22 oktober 2009

Sjukare av vaccinet än av svininfluenan?

Medborgare! För två månader sedan var tidningarna fulla av svarta rubriker i trygghetsnarkomanernas land. Svininfluensan förutspåddes spridas blixtsnabbt. Enligt WHO's uppgifter skulle svininfluensan spridas fyra gånger snabbare än andra virus och de meddelade dessutom att A(H1N1) var den vanligaste förekommande formen av influensa. Från flera håll ställdes krav på att vaccinet skulle utvecklas och kvalificeras snabbare. Ett par fall med dödlig utgång hade konstaterats i Sverige. Sedan tog det plötsligt slut. Svininfluensan försvann lika fort som den kom. Nu är dock vaccinet klart och man har påbörjat vaccinering över hela landet.

I takt med att allt fler medborgare vaccinerar sig strömmar dock rapporterna om biverkningar in till Läkemedelsverket. De ber dessutom om hjälp att samla in alla ovanliga biverkningar. Omkring 190 fall har rapporterats in hittills. Uppenbarligen har svininfluensavaccinet Pandemrix mer och kraftigare biverkningar än vanligt influensavaccin

Jennely, Rebecka, Lotta, Maria och Carina fick alla kraftiga biverkningar. De blev trötta och orkeslösa samt fick hög feber och ont i kroppen av vaccinet. Några av dem var tvungna att sjukskriva sig från jobbet i ett par dagar.

Medborgarperspektiv är ytterst tveksam till massvaccineringen och betvivlar att den verkligen är samhällsekonomiskt motiverad. Bara inköpskostnaden för själva vaccinet är cirka en miljard kronor. Till det kommer sjukvårdssystemets kostnaden för att arrangera själva vaccinringen. Slutligen medför biverkningarna ytterligare kostnader för samhället, i form av bortfallen produktion och sjukersättningar som arbetsgivarna måste betala.

Tyvärr framstår det allt mer som att det främst är läkemedelsföretag som GlaxoSmithKline som är den stora vinnaren på detta spektakel!

10 kommentarer:

Anonym sa...

amerika skapade viruset. nu tar dom fram ett vaccin som gör oss motagliga för andra biokemiska vapen som amerika kommer att testa på oss i framtiden ..

Anonym sa...

Denhär influensan är potentiellt livsfarlig, vilket kan visa sig i februari-mars nästa år, då influensaepidemier toppar. Själv fick jag min spruta i dag och stället på armen är ömt. Några andra besvär har jag inte. Vaccination är en problematisk sak, vilket bör uppmärksammas.

http://proliberty.com/observer/20050323.htm
.
- Peter Ingestad, Solna

http://proliberty.com/observer/20050323.htm

Medborgare X sa...

Peter!

Alla influensor är potentiellt livsfarliga. Det dör tusentals svenskar till följd av influensa varje år. Om svininfluensan är så oerhört mycket farligare än andra influensor får väl framtiden utvisa. Hittills har dock inte de svenska myndigheterna, WHO's och läkemedelsbolagens skrämselpropaganda visat sig vara speciellt tillförlitlig.

Anonym sa...

"Skrämselpropagandan" är väl snarare rubrikmakarna på kvällstidningarna som fortsätter sitt koncept så länge du köper och läser dessa tidningar. Du är själv inte så särskilt saklig eller nyanserad i dina inlägg och bidrar själv till hysterin genom att förstora upp det hela och överdriva saken åt det andra hållet. Känns det bra att ha en sådan roll tycker du?

marie sa...

hej
Det är så med vaccinet de säger inte hela sanning jag har fått ett epost om det.

Lingonpakt sa...

Har du räknat på vilka kostnader samhället skulle drabbas av om influensan tilläts härja fritt?
(Jag fick min spruta i måndags, hade jävulskt ont i armen och lite feber på kvällen men är sedan dess hur biverkningsfri som helst. Detsamma gäller alla mina närmsta kolleger (dryga femtiotalet)).

Lingonpakt sa...

Och så ett par kommentarer till marie och anonym:
marie; Tolkar du all epost som bevisning? Snälla, bli inte polis eller så.
Anonym; Jag tror du bör sluta konsumera fiction i alla former.

Medborgare X sa...

Anonym 09:22!

Nej, jag är antagligen inte speciellt saklig heller. Till skillnad från de svenska myndigheterna, WHO och läkemedelsbolagen så är det heller inte mitt yrke att förmedla objektiv information om influensa och vaccin för dessa. Jag är en privatperson som förmedlar mina synpunkter och åsikter om samhället och aktuella ting i nyhetsförmedlingen! Som sådan är jag naturligtvis ytterst subjektiv!

Medborgare X sa...

Lingonpakt!

Håller med dig, man bör nog vara ännu mer skeptisk till konspiratoriska uppgifter som snurrar runt på nätet än till uppgifter som kommer från myndigheterna via media. Även om man ska vara kritisk till dessa också!

Anonym sa...

Risken för allvarliga komplikationer till följd av den nya influensan är betydligt högre än risken för allvarliga biverkningar av vaccinet. Ömhet och rodnad vid stickstället, snabbt övergående feber är däremot vanliga biverkningar. Hellre öm i armen än sjuk i en vecka . Särskilt som sjukdomsscenariot kan bli än värre även för i övrigt fullt friska människor. Dessutom kan vi tänka på barn under 3 år som generellt sett inte vaccineras.

Just nu sprids ganska mycket desinformation på nätet, exempelvis på den här typen av bloggar. Lyssna gärna på sjukvårdspersonal, ditt landsting, och svensk expertis som (tro det eller ej) allt som oftast kompetenta och ickekonspirerande människor.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!