29 november 2009

Kultureliten vill censurera vanligt folks åsikter

Medborgare! I veckan skrev professorn i filmvetenskap, Astrid Söderbergh Widding, en kolumn i SvD om hur hemskt hon tycker det är att vanligt folk tillåts skriva kommentarer till artiklar i gammelmedia. Hon anser att detta har öppnat fältet fritt för "diverse oreflekterade dumheter, elakheter och cynismer" och att detta dessutom sker i "yttrandefrihetens heliga namn". Sammantaget anser hon att möjlighetern för vanligt folk att kommentera artiklar ger näring åt "det ogenomtänkta tyckandets kultur, där det är fritt fram att häva ur sig det som råkar komma för en, i tid och otid" samt att det också är ett "misstroendevotum mot journalisterna, som tidigare, i likhet med andra demokratiska representanter, haft mandatet att yttra sig i folkflertalets namn". Allt detta skriver hon i en kolumn med rubriken "Demokratins princip är ifrågasatt"!

Ja, visst är demokratins principer ifrågasatt! Men knappast av alla de som skriver kommentarer till artiklar i tidningar (eller de som bloggar), utan av personer som Astrid Söderbergh Widding! Hon vill begränsa vanligt folks möjligheter att göra sina röster hörda! Hon vill kunna stå oifrågasatt och själv få uttala sig över huvudet på vanligt folk. Detta är dessutom inte första gången som en representant för kultureliten vill inskränka den demokratiska debatten.

Alltid lika kloka Johanne Hildebrandt besvarar idag Astrid Söderbergh Widding i sin krönika i Aftonbladet. Hon pekar på att kulturetablissemangets kamp mot yttrandefriheten börjar ta sig allt mer desperata former. En gång i tiden hade Astrid Söderbergh Widding och hennes gelikar den totala makten och tolkningsföreträde när det gällde beskrivningen av verkligheten. Med Internet har dock detta börjat förändrats. Hildebrandt skriver att:
"Nu har bloggar och kommentatorsfunktioner vittrat sönder deras forna makt och likt en utmärglad hjord dinosaurier vandrar de över en sönderbränd stäpp av global information i jakt på internetfria vattenhål där artfränder kan bekräfta deras svunna storhet."
Det går inte längre för journalister och representanter för kultureliten att sitta på höga hästar och se ner på vanligt folk och deras åsikter. Internet har gett oss alla ökade möjligheter att utnyttja den demokratiska rättigheten att uttrycka våra åsikter och erfarenheter. Hur aviga de än må vara jämfört med maktelitens politiskt korrekta verklighetsbeskrivning.

Det gammelmedia dock fortfarande styr över är vilka artiklar de tillåter läsarna kommentera. Som Medborgarperspektiv tidigare har noterat verkar gammalmedia använda kommentarerna så att de i mesta möjliga mån gynnar maktelitens politiska intressen. Vid de tillfällen det kan tänkas komma fram allt för mycket negativ kritik mot artikelförfattaren eller det som redovisas i artikeln avstår gammelmedia ofta helt från möjligheten att kommentera. Vid de tillfällen som det ges en möjlighet att kommentera så censureras dessutom de mest kritiska inläggen bort.

Vanligt folk med åsikter som inte är politiskt korrekta tystas systematiskt av gammelmedia. Mer är tyvärr inte demokratin värd i Astrid Söderbergh Widdings och hennes journalistiska kollegors värld.

MER INTRESSANT OM: , ,

1 kommentar:

KimhZa Bremer sa...

Viktigt och bra inlägg!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!