13 november 2009

Unikt reportage om hur Socialtjänsten berövar pappor sina barn

Medborgare! Missa inte Östgöta Correspondentens unika reportage om papporna som berövas sina barn som publicerades i helgbilagan Paus. förra söndagen. Där berättar flera frånskilda pappor hur mammorna konsekvent gynnats vid vårdnadskonflikter samt hur Socialtjänsten och andra myndigheter berövat dem kontakten med sina barn, trots att de är helt vanliga välartade medborgare utan några som helst prickar i registren. Nu följer Corren upp reportaget med en intervju och granskning av Margareta Lind, chef för familjerätten i Linköping.

Trots att Margareta Lind påstår att man utgår från ett barnperspektiv framgår det på ett allt för tydligt sätt att det egentligen handlar om ett vuxenperspektiv. Och inte vilket vuxenperspektiv som helt. Om mammans perspektiv och hur Socialtjänsten berövar pappor sina barn eftersom de tar parti för mamman redan från början.

Precis som Corren skriver så skulle i den bästa av världar alla mammor och pappor vara så mogna och ansvarsfulla att de själva insåg att det bästa för barnet är att få ha en nära relation med både mamman och pappan efter att de separerat. Varken familjerätter eller vårdnadstvister skulle behövas om separerade föräldrar vore överens om att bo nära varandra och underlätta barnens kontakter med både mamma och pappa.

Tyvärr ser inte världen sådan ut. Skilsmässor är många gånger väldigt smutsiga historier, där bråken om vem som ska få vårdnad och umgänge om barnen är det allra smutsigaste! Det är därför Socialtjänstens familjerätter finns, för att lösa de problem som kana uppstå och för att tillse att barnen ska få det så bra som möjligt efter skiljsmässan. I teorin ska principen "barnens bästa" råda och de ska efter skiljsmässan få tillgång till båda sina föräldrar. Men Correns reportage visar att många barn och pappor berövas relationen med varandra. Detta eftersom samhällsinstitutionerna intar ett vuxenperspektiv och ställer sig på mammans sida istället för att faktiskt tänka på barnens bästa.

Så som den nya vårdnadslagstiftningen är skriven belönas mammor som krånglar, hävdar oenighet, flyttar långt från pappan eller gör grundlösa anmälningar om övergrepp och misshandel. Dessutom agerar Socialtjänsten ofta på ett felaktigt sätt. Det handlar då om socialsekreterare som sätter vuxenperspektivet framför barnperspektivet! Det finns till exempel socialsekreterare som tycker att mammor med missbruksproblem, psykisk sjukdom eller som sitter i fängelse behöver barnen på heltid för att de ska må bättre! Samma tanke hade naturligtvis aldrig slagit dem om det var pappan som hade missbruksproblem eller var psykiskt sjuk.

Dessutom finns det en syn inom Socialtjänsten som bygger på att mammor ska kunna få ensamrätt till barnen efter separationen, eftersom de tidigare tagit huvudansvaret för barnen. Barnens rätt till båda föräldrarna försvinner när mammans upparbetade ensamrätt till barnen hamnar i fokus. Barnens och pappornas behov av varandra underordnas kvinnors mammarätt.

Mammaperspektivet hamnar i fokus istället för barnperspektivet. Socialtjänstens agerande uppmuntrar ett omoget agerande av vuxna kvinnor. Kvinnor som sätter sin egen egostiska situation före barnens behov av båda sina föräldrar. Tyvärr finns det allt för många exempel på sådan kvinnor, varav ett par Medborgarperspektiv tidigare skrivit om.

MER INTRESSANT OM: , , ,

3 kommentarer:

Leroy sa...

Bra både Medborgare X och Corren.

Heder!

Någon skam skall väl finnas i ?

Leroy

Mats W sa...

Tänk att den större dagstidning äntligen vågar ifrågasätt hur pappor blir behandlade av myndigheterna vid vårdnadstvister. Starkt gjort av Corren! Hoppas det kan sprida sig vidare till andra tidningar! Barnen behöver ju sina pappor lika mycket som sina mammaor.

Anonym sa...

Otroligt att ett sånt reportage släpps igenom i media. Annars brukar ju feministerna ha monopol på den här typen av frågor.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!