13 oktober 2009

Göran Hägglund sparkar stjärt igen och verklighetens folk jublar

Medborgare! Under ett tal på Kristdemokraternas personaldag i måndags utvidgade Göran Hägglund sin syn på hur samhället har utvecklats under de senaste decenierna och hur åsiktseliten allt mer har främjat sig från vanlig folk och deras verklighet. Göran Hägglund pekar på att detta är en elit, bestående av ledarskribenter, politiker och krönikörer, som hyser ett förakt för vanligt folk och som bekräftar sig själv genom att lägga andras liv tillrätta och förstöra det offentliga samtalet med nonsens och kommissariefasoner. Han pekar vidare på att denna åsiktselit är fångad i en vänsterradikal låtsasvärld som befinner sig långt från den vardag där vanligt folk lever.

Många som kritiserar Göran Hägglund förstår inte vad han menar med verklighetens folk. En del verkar enbart se Hägglunds tal om radikalvänsterns åsiktselitns syn på vanligt folk som ett populistiskt utspel eller som någon form av kulturförakt. Andra, som Helle Klein, drar åter igen paralleller med nazisterna – om man inte tänker och tycker som Helle så är man nämligen nazist! Sanningen är nog snarare den att Hägglund och den Kristdemokratiska ledningen noterat att Moderaterna har lämnat platsen som ett friheterligt och tolerant konservativt parti öppen i sin strävan efter att bli ett statsbärande mittenalternativ. Tanken är att Hägglunds angrepp mot den vänsterradikala kultureliten under de senaste månaderna ska väcka partiet att ta fram nya förslag som ska öka vanligt folks frihet att leva sitt vardagsliv. Det finns nämligen en allt större grupp i samhället som vill bort från alla lagar, regler, tvång och konformitet. En grupp som vill leva sitt liv efter eget huvud, utan att bli skrivna på näsan av den vänsterradikala åsiktspolisen.

Att det finns många som känner igen sig i Göran Hägglunds beskrivning av både verklighetens folk och den åsiktselit som dikterar vad som är politiskt korrekt visar om inte annat många av kommentarerna i Dagens Nyheter.

Patrik (16:54, 12 oktober 2009) skriver:

”Jag är vanlig: heterosexuell, medelinkomsttagare, har endast gymnasieutbildning, är bosatt i medelstor svensk kommun, åker till Medelhavet på sommaren och Sälen på vintern, spelar fotboll med grabbarna en kväll i veckan, resten av kvällarna går åt att skjutsa barnen, har sex alltför sällan numera, läser nåt av Mankell på semstern, tittar på Rapport och nån amerikansk TV-serie, fuskar lite med deklarationen och dricker vitt vin med räkor på fredagkvällar. Det känns toppen att det finns en politiker som faktiskt tycker att mitt sätt att leva är OK. Har länge saknat det! /P”
Lasse2 (17:01, 12 oktober 2009) skriver:

”Jag har aldrig någonsin kunnat tänka mig att rösta på KD, men om de verkligen tar fram ett partiprogram i den här riktingien så är det nog tusan dags. Efter några år i olika länder på kontinenten inser man hur oerhört kollektivt, likriktat och politiskt korrekt precis allting är i Sverige. Individen har skrämmande lite att säga till om och en politisk åsiktspolis á la Kina är ju införd här för länge sedan ivrigt applåderad av kultureliten.”
Anna (17:06, 12 oktober 2009) skriver:

”Det är ingen tvekan om att vi har en självutnämnd kultur"elit" som ges oproportionerligt utrymme på bl.a. DN:s kultursida för att skriva oss på näsan vad som är politiskt korrekt, och journalister i SR och SVT som konsekvent stryker vänsterns moralister medhårs. Jag ser Sverige i ett perspektiv utifrån efter flera år med andra länders massmedia, plus dagligt läsande av och lyssnande på de svenska, och kan inte annat än förundras över hur hjärntvättade och blinda mina landsmän tycks vara inför denna vänsters dominans. Eller är de kloka nog att inte bry sig medan kultur"eliten" och journalisterna pompöst kvackar i sina skyddade ankdammar? Hägglund gör i alla fall en viktig insats för att peka på den föraktfulla och elitistiska uppfostran som bedrivs av PK-"eliten".”
Sven Wallin (19:59 resp 20:02, 12 oktober 2009) skriver:

”Demokrati = folkstyre, det håller inte enbart tala om för folket vad de ska tycka, man måste också lyssna. Det är högern för tillfället överlägsen vänstern. Vissa kallar det populism, jag kallar det folkstyre och sunt förnuft. Arbetarrörelsen talade än gång för folket mot eliten, (som var i numerär minoritet). Fortsätt Göran, fortsätt formulera vad socialkonservativ är. För nu är KD nyradikala och Mona och Ohly konservativa. Jesus skulle älskat dig, vara ute bland folket och ta strid mot farriseerna. Detta är buskul, politiken ställs på ända och eliten hänger inte med.”

