10 februari 2012

Del 1 - En dag i Maria Svelands deprimerande liv

Medborgare! Det har nu gått ett halvår sedan Maria Sveland och Katarina Wennstam släppte boken ”Happy happy – en bok om skilsmässa”. Då var livet i topp för de två nyskilda damerna. Solen sken. Allt var ljust. Livet lekte. Varannan vecka var barnen hos exen och de var fria, fria, fria. Då vaknade de av solstrålarna som sipprade in bakom rullgardinen och kände att ”jag är solbränd, nyknullad och lite bakis”. När Medborgarperspektiv tar hissen upp till Maria Svelands tvårummare på Södermalm, ringer på dörren och möts av en sliten kvinna i medelåldern så verkar det enbart vara det där sistnämnda som verkligen stämmer in.

Med en släpande och lite skrovlig röst bjuder Maria Sveland in i lägenheten. Strax innanför dörren ligger barnkläder och skor i en enda stor hög på golvet. Någonstans att hänga av sig ytterrocken verkar inte finnas och inte gör värdinnan så mycket som en ansträngning att erbjuda en plats att hänga den på heller. Jag knäpper upp rocken, stoppar ner halsduken i ytterfickan och tar ett stort kliv, över klädhögen, in i lägenheten.

Rullgardinerna är neddragna för bostadens alla fönster och i köket står flera dagars disk staplad under kranen. Den annars så blommiga 50-talsinspirerade lägenheten liknar nu mer en vissen vinterrabatt. På köksbordet står ett urdrucket vinglas med en fimp i botten. Strax intill ligger en uppslagen tidning med den svarta rubriken ”Hatet som gör mig politiskt deprimerad” och brevid ligger resterna av en annan, sönderriven, tidning. Ett tränat öga har dock inga svårigheter att snabbt pussla ihop den långa rubriken ”De är rädda nu. Feministerna har inte kunnat hantera sin framgång” och att det är jämställdisten Pär Ström som skrivit artikeln.

Maria Sveland sätter sig tungt på den enda redan utdragna Myran-stolen. Jag drar ut en stol mittemot och sätter mig ner. Det där brunbrända ansiktet som vi är vana att se lyser helt med sin frånvaro. Lika så det där chickt stylade håret med en liten blonderad slinga framtill. Istället möts jag av ett blekt ansikt med mörka ringar kring ögonen och en frisyr som mer är att likna vid ett trolls.

– Jag saknar mina barn, säger plötsligt Maria Sveland och börjar storgråta. Hon lutar tungt sitt huvud i händerna. Mellan hulkningarna kommer det fram att hennes två pojkar är med pappa Olof och hans nya flickvän i Sälen på skidsemester. Precis som hulkningarna är på väg att ta slut, bryter de ut igen och Maria Sveland nästan skiker ut att:

– Jag saknar Olof! Jag är så rädd! Tårarna rinner som en vårflod ner för kinderna. Kanske tur då att Maria Sveland inte direkt verkar ha ägnat morgonen åt att sminka sig och att lägga lager på lager av mascara på ögonfransarna. Nu slipper hon i varje fall de där fula svarta strecken på kinderna.

I ett försök att både avleda hennes saknad och att inleda intervjun frågar jag försiktigt Maria Sveland vad det är hon är rädd för. Hon tittar plötsligt upp och ger mig en blick fylld av både förvåning och av ilska:

– Har du inte läst min artikel? Män! Män, män, män, män! Män som våldtar. Män som mördar. Män som hatar feminismen. Män som är rasister. Män som röstar på Sverigedemokraterna. Anders Behring Breivik. Carl Bildt. Jimmie Åkesson. Angela Merkel. Marcus Birro. Bengt Ohlsson. Pelle Billing. Pär Ström. Titta här vad idioten Pär Ström har skrivit, skriker Maria Sveland i falsett, samtidigt som hon griper tag i den sönderrivna tidningen på bordet framför sig.

– Han är ju helt sjuk i huvudet. Han vill ha lika rättigheter och lika skyldigheter för båda könen. Han vill ha en könsneutral lagstiftning! KÖNSNEUTRAL LAGSTIFTNING! Det är ju helt sjukt! Hur kan man ens tänka sådana tankar. Förstår han inte att kvinnor är förtryckta? Förstår han inte att vi lever i ett patriarkat? Hur kan man komma och begära att män ska få samma rättigheter som kvinnor? Det är ju helt sjukt!

