03 oktober 2009

Grattis - du ska va miljonär!

Medborgare! De anställda vid företaget Monitor Industriutveckling AB i Hudiksvall trodde knappt sina öron när ägaren Åke Persson i fredags berättade att han beslutat dela ut en del av företagets vinst till de anställda. Han har nyligen köpt loss företaget och är nu ensam ägare. Utköpet ska finansieras genom företagets genererade vinst och det som sedan blir över ska fördelas mellan de anställda. Under åtta års tid har Åke Persson planerat att skänka övervinsten till de anställda. Totalt räknar han med att de anställda kommer att få dela på 500 miljoner kronor. Det innebär att de alla de 80 anställda kommer att bli miljonärer! Han säger:
"Det är personalen som dragit ihop alla de här pengarna. De har ställt upp, de är lojala och engagerade. Det är klart att de ska ha pengarna. Jag har ju mitt på det torra"
I Åke Perssons experiment ingår också ett moment där de anställda ska sätta betyg på varandra. Detta i hopp om att få fram en bild av vilka som presterar mest. Han säger att hans erfarenhet visar att premielön ökar produktionen med 30-100 procent. Som en del av experimentet räknar Åke Persson även med att det ska startas ett forskningsprojekt som ska studera hur en prestationsmodell av den typen han nu lanserar påverkar de anställda.

Medborgarperspektiv gratulerar alla anställda på Monitor och hoppas att Åke Perssons experiment kommer att vara framgångsrikt, så att vinsten i företaget utvecklas väl och att därmed alla anställda verkligen kommer att kunna bli miljonärer!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ett drag som inte är rationellt och som torde betraktas med skräck från övriga kapitalister. Bara det går upp för arbetaren att det är han som är källan till allt omkring honom, och inte ägaren, ja då blir det svårt att hålla ihop detta parasitära samhälle.

Leroy sa...

Bra agerat, grundtanken är bra men man får väl hålla tummarna för att det inte går som i Emron när det gäller att tala om sin förmåga eller andras prestation.

Hoppas han i forskningsprojektet ser vilka som bidrar och vilka som bara påstår.


LEroy

Isak sa...

Anonym: Finner det lustigt att du låter precis som Ayn Rand fast tvärtom. Några åstadkommer någonting och resten "parasiterar". Personligen tror jag verkligheten är mer nyanserad än så. Men men, absolutes attract.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!