30 november 2009

Svenska gammelmedia hänger inte med

Medborgare! För två veckor sedan rapporterade Medborgarperspektiv att danska och norska media skrev om att flera av WHO's influensarådgivare är betalda av läkemedelsindustrin. Nu har äntligen svenska gammelmedia vaknat till liv och insett vad som hänt. Svenska Dagbladet vill gärna framstå som att det är de själva som har granskat ärendet och att det är de som nu avslöjar att flera av WHO's rådgivarna har kopplingar till läkemedelsindustrin. Men det är inte alls Svenska Dagbladet som står bakom dessa avslöjanden och än mindre att det enbart är WHO's generaldirektör Margaret Chan som bestämmer om den största samlade internationella folkhälsopolitiska satsningen någonsin, massvaccinering mot svininfluensan. Det har redan varit känt i Danmark och Norge i två veckor!

Även Aftonbladet och Expressen försöker rida på Svenska Dagbladets "avslöjande" när de publicerar utdrag ur deras artiklar. Att det finns 18 hemliga medlemmar i den rådgivande kommitté av experter på influensa och smittspridning som WHO använder sig av är ingen nyhet. Än mindre är det en nyhet att minst tre av dessa har kopplingar till läkemedelsindustrin. Dessa tre herrar är Dr. Albert Ostenhaus, Dr. Frederick Hayden och Dr. Arnold Monto!

Vad är det som gör att just svenska journalister och gammelmedia ligger så långt efter sin skandinaviska kollegor?

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Håller med om att gammelmedia inte hänger med.
Det hänger inte med i konspirationsteorier, osaklig kritik av välgrundade beslut, eller en närmast religiös tro på att vaccinet skulle vara farlig. Därför är det bra att det fins någon trovärdig källa kvar, bland allt otroligt webbinnehåll vi översköljs med numera. Gammal är äldst och kommer att finnas kvar långt efter att webben är passé.

Anonym sa...

@Anonym 23:56

Jag förstår om du är förfärad över all information som finns på internet, speciellt om du inte är van att använda det. Man måste sålla och korsreferera informationen för att få fram en nyanserad bild, något som är väldigt lätt att göra på internet. Att bara avfärda information på internet baserat på de mest "skrikiga" där ute, är att missa hela poängen med internet.

Du måste sålla och korsreferera informationen i gammelmedia också. Problemet är bara att det ofta inte går, eftersom mycket av informationen köps av tidningarna från samma källa. Och ofta, som i det här exemplet, presenteras informationen som unikt för just en viss tidning.

Tidningarna har kris, och de trycker det som säljer. Information på internet däremot kan (än så länge) flöda fritt, och det finns tonvis med med t.ex filmade föreläsningar från forskare, politiska debatter och dokument direkt från källan som inte gått igenom gammelmedias filter därute.

Lär dig att använda det, och bilda dig din egen uppfattning. Du blir ingen konspirationsteoretiker bara för det.

Bitten sa...

Man skulle kunna tro att det är Jan Guillou som varit på besök här!! :-)

Det är ju tur att mer insatta människor än Anonym kan sprida information idag!!

Ann Helena Rudberg sa...

Jo alltså att det är kris i gammelmediabranschen är ingen nyhet. På DN har det varit det sedan 70-talet i omgångar. Men värre än någonsin är det nu när folk ska avskedas. Det har aldrig hänt förut.

Och att själv ordet pandemi har omdefinierats till vanlig influensa istället för en epidemi, som är ny och människor inte tål och som orsakar ett stort antal döda är förskräckligt. http://parnassen.wordpress.com/2009/11/30/svinigt-whos-pandemilobbyister-sitter-pa-tva-stolar/

Alltså så håller det gamla medielandskapet att trilla av pinn - den med papperstidningar - och det är väl på tiden. Själv läser jag också Svenskan på nätet innan jag går och hämtar den i brevlådan (flera hundra meter bort) och det är i stort bara korsordet som gör att vi fortfarande har pappersmodellen kvar.

Annars har jag hört att också människor, som inte tog sprutan har överlevt både här i Stockholm och i Småland. En del envisas till och med att jobba hela tiden arbetsnarkomaner, som dom är, och smittar desto fler. Men till och med dessa verkar klara sig. En vanlig flunsa alltså....

Vi i familjen var sjuka redan i september och det var väl pandemin eftersom vi inte är det nu... när andra runt oss blir det.

Anonym sa...

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1202389/Government-virus-expert-paid-116k-swine-flu-vaccine-manufacturers.html (116000 pund är ungefär lika med 1500000 kronor)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!