovetande om vad ´Töntarna`freivalds &co inte!!!!gjorde för att hjälpa.det är så löjligt pinsamt vad dom jobbar hårt för att rädda sina skinn.tråkig utveckling av demokratin,iternet censureras,övervakad på nätet ock mobilt..börjar likna 50-60talets sovjetsamhälle,tråkigt o trist man tappar sugen..:-)

Medborgare X sa...

Ann Helena och Anonym!

Det är extra otillfredställande för alla dem som själva var med om tsunamin och alla dem som förlorat någon nära i katastrofen att man nu försöker dölja vad den socialdemokratiska regeringen verkligen hade för sig de där dagarna efter katastrofen inträffade. Som Anonym säger, de flesta som själva upplevde tsunamin kommer att vara döda när sekretessen upphör. Snacka om att sanningen blir lidande!

Anonym sa...

"Vad på dessa band är så hemskt att det absolut inte får komma till allmänhetens kännedom?"

Absolut inget som har med rikets säkerhet att göra tippar jag. Inte heller något som är särskilt viktigt på något annat sätt heller. Banden skulle med största säkerhet bara visa att hela det där struntviktiga gänget inte alls lägger sina arbetsdagar på särskilt relevanta saker. Med andra ord visar banden att kejsaren är naken.

Om 70 år kommer banden med stor sannolikhet att vara värdelösa. Då är de sannolikt inte längre magnetband ens.

Medborgare X sa...

Populisten!

Så sant, så sant!

Anonym sa...

Men FRA lagen klubbas igenom där riksdagen kan läsa medborgarnas e-post trafik (vid brottsmisstanke).

Medborgare X sa...

Anonym!

Ja, det är uppenbarligen skillnad på folk och folk. Medborgarnas e-post ska kunna läsas hur som helst, men regeringens ska vara hemligstämplad i 70 år...

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!