20 september 2009

Äntligen!

Medborgare! Regeringen aviserar i den presenterade statsbudgeten och kulturpropositionen att den livslånga inkomstgarantin på 214 000 kronor per år, som vissa särskilt utvalda kulturarbetare kan få, ska upphöra från och med 2010. Idag finns det 157 kulturarbetare som uppbär denna priviligierade garantilönen. Naturligtvis snyftar en del priviligierade över beslutet och hävdar att det är ett orimligt slag mot svenskt kulturliv.

Men varför ska just kultureliten särbehandlas och garanteras en inkomst oavsett vad de gör eller presterar? Inga särkilt duktiga svarvare, sjuksköterskor eller ingenjörer får någon som helst garanterad inkomst. Nej, konstnärer, författare, skådespelare och andra kulturarbetare får väl precis som alla vi andra ta ett extrajobb, gå på a-kassa eller söka socialbidrag om de inte kan försörja sig på annat sätt.

För att travestera Gert Fylking så finns bara en sak att säga om regeringens besked i denna fråga - Äntligen!

MER INTRESSANT OM: , , ,

17 kommentarer:

Kurt sa...

De särskilt duktiga svarvarna, sjuksköterskorna eller ingenjörerna har ju andra former av blöningssystem. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har ju b l a utlyst priset "Årets arbetare".

Anonym sa...

Avundsjuk much? Tänk hur det måste svida i din genomsnittliga själ vid tanken på att det inte bara finns människor med en begåvning som du aldrig kommer att kunna begripa, utan att de till råga på allt blir belönade för denna begåvning också.

Anonym sa...

Håller med ÄNTLIGEN ännu ett socialistiskt flum bidrag i graven. Märkligt att samtliga 157 bidragstagare är på vänsterkanten eller yttersta vänsterkanten inte en ända i mitten eller höger.

Anonym sa...

Självklart är det på tiden att rensa upp i resterna av socialdemokraternas sovjetsystem i Sverige. Det är ju fullkomligt horribelt att politikerna ska kunna belöna sina kompisar med lön livet ut - helt oavsett om de presterar något eller inte.

Anonym sa...

"Men vill man ha en kultur med bredd så måste den bäras upp på något sätt" kan man läsa i artikeln och det var nog det mest korkade argument det här året. Vadå bredd? Kulturen har väl aldrig prioriterat bredd inom sina egna led. Det är en av de mest hierarkiska och elitistiska branscher som existerar där en liten klick självutnämnda ryggdunkare och partyminglare med oftast vänstersympatier ser till att de egna polarna får fördelar. Systemet med konstnärslöner är det yttersta instrumentet för att permanenta denna elitism. Ett bra politiskt beslut att börja rensa upp i denna unkna sfär är mer än välkommet.

Bitten sa...

Jag känner lite grann så här: Om man inte är så pass bra att man tjäna pengar och kan leva på sin konst, kanske man ska pyssla med något annat?

Ann Helena Rudberg sa...

Och de flesta tjänar bra på sin konst, författarskap eller vad det nu handlar om... och eftersom många, som Jan Myrdal, ändå är pensionärer så borde de väl ha sett om sitt hus...
Roy Andersson - Agneta Fagerström-Olsson - Kjell Grede - Stefan Jarl detta är filmregissörerna som har stödet. Nog klarar sig de ändå.
Och summan 214 000 som det är i år är åtminstone 50 000 mer än den genomsnittlige pensionären har i pension efter ett helt livs slit.

Anonym sa...

Håller med - Äntligen! Vilket oerhört slöseri med skattepengar detta system har varit. "Kultur" bör väl precis som kläddesigners, hårfrisörskor etc som gör i princip samma arbete, kunna uppbära sin egen inkomst. Klarar man inte det så producerar man inte rätt vara och bör ägna sig åt något annat.

Anonym sa...

Jag håller med de tidigare talarna, den här livstidslönen som endast främjar inaveln inom kultureliten skall bort. Tyvärr så var borgarna för fega, de skulle ha tagit bort bidraget helt.

/Rickard

P.S. Anonym 21 september, 2009 05:00 - Människor med begåvning vi aldrig kommer att begripa? Du menar Jan Myrdal? Eller? D.S.

