04 november 2009

Sluta dalta med ungdomsbrottslingarna

Medborgare! Nyligen meddelade tingsrätten domarna för mordet i Stureby, där 15-åriga Therese Rojo Johansson miste livet. Både den 16-årige pojken som utförde mordet och den 16-årige flickan som fick honom att göra det dömdes till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård var för mord, respektive anstiftan till mord. Detta trots att åklagaren hade yrkat på fyra år. Att rätten istället beslutade sig för ett år och åtta månaders grundar sig på att de utgått från att en person som är under 21 inte kan dömas till livstid i Sverige, istället är straffvärdet enligt praxis för en vuxen person tio års fängelse. Eftersom det dessutom handlar om unga gärningsmän sätts straffet ner till en fjärdedel av strafftiden. Det vill säga till 2,5 års fängelse. Den som döms till sluten ungdomsvård får dock inte tillgodoräkna sig tiden som denne varit frihetsberövad innan domen fallit och kan heller inte friges efter två tredjedelar av straffet är avtjänat. Därför får de båda 16-åringarna ytterligare straffrabatt.

Hos Johan Ingerö kan man läsa om ett annat fall där en 21-årig man, innan han hunnit fylla 21, mördade en ung småbarnmor. Även han har också fått rabatt på rabatt och dömdes till slut av hovrätten till nio års fängelse, vilket resulterar i att han alltså i praktiken kommer ut efter sex år.

Idag kan vi läsa om en 17-årig pojke som åtalats för att ha våldtagit och mördat en 16-årig flicka. Detta för något hon sagt till honom! Eftersom han bara var 16 år när dådet skedde kommer inte åklagaren att yrka på fängelse. Istället anvisar lagen, precis som i Stureby-fallet, att man ska döma till sluten ungdomsvård i maximalt fyra år. För en vuxen person hade motsvarande brott kunnat leda till livstids fängelse.

Förstår verkligen inte ungdomar som fyllt 15 år vad som är rätt och vad som är fel? Är det verkligen vettigt att dalta med dessa ungdomar istället för att låta dem ta ansvar för sina egna handlingar? Och om dessa ungdomar nu inte kan ta fullt ansvar för sina handlingar, bör det då inte vara deras vårdnadshavare som ska ansvara för det de gör?

Medborgarperspektiv anser att det är dags att sluta dalta med både ungdomsbrottslingarna och deras vårdnadshavare. Sluta ge straffrabatt för ungdomsbrottslingar och gör vårdnadshavarna fullt ut staffansvariga för de brott som deras icke straffmyndiga barn begår.

8 kommentarer:

Anton sa...

Äntligen någon som vågar lite till!!!

http://daddys.blogg.se/2009/november/anmal-alltid-forsta-slaget-seminarium-i-sto.html

Hoppas det kommer fler.

Erik Andersson sa...

Men du tror väl inte på allvar att felet hos en 17åring som slår någon medvetslös, våldtar och slutligen mördar sitt offer, är att personen i fråga inte "kan skilja på rätt och fel" ?

Och du menar vidare att man ska bestraffas med livstids fängelse om man råkat få ett barn som fötts till psykopat och mördat någon innan den blivit straffmyndig?

Hela resonemanget rimmar ju väldigt väl med intresset hos den byråkrati och maktelit du pekar ut i presentationen här jämte...

Pontus sa...

Klart att föräldrarna ska straffas för sina omyndiga barns brott. När barnen är så gamla som 16-17 år är de dock mogna nog att själva bära fullt ansvar för sina handlingar. Dock bör föräldrarna fortfarande straffas för sin bristande uppfostran. Ett första steg kan vara att ta bort straffrabatten för unga brottslingar och att sänka straffrihetsåldern till under 13. Någon gräns för vansinnet måste det ändå finnas.

Anonym sa...

Knark+alkohol=dåligt, livstids fängelse borde den ungen ha

Anonym sa...

Anonym: Rent skitsnack att knarket hade något med saken att göra. Frågan i detta fallet är ju hur en 16åring fick tag på så mycket alkohol att hans vänner slängde ut honom från festen?
Enligt vännerna så hade även personen problem med alkoholen och drack regelbundet. Hur klarar en 16åring av detta utan att föräldrarna får reda på det, och framförallt gör något åt det?
Något är mycket fel.

Anonym sa...

Dom där ungdomarna är rökta och har blåst sina chanser att vara värdiga att deltaga i vår enighet. De är anomalier i vår flock och ska gallras bort totalt. Jag föreslår att de förpassas till att inspärrat hantera grovarbeten av gruvkaraktär, saneringsarbeten vid tjernobylsituationer el. motsv. som övriga medborgare ej ska behöva befatta sig med. Tills den dag de omkommer "av sig själva".

Så är det, de kan bara tillföra skadliga parametrar i demokratin.

Nicklas Eriksson sa...

Anonym 12:46 låter ju själv som ett lysande exempel på hur en demokratins förkämpe uttrycker sig! Bra jobbat där! Mer sånt så att vår nationalsocialistiska demokrati kan omfamna världen!

Kraft für der Leute!!

profanum_vulgus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!