Återigen faller Maria Sveland ihop över köksbordet och börjar gråta så att hon skakar i hela kroppen, samtidigt som hon gång efter gång efter gång mumlar orden ”lika rättigheter” för sig själv.

I mitt huvud tänker jag tyst att Angela Merkel är väl ändå inte en man, men jag biter mig i tungan och kniper igen munnen. Plötsligt ringer telefonen med en skräll signal. Maria Sveland rycker till, ställer sig upp på lite vingliga ben och springer ut ur köket in i vardagsrummet och fram till ett vitt skrivbord vid fönstet.

Hon lyfter upp telefonen och svarar. Efter ett kort samtal faller hon åter ihop och börjar gråta. Denna gången över det vita skrivbordet i vardagsrummet. Telefonen faller ut hennes hand, ner på golvet och landar mjukt på den färgglada designermattan. Maria Sveland lägger armarna över huvudet och hulkar tyst.

– Jolanda är sjuk, säger hon med en kvävd röst, vem ska nu städa och tvätt? Jolanda brukar ju alltid komma på fredagar. Hur ska det nu gå? Katarina, Mari och Mian ska ju komma ikväll. Åååh, vad jag saknar Olof!

Plötsligt tittar hon upp och vänder sig mot mig. Hon säger:

– Du kan väl röja upp här? Flickorna kommer ju hit i kväll. Då måste det se bra ut. Jag måste ju hinna till frisören och sen till delikatessbutiken och kanske en sväng till Systemet också. Kan du inte hämta ut mina kläder på kemtvätten också? Det brukar alltid Jolanda fixa. Hon är så duktig och hjälpsam. Jag förstår inte alla de där rasisterna som är emot invandring. Hur skulle vi klara oss om vi inte hade alla duktiga invandrare? Vi skulle ju inte ens ha pizza och kebab!

Maria Sveland avbryts av posten som dimper ner i brevlådan i hallen. Hon springer med lite lättare fötter nu och är snabbt framme vid ytterdörren. Ett enda ensamt vitt kuvert har landat på toppen av klädhögen.

– Åh, det är från förlaget. Det måste vara årets royalty, hör jag henne glatt ropa från hallen.

Hon sliter upp kuvertet och vecklar upp alla papper. Kuvertet faller till golvet. Maria Sveland bläddrar intensivt i bunten med papper och faller sedan ner i klädhögen vid dörren. Storgråtande mumlar hon:

– Men, men, det är ju bara 3,5 miljon. Mycket mindre än förra året. Hur ska jag klara mig? Det är så orättvist. Ranelid, GW Persson och Guillou får ju mycket mycket mycket mer. Det är diskriminering. Det är bara för att jag är kvinna. De förtrycker mig. Det är det här jävla manssamhället. Patriarkatet.

Maria Sveland faller åter ihop, men efter en kort stund ställer hon sig plötsligt upp och tittar mot mitt håll.

– Stå inte bara där! Börja städa! Fort, fort! Jag måste skriva en debattartikel. Det är de där jävla piraternas fel. De där fildelarna. Det är de som stjäl mina pengar. Jag kommer ihåg vad Liza Marklund sa. De tog hennes pengar också. De stjäl våra böcker. Utan att betala. De hatar mig. De smiter med allt mitt guld!

Maria Sveland springer snabbt förbi mig i den trånga hallen. Hon sätter sig åter vid det vita skrivbordet och öppnar sin laptop. Hennes snabba fingrar dansar över tangenterna och blicken är fast fokuserad på skärmen.

Jag vänder henne ryggen och går med långsamma steg mot ytterdörren. Försiktigt trycker jag ner handtaget och öppnar tyst dörren. Med ett långt steg, över klädhögen, är jag ute i trapphuset. Jag stänger lika försiktigt ytterdörren och går sakta ner för trapporna.

Väl ute på gatan lyser solen mig i ögonen och kylan biter lite i kinderna. Jag knäpper igen ytterrocken. Ett ungt par som promenerar förbi mig hejar glatt. Jag promenerar en kort bit till ett kafé för att få den där koppen kaffe som Maria Sveland aldrig bjöd på, trots att hon hade en svarta Gaggia-espressomaskin i köket. Runt omkring mig sitter män och kvinnor, unga och gamla, mest svenskar, men också någon enstaka med invandrarbakgrund. Folk ser väldigt välmående och hyffsat välbärgade ut. Jag är ju ändå på Söder.

