27 oktober 2009

Arbeta längre för att ge bibehållen välfärd för de som inte arbetar

Medborgare! Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin hävdar att medborgarna måste jobba mer för att klara välfärden och att finansiera den. I dag etablerar man sig på arbetsmarknaden vid ungefär 28 års ålder i medeltal och pensionsåldern är i praktiken cirka 63 år. Mona Sahlin hävdar dock att 35 arbetade år inte räcker, utan det behövs omkring 38-39 år för att bibehålla en hög välfärd för alla när den stora gruppen av 40-talister går i pension. Därför vill Sahlin höja den faktiska pensionsåldern till 65-66 år, alltså med 3 år mer än idag. Tillfrågade medborgare håller dock inte med och gör tummen ner. Istället tycker de att ungdomarna ska beredas plats på arbetsmarknaden istället för att de äldre klamrar sig fast.

Vad inte Mona Sahlin verkar ta med i beräkningen är att Sverige idag har enormt stora grupper av medborgare som är förtidspensionerade, arbetslösa eller lever på andra typer av bidrag. När Socialdemokraternas styrde Sverige ökade arbetslösheten rejält och detta doldes genom att bland annat förtidspensionera fullt friska ungdomar! Även invandringen sköt i höjden och väldigt många av dessa har aldrig kommit ut på arbetsmarknaden, utan lever istället på olika former av bidrag.

Alla dessa personer finansieras av de medborgarna som varje dag går till jobbet och sliter dagarna i ända. Ju fler dessa bidragstagare blir, desto mindre skattemedel blir kvar till ålderspensionärerna samt till vård, skola och omsorg.

Det är inte de medborgarna som redan idag jobbar och bidrar med skatt som behöver arbeta mer, det är alla de fullt friska medborgarna som idag lever på bidrag! Det ger nämligen en dubbel effekt. När en bidragstagare sätts i arbete sluta dessa att kosta skattepengar och börjar istället att bidra med skattepengar!

Sverige behöver fler som är med och bidrar till välfärden och färre som snyltar på den!

10 kommentarer:

Leroy sa...

Bra Analys X!


Leroy

Anonym sa...

Hem med alla pensionärer gärna vid 60 års ålder. Då skulle arbetslösheten försvinna snabbare än ögat.
Att hålla kvar äldre i yrkeslivet är en ren fälla för dessa äldre som kommer straffa sig rejält när det då blir dags att gå hem vid 70 eller så. Det blir inte många år att leva i lugn o ro för många det.
Så man får gå arbetslös och bli kallad parasit och gud vet vad inte mycket att göra åt denna sjuka mentalitet.

Jag som alla andra arbetslösa vill ha arbete och det nu men se det finns inte just nu. Och är man 40 plus så är man på kanten av för gammal och väldigt svårt att få utbildning.

Så man sitter i ett moment 22 läge och kan inte göra så mycket åt det.
Men jag är nog bara lat och framför allt är jag en samhälls parasit så klart.

Anonym sa...

Sympatiserar med dina tankar. Skulle betyda mycket om folk i arbetsförd ålder faktiskt hade ett jobb. Dock är det ett stort "problem" att många numera lever länge efter pensioneringen. Det var lättare förr, när man gick vid 67 och de flesta hade dött innan 72.

Anonym sa...

Vem är det som snyltar? Dom arbetslösa som inte kan få ett jobb? Eller dom med sjukersättning, som jag, som inte klarar av det! Arbetsmarknaden vill inte veta av gamla, psyksjuka, invandrare och andra med defekter. Och du som skriver i denna blogg är en del av problemet. För det är svenne banans attityd som ställer till det.

Dessutom så är väl dom flesta partier överens om att riksbanken ska se till att hålla låg inflation och med det så får inte arbetslösheten vara för låg.

Svensken lever lite längre än tidigare men inte blir han friskare. Utan det är bättre vård som gör att folk lever längre. Men krämporna finns där i alla fall.

Medborgare X sa...

Anonym 23:49!

Det är helt riktigt att vi lever längre idag än när den nuvarande pensionsåldern infördes. Samtidigt har också pensionssystemet utvecklats och utöver den vanliga statliga pensionen avsätter arbetstagarna delar av sin lön i privata/kollektiva pensionslösningar. Det gör att de idag har ett större ihopsparat kapital att lev av som pensionär än tidigare.

Medborgare X sa...

Anonym 00:47!

Jag har fullt förståelse för att det finns individer som har svårt att finna nya jobb eller som blivit utslitna i sina jobb. Men trots att jobben idag är långt mycket mindre slitsamma och farliga än förr har andelen förtidspensionärer och långtidssjuka ökat enormt. Under Socialdemokraternas regeringstid förtidspensionerades tusentals och åter tusentals fullt friska ungdomar i åldern 20-30! Vi har dessutom tagit in mängder av invandrare som inte vill lära sig svenska eller jobba och som är enormt nöjda med att leva på bidrag.

Solidaritet bygger på att alla är med och bidrar! Inte att vissa hela tiden ska bidra och andra hela tiden ska ta.

Catweazle sa...

Självklart har du rätt MedborgareX! Vilken idioti att motarbeta att arbetsföra i mellanålder kommer ut på arbetsmarkanden och samtidigt kräva att gamla människor ska arbeta längre för betala detta!

Camilla Grepe sa...

Ibland får jag en känsla av att hon kläcker ur sig vad som helst bara för att få uppmärksamhet i media. Och framför allt: Var är självbevarelsedriften?

Medborgare X sa...

Camilla!

Och visst får hon uppmärksamhet, nästan i klass med Gudrun Schyman. Men som sagt, var är självbevarelsedriften?

Anonym sa...

Tänk att sossarna kallade detta för "jobbkongress"; nu två veckor senare är detta det enda man minns av evenemanget.

Ja och så röstade stämman för att erkänna Västsahara, vad ger det för jobbeffekt då ?

På sista dagen applåderade man entusistiskt för Lars Ohly som besökte, hade det inte varit ännu bättre med Fidel Castro ?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!