Tristan sa...

Visst är det sympatiskt att kulturarbetare som levererar kvalitet och bereder mycket nöje också kan få belöning för sin verksamhet.

Men med tanke på att det är staten som väljer ut ett mycket begränsat antal "skyddsvärda" samtidigt som det finns fler "begåvningar" så kan man inte sluta sig till annat än att det handlar om något slags elitism i förfarandet som också borde strida mot prinicipen om likhet inför lagen och alla människors lika värde.

Det är mer rimligt att kulturarbetarna får konkurrera på kulturmarknaden så att konsumenterna frivilligt belönar den eller de som konsumenterna själva uppskattar.

Medborgare X sa...

Kurt och Anonym 05:00!

Nej, det finns inga livslånga garantilöner för varken svarvare, sjuksköterskor, ingenjörer eller andra arbetare. Blir de utan jobb förväntas de hitta ett nytt och de förväntas byta yrke om de inte kan hitta ett inom det de utbildats sig till. Samma sak borde man kunna förvänta sig av kultureliten. Det finns ingen anledning till att de ska åka i någon gräddfil!

Och det handlar inte om någon avundsjuka eller att de skulle ha någon begåvning som vanligt folk inte förstår. För även svarvare, sjuksköterskor och ingenjörer kan ha en stor begåvning för det de gör och som inte kulturarbetare förstår, men de får inga livstidslöner för det...

Medborgare X sa...

Bitten!

Precis! Det gäller ju oss alla. Om vi inte är tillräckligt bra på det vi gör så är det ingen som vill anställa oss eller köpa det vi gör. Varför skulle då just kulturarbetare få lön trots att de inte klarar av att leverera något som är bra nog för att någon annan vill betala för det?

Dessutom är det märkvärdigt att dessa kulturarbetare ibland sägs jobba inom den kreativa näringen, när de inte ens är kreativa nog för att generera något som folk är beredda att betala för!

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Håller med dig. De flesta klarar sig nog ändå och gör de inte det så kan de väl börja jobba i kassan på Konsum. Eller är de för fina för det?

Medborgare X sa...

Tristan!

På den punkten tänker vi helt lika. Varför ska ett litet fåtal betraktas som "skyddsvärda" av staten? Det borgar för nepotism och elitism. Det är betydligt bättre att kulturarbetarna får konkurrera på kulturmarknaden precis som svarvaren, sjuksköterskan och ingenjören får göra på sina arbetsmarknader.

Anonym sa...

Ja, varför ska ett fåtal vara utvalda? Kanske för att de har åstadkommit något som inte bara handlar om pengar? Det verkar provocera deltagarna här något oerhört att det finns begåvade människor som offrar både mental och ekonomisk stabilitet för att de har något att berätta för eftervärlden. Det kallas kulturarv.

Medborgare X sa...

Anonym 22:57!

Det finns mängder med oerhört duktiga och begåvade svarvare, sjuksköterskor och ingenjörer som också offrat enormt mycket för att bidra med sin skärva för att hjälpa människor och mänskligheten. Sådana som levt i skuggan och aldrig fått så mycket som ett tack. Sådana som det aldrig skrivs om och som det aldrig berättas om. Varför är inte de värda att uppmärksammas?

Det finns dessutom enormt många människor som ägnar sig åt konst, hantverk och annan kultur på som fritid. Sådant som dock inte uppskattas av kultureliten. Som knyppling, sömnad, skriva dikter, m.m. Sådant som verkligen är en del av kulturarvet. Ja, vanligt folks kulturarv vill säga. Men de belönas inte med livslånga löner för det. Men så tillhör de ju heller inte kultureliten...

Anonym sa...

Medborgare X: Bra skrivet. Något som inte kom med är att många av dessa stipendiater ofta är födda överklass/övre medelklass. Kan de inte försörja sig själva på sitt skapande får de helt enkelt be sina föräldrar att betala. Tyvärr så kommer åsikter som dessa inte fram i debatten som ägs av dessa bredkäftade grodor.

Kulturpolitik borde egentligen vara att staten ska ge fan i att reglera, stödja eller hindra kulturkonsumtion/-produktion.

/Byggaren

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!