Ingenstans kan jag se de osynliga strukturerna som Maria Sveland tydligen är så rädd för. Men nu har jag fått en närmare bild av var de faktiskt finns. Inne i Maria Svelands bakfyllerusiga huvud.

Fortsättning: "Bli inte en mansrättsaktivist!"

AB1 AB2 DN1 DN2 DN3 DN4 DN5 DN6 DN7 GP1 HD1 SkD1 SkD2 SvD1 SvD2 SvD3 SvD4 SvD5
MER INTRESSANT OM: , , , ,

54 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså. Vad säger detta om "Medborgare X". Kan inte påstå mig känna till särskilt mycket om Sveland-artikeln och det runt omkring. Men oavsett vad DET handlar om. Detta är ju sjukt skrivet.

Anonym sa...

Nej, det kallas yttrandefrihet, humor och satir.

Anonym sa...

Justdetja, det var grymt underhållande så tack! Bra skrivet =D

Anonym sa...

Dagens läsning, det firar vi med lite Shostakovich och en fredagsgrogg. Skål! (P.S, Det verkar vara något knas med att kommentera som något annat än anonym)

Anonym sa...

En intresant parafras av en verklighet.

Det som är det mest tragiska är att den troligtvis speglar sanningen allt för väl.

"Audiatur et altera pars"


Genusföljaren

Maria sa...

Dagens novell!

PRESIDENT sa...

Genialt!
Jag tycker det är intressant när jämställdister/antifeminister tar till satir uppbyggt på feministernas egna hat och egna tillkortakommanden och vanföreställningar. Först då blir det helt plötsligt näthat. Något kopplat till rasism, ja, något kopplat till allt, ja något kopplat till ALLT JÄVLA SKIT!!!

Anonym sa...

Det här tycker jag var en dålig satir, som säger mer om dig än om Maria Sveland. Du ska dock ha en eloge för att du gav f-n i ratsit den här gången. Och än en gång, ifall du missat det - jag är inte feminist.
mvh Törnrosa

Anonym sa...

Tack Medborgare X!
Det var ord och inga visor... och troligen ganska nära "originalet".

Sveland är en vandrande katastrof, och borde ta sin medicin regelbundet...

Hjalmar

Anonym sa...

@Medborgare X
Haha... jag är bekant med en sån här person som du beskriver om man bortser från yrke och pengarna. Underhållande.

//barfota

Anonym sa...

Som sagt...du har i alla fall lämnat ute personuppgifterna.

Nicke

Anonym sa...

Värst vad folk verkar fina i kanten, lite satir har väl ingen dött av?

Lorem Ipsum sa...

Det där är ju NÄTHAT!!! :)

Nej men allvarligt talat det var skoj skrivet.

En reflektion bara; Om hon ska hålla på och ramla ihop så där hela tiden så skulle jag rekommendera hjälm och knäskydd :)

Kör hårt.

Medborgare X sa...

Nicke!

Du kan säkert söka på Ratsit, Eniro eller Hitta själv. Det tar dig inte mer än 30 sekunder att hitta Maria Sveland. Det är liksom just det den typen av webtjänster är till för...

Medborgare X sa...

Törnrosa!

Smaken är som baken, delad. Det är fritt fram för dig att tycka vad du vill om inlägget. Samma sak om du vill kalla dig feminist eller inte. Men samma sak gäller också för mig och andra som Maria Sveland tycker inte borde få komma till tals.

Angående Ratsit så kan du säkert hitta Maria Sveland själv på 30 sekunder. Det är liksom just det som Ratsit och andra liknande webtjänster är till för...

Anonym sa...

Dom smiter med allt mitt guld haha!

Välskriven satir och även om det här med stor sannolikhet inte har ett skit med Svelands liv att göra så är det väl inte mer än rimligt att hon får smaka lite av sitt eget ris när hon buntar ihop Billin med ABB. Skillnaden är väl: Hon var seriös.

Anonym sa...

Försök inte ;)

Vad mitt inlägg syftar på är omöjligt att ta miste på för normalbegåvade människor.

Nicke

Anonym sa...

Nobels litteraturpris FTW!

Anonym sa...

Grym ock grymt bra satir!

/Teddy Padillac

Patrik Olsson sa...

Det där varit riktigt skön läsning, härligt!

JD sa...

Kanske DN kultur vore intresserad av att köpa detta?
Kan du inte skicka dem ett mail MBX?

Medborgare X sa...

Anonym!

Skål och kul att du gillade det du läste. Underligt att det inte fungerar att kommentera som annat än anonym för dig. Det fungerar fint för mig. Vad använder du för browser? Själv kör jag Explorer 9. Det verkar fungera som det ska.