”Att ändra ett partis invanda tankemönster är bara möjligt i motgång. S behöver minst 12 år i kylan för att fatta. Reinfeldt hade aldrig klarat av internstriderna att göra om nya moderaterna utan svidande valförluster 1998 & 2002. KD är socialkonservativt, men inte mäktat med att förklara vad detta är. Man har saknat en idéformulering i tidevarv där de radikala krafterna suttit på makten och formuleringsinitiativet över tankens kraft. Vänstern (eliten) har tjänat ut som tjänare av folkets vilja. Elit är inte vem man gynnar, utan vem som sätter agendan. Den priviligierade eliten är per se, von oben.”
Även i Dagens Industri exploderade det i kommentatorsfälten. Kajsa (2009-10-12 14:13) skriver angående Anna Anka och kultureliten:

”Jag håller med Hägglund i denna fråga. Sverige har en mängd åsiktsmyndigheter och "kulturinstitutioner" som helt lever på skattepengar. För att komma i åtnjutande av dessa skattepengar så skall de "uppfostra" det svenska folket. Åsiktsuppfostran. För att säkra "rätt åsikter" placeras gamla trogna partikamrater i ledningen. Detta gäller allt från statliga fiminstitutet till universiteten. Alla lever på skattepengar.

Vi är så vana vid denna åsiktsuppfostran att vi inte ifrågasätter den, eller dess finansiering. Den ställs dock på sin spets när en person som Anna Anka, som ju trots allt kommer från ett land som är demokratiskt i yttrandefrihetens namn säger HELT FEL SAKER. Genast får hon framträda i TV där det råder styrkeförhållandet 10 mot en, detta så att vi alla ska förstå hur hemskt fel hon tycker. Hon får säga vad hon vill, men det är viktigt att uppfostra alla tittare så att de förstår att alla "normala" svenskar tycker tvärtom. Säga vad man vill om Anka, men hon lever inte på andras skattepengar.”

För är det något som är karakteristiskt för den vänsterradikala åsiktseliten så är det just att de till stor del lever på våra skattepengar. År efter år finansieras deras liv av oss skattebetalare. Det är även något som Motpol noterat och tycker därför att Kristdemokraterna bör gå i än hårdare angrepp mot den parasiterande klass som kulturarbetarna i stor mån utgör. Motpol konstaterar att många av dem lever på frukterna av andras arbete, genererat av ett system de själva avskyr!

Medborgarperspektiv kan bara hålla med. När hörde vi senast någon representant från kultureliten eller någon annan del av den vänsteradikala åsiktseliten tacka alla de hårt arbetande medborgarna som år efter år bidrar med skattemedel så att de överhuvudtaget kan försörja sig?

MER INTRESSANT OM: , , , ,

2 kommentarer:

SolGuru sa...

Samtidigt blir det lätt ett slag i luften när man inte vågar ha någon egen bas att stå på, riktigt. Människor idag lever i en "verklighet" som till stor, för att inte säga största, delen är formad av förra generationens kulturradikaler. Vänsterns elittrupper kan därmed ganska lätt bida sin tid - dagens idioti blir morgondagens norm. Det som inte ens behövde sägas om invandring och etnicitet för femtio år sedan är idag liktydigt med folkmordshetsande nazism. Så sent som 1995 hävdade man att alla som trodde att partnerskapslagen skulle leda till att homosexuella fick rätt att adoptera barn var "paranoida" - idag är alla som ifrågasätter lämpligheten i dylika adoptioner homofober. Det går att göra listan hur lång som helst, och jag misstänker att även innehavaren av denna blogg till största delen har åsikter som är helt och hållet rotade i just radikalvänsterns verklighetsfientlighet, det är bara det att den senare i vissa fall gjort sig till del av verkligheten.

Innan man vågar ta ställning på riktigt, eller åtminstone lite halvdant, finns det inte mycket att göra. Äggen vinner i längden - en liten "förtrupp" av idioter framför extrema överdrifter som dryftas i oändlighet, och sedan kommer "moderata" krafter och skapar en kompromiss som ligger mitt emellan hyfsat folkvett och totalt vansinne. Sedan är det bara att upprepa processen, så har man i stort sett uppnått vilken idioti som helst. Utan historiska perspektiv och relevanta ideal står man maktlös inför härsklystnad och destruktiv "idealism" av extremvänstertyp

IAMB sa...

Så här säger Göran Hägglund bland annat:

"Jag ska återkomma till debatten, men låt mig först göra ett alldeles självklart svep till 1910-talets Småland.


När Emil i Lönneberga hissade upp lilla Ida i flaggstången var det förstås ett praktfullt hyss. Men i dag kan vi välja att se det som en vacker hyllningsbild.


En glad salut över ett Småland som frustande och kämpande höll på att ta de sista kliven från fattigdom till välstånd. Precis som hela Sverige gjorde."


De sista kliven! På 1910-talet!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!