10 september 2009

100% skatt ger 100% välfärd, eller?

Medborgare! Då har Socieldemokraterna pekat ut kursen för de rödgrönas ekonomiska politik om de vinner valet 2010. Mona Sahlin och Thomas Östros skriver på DN Debatt att de om en månad kommer med sin ekonomiska motion och att de redan nu kan avslöja att de vill höja skatterna. Argumentationen går ut på att bördorna ska fördelas rättvist och att skatten ska fördelas efter bärkraft. Därför vill Socialdemokraterna höja inkomstskatten, höja fastighetsskatten och återinföra förmögenhetsskatten. Pengarna ska användas för att prioritera investeringar i välfärden, så som skola, sjukvård och kampen mot arbetslösheten. Fyra områden som särskilt ska prioriteras i budgeten har identifierats av Socialdemokraterna, ett brett kunskapslyft, framtidens jobb, minskade klyftor och välfärdens kvalitet.

Det är många bloggare som har reagerat på Socialdemokraternas skatteutspel. Apelsineld pekar (återigen) på att det är de med små inkomster som kommer att förlora mest på skatteökningarna. Det är deras marginaler som minskar mest av att staten tar en större del av deras inkomster. Dessutom innebär det att deras egna möjlighet att råda över sig själva ytterligare beskärs. Och någon ytterligare välfärd skapas heller inte av att staten bestämmer över hur löntagarnas pengar ska användas! Det blir ju inte mer pengar i samhället bara för att skatten höjs. Pengarna omfördelas ju bara, från medborgarna till politikerna!

Som Medborgarperspektiv tidigare rapporterat så behöver Sverige inte högre skatter för att den samlade välfärden ska bli bättre, vi behöver lägre arbetslöshet! Fler personer behöver komma ur bidragsberoendet och in i kvalificerade yrken som ger nettopositiva skatteintäkter. Då först börjar den samlade kakan att växa. Då först kan man satsa ytterligare medel på vård, skola och omsorg. Men kakan växer inte av höjda skatten, snarare tvärtom!

För om kakan verkligen växte och om välfärden verkligen blev högre som en följd av höjda skatter, varför höjer man då inte skatten till 100% på en gång?

1 kommentar:

Arlav sa...

Sossarna har väl aldrig hymlat om att man egentligen vill ha ALLA våra pengar?
För enligt Partiets grunder kan ju ingen förvalta pengar bättre än sossar och sossar vet ju alltid bäst vad vi andra behöver..
En genomvåt dröm visserligen men man har jobbat hårt, och länge, för att uppnå den och tyvärr har man fått med sig en stor mängd med mindre ekonomiskt begåvades röster.
I mitt perspektiv kan jag lika gärna ge bort pengarna, godtyckligt, än att låta sosseriet förvalta dem.
Medborgarna bästa står långt ner på att-göra listan för sossarna.
Maktinnehavet och Partiets bästa, det går alltid först!
Gustav Möllers klassiska formulering "varje förslösad skattekrona är en stöld från Folket" är idag helt bortglömd.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!