Medborgare X sa...

Anonym!

Kul att någon upptäkte den om guldet! Det är Robin Hood jag vill åt...

Daddy sa...

Du är en lysande satiriker käre medborgare. Betydligt bättre än Valerie Solanas.

Medborgare X sa...

JD!

Haha, jag tror inte DN är speciellt intresserade. Inte jag heller för den delen.

JD sa...

Helt klart ligger din satir närmare kultur än vat Svelands artikel gör. Det kan inte ens Sveland själv säga emot och det är det som är så jävla komiskt!

Anonym sa...

Ditt inlägg 'Som man bäddar får man ligga' i somras var i ena änden av skalan, så uselt och krystat att jag inte ens brydde mig om att kommentera det (eller det kanske jag ändå gjorde, minns inte).

Detta inlägg är i andra änden av skalan. Jag ställer mig upp och levererar en rungande applåd!!! ASGARV

/Backlash

Anonym sa...

skitbra.

Per Hagman

Davvalito sa...

Skönlitterärt var det inte alls så pjåkigt, kanske dags att försöka sig på något längre?

Trollan sa...

Hade faktiskt exakt samma tanke. Jag skulle köpa det!

Anonym sa...

Riktigt kul läsning!
Underbart scenario.
Personligen hade jag uppskattat den ännu mer om du hade ändrat namnet litegrann, låta det bli "Marie Norland" tex. Liknande som Jan Guillou gör i sina romaner. På så vis blir det ingen utpekad person som ges tillfälle att ta på sig offerkoftan och bli kränkt eller påhoppad, men heller ingen tvekan om vem som egentligen avses.....

Anonym sa...

Bra skrivet:)

Anonym sa...

Jag kan göra Medborgarperspektiv ännu mer nöjd över att ha lyckats provocera. En obehaglig text som i bästa fall leder till juridiska konsekvenser - vilket visserligen kommer att få Medborgarperspektiv att känna sig censurerad och bli ännu mer bitter och skriva ännu värre påhopp, men vad gör det om hundra år.

Ellen sa...

Är detta kvinnohat eller bara ett personligt påhopp?

Anonym sa...

Varför sluta där? Det är säkert rasism också! Bra jobbat Ellen, du är en sann internethjälte. Sluta aldrig granska dom med makt och stor röst. /N

Anonym sa...

Hej igen MbX

Nja, tar det 30 sekunder att ta fram en grej på t ex Ratsit så blir jag irriterad.
Men den och liknande tjänster ska inte missbrukas på det sättet som du gjort tidigare. Kan inte hjälpa det men jag tycker att svenska folket blivit väl utsålt när uppgifterna kan användas bl a så som du gjort tidigare.

En annan fundering är... Inne hos Per Ström läste jag i går att du önskade att människor ska visa tolerans mot varandra. Varför kan inte du börja i så fall? Det tycker jag hade varit mer klädsamt.

Helt klart att Maria Sveland på något sätt känner sig trängd när hon går ut på det sättet. Men det borde väl i så fall kännas som en "delseger" för din sida och så kunde du börja träna på det där med tolerans.

mvh Törnrosa

Medborgare X sa...

Törnrosa!

Då får du nog bli irriterad. Du kan själv gå in på Ratsit och göra en personsökning. Skriv bara in förnamn och efternamn så får du snabbt svar på adresser. Det hela bygger på det vi kallar offentlighetsprincipen!

Det stämmer att jag tycker att vi behöver bygga samhället på ökad tolerans och att acceptera att alla människor inte är precis lika och inte tycker och tänker precis lika. Det är dock något som måste komma uppifrån. Det är de som har makten som måste gå i fronten och visa vägen. Vanligt folk kan inte förväntas agera annorlunda än vad de politiker, journalister, kulturpersonligheter och myndighetsutövare med mest makt i samhället gör.

Jag har inget emot att Maria Sveland har andra åsikter än mig och än mindre att hon gör dessa hörda! Men så länge som Maria Sveland propagerar för att människor som inte delar hennes åsikter ska tystas och inte få komma till tals så kommer jag att protestera högljutt mot hennes åsikter och hennes människosyn!

Medborgare X sa...

Anonym!

Ojdå, var det en "obehaglig text". Var det något särskilt som du upplevde som extra obehagligt? Kanske delar du Maria Svelands syn att alla som inte tycker och tänker som henne borde tystas och inte få komma till tals i samhället?

