19 november 2009

Det får behålla guldet

Medborgare! Då har äntligen det internationella friidrottsförbundet, IAAF, gett besked om sydafrikanskan Caster Semenya ska få behålla sitt VM-guld eller ej. Det var vid i friidrotts-VM i Berlin i augusti som Semenya tog guld på 800 meter. Redan före VM hade dock en utredning om hennes könstillhörighet startat, vilken blev än mer aktuell då hon vann 800 meter överlägset. Resultatet av testet skulle ha avslöjas på fredagen, men IAAF hänvisar nu till att undersökningen inte är klar ännu och vill i övrigt inte kommenterar detta vidare. Istället har sportministeriet i Sydafrika tagit initiativet och redovisat den överenskommelse som finns. I samråd med den Sydafrikanska regeringen har IAAF beslutat att Caster Semenya ska få behålla guldet oavsett vad könstestet som hon genomgått visar för resultat.

Man har även kommit överens om att resultatet av undersökningen kommer att vara konfidentiellt, att det är en sak mellan läkare och patient. Nu är det dock inte så enkelt. Resultatet av den vetenskapliga undersökningen kommer ändå att framgå när IAAF beslutar om Semenya i framtiden ska få fortsätta springa i damklassen eller ej.

Medborgarperspektiv anser dock att det bästa vore att helt avskaffa uppdelningen i damklass och herrklass. Låt alla idrottare få tävla i en enda gemensam klass. Det är ju trots allt den bästa idrottaren som ska koras! Dessutom behöver inte de personer som är intersexuella hamna i kläm!

1 kommentar:

profanum_vulgus sa...

Så är det ju redan, det finns en öppen klass och en damklass. Problemen uppstår ju enbart i damklassen.
Men det vore intressant att se om en indelnig i längd och vikt skulle vara funkis, eller kanske bara vikt.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!