29 september 2009

Vissa är tydligen mer jäviga än andra!

Medborgare! En vecka efter att det framkommit att en av nämndemännen i den kommande rättegången mot grundarna av The Pirate Bay misstänkts vara jävig har nu Svea hovrätt meddelat sitt beslut. De anser att Fredrik Niemelä är jävig och han får nu därför lämna sitt uppdrag. Som motivering anför hovrätten att han är anställd som produktutvecklare och äger optioner i musiktjänsten Spotify. Det var skivbolagens intresseorganisation IFPI och de amerikanska filmbolagens advokat Monique Wadsted som anmälde mannen för jäv. Själv anser dock inte Fredrik Niemelä att anställningen hos Spotify påverkar honom i sin roll som nämndeman, men hovrätten gör nu alltså en annan bedömningen. Beslutet att avstänga Fredrik Niemelä välkomnas som förväntat av IFPI.

Frågan är dock om den verkliga orsaken till att skivbranschens representanter anmälde Fredrik Niemelä för jäv var deras omsorg om rättssäkerheten. Som Medborgarperspektiv tidigare skrivit om har Marcin de Kaminski ifrågasätta syftet med IFPI's agerande. Fredrik Niemelä hade nämligen specialkunskaper om tekniken bakom The Pirate Bay. Om denna djupa tekniska förståelse fanns tillgänglig bland dem som skall döma i hovrätten skulle detta kunna vara till nackdel för skivbolagen som stämt The Pirate Bay! Marcin de Kaminski misstänker därför att detta kan vara den riktiga orsaken till att Fredrik Niemelä anmälts för jäv.

Samtidigt har det också framkommit att två av de tre domarna i den kommande rättegången har kopplingar till upphovsrättsindustrin. Hovrättslagmannen Kristina Boutz är medlem i upphovrättsorganisationen SFIR och hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt har varit medlem i upphovsrättsorganisationen SFU. Båda har därför blivit anmälda för misstänkt jäv av The Pirate Bays försvarsadvokat Per E Samuelsson.

Nu återstår att invänta Svea hovrätts beslut angående de två domarna. För kan verkligen vissa vara jävigare än andra? Upp till bevis Svea Hovrätt!

1 kommentar:

Jonas sa...

Det krävs väl knappast en djup teknisk förståelse för att döma i målet. Lika lite som man behöver veta exakt hur man borrar upp ett kassaskåp för att döma i ett bankrån.

Principen för en torrent är så enkel att alla förstår den utan problem. Han skulle ju antagligen se igenom pirate bays kryphål där de försöker skilja på filer och länkar men det gör väl vem som helst också om de åtminstone har en dator hemma.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!