Anonym sa...

MbX

Lite för din kännedom. När det gäller ratsit osv. Försök inte lära mig hur det fungerar och varför. Har jobbat med dessa lagar i hela mitt liv och verkligen haft makt. Och jag vet vad ansvar är. Och ovanpå det blev jag datanörd också.

När det gäller toleransen. Du kan inte kräva något och sedan skjuta över ansvaret på andra och att de ska ta initiativet. Det är nog så att det är bra om man jobbar från båda hållen. Men framför allt underifrån så att man vet vad man ska kräva av dem som man väljer att låta gå i topp.

Jag har inga problem med att Maria Sveland inte tycker att vissa inte ska få framföra sina åsikter. Hårddrar man ditt resonemang så resonerar du faktiskt likadant. Alltså: Du får tycka att Maria inte ska få tycka. Men Maria får inte tycka att du inte får tycka. Jobbigt det där.

Dessutom är det, som jag ser det en önskedröm som Maria Sveland har. Så har man inget annat att kivas om kan man ju klart ägna tid åt den.

Då anser jag att hennes åsikter om bl a Pelle Billing är betydligt mer obehagliga. Att kalla Pelle för extremist och jämföra honom med Breivik är helt sanslöst.

Det ska bli intressant att se hur Pelle bemöter Maria Sveland i samma medium som där hon framförde sina åsikter om honom.
Ha det bra MbX tror inte vi kommer längre med varandra än så här för nu

mvh Törnrosa

Frank Joelsson sa...

Du kanske inte kommer så långt med att vara anonym. Bara bra det så slipper vi ett ynkligt motstånd :-)

Frank Joelsson sa...

Man kommer inte långt med att vara anonym, som tur så att samhället slipper bli påverkade av såna som du :-) jävla kvinnohatare..

Medborgare X sa...

Frank !

Vilka vi?

Medborgare X sa...

Frank!

Stark argumentation! Istället för att använda sakargument så ägnar du dig åt osakliga personangrepp. Typiskt maktspråk och typisk härskarteknik.

Medborgare X sa...

Ellen!

Är du läskunnig? Längst ner till höger, under inlägget, så finner du ett antal etiketter. Där framgår med all tydlighet vad inlägget är (för alla de som inte är intelligenta nog att inse det innan de nått så långt)...

Medborgare X sa...

Frank!

Jag noterar att du även har skrivit en mogen kommentar hos Pär Ström under signaturen thesuprememanifesto:

"Du är helt vrickad! Feminismen kommer att segra, jävla kvinnohatare!"

Jag undrar just vem som är vrickad...

Anonym sa...

Mycket sjukt pågår i våra rättssalar, men det blir nog svårt att göra rättssak av denna satir. Det är en liten liten bit kvar till det idealsamhälle som Sveland och anonym 3:12 kämpar för där alla alltid riskerar att hamna inför rätta för tankebrott.

Mr Speck sa...

Tja det var kanske lite elakt men det var i alla fall välskrivet och underhållande.

Detta till skillnad mot en totalt usel och meningslös debattartikel jag råkade läsa i DN ....

Dr Evil sa...

Länken till din blogg hade inget innehåll.

Menkanske lika bra det ?

Anonym sa...

Hej!

Första gången jag kollar här. Jättebra, nu inlagd som favorit.

Benny Guldfot

Juristen sa...

MX: Detta var ett av dina absolut bästa inlägg någonsin. Lysande satir och tydligen har satiren uppfyllt sitt syfte eftersom en och annan rosenrasande feminist glimmar till bland kommentarerna. Keep up the good work!

Anonym sa...

Satiren är ett effektivt verktyg när det hanteras rätt, dock säger det mycket om användarens föreställningar och inbillningar när det hanteras utan kompetens - och urartar.

Anonym sa...

"Satiren är ett effektivt verktyg när det hanteras rätt, dock säger det mycket om användarens föreställningar och inbillningar när det hanteras utan kompetens - och urartar."

Vilket INTE är Medborgare X's satir.
Den här artikeln har blivit en klassiker även om den bara är 5 dagar gammal :-)

Anonym sa...

Medborgare X är en ny bekantskap för mej och är nu lagd bland favoriter....

Anonym sa...

Jag förstår inte varför hon bara gormade och föll ihop titt som tätt som en annan narkoleptiker? Kom igen, du kan skriva mer nyanserade karaktärer än så ;P Detta var ju bara absurdt, och inte särskilt satiriskt. Bättre kan du!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!