24 september 2009

Ännu mer jäv

Medborgare! För ett par dagar sedan avslöjades att en av nämndemännen i den kommande rättegången mot The Pirate Bay misstänktes för jäv. Detta då det visat sig att han inte bara är anställd på Spotify. Han har även optioner i bolaget och ligger dessutom bakom en av musiktjänstens uppfinningar. Musiktjänsten Spotify är ett försök att skapa en legal konkurrent till The Pirate Bay och ägs till viss del av några av de stora skivbolagen som stämt grundarna till The Pirate Bay. Lite förvånande kan det då tyckas vara att det är just musikbranschens rättighetsorganisation IFPI som lämnat in en anmälan om jäv till hovrätten. Enligt deras ordförande beror detta på att de inte tyckte att det var lämpligt att nämndemannen deltar i hovrättsförhandlingen.

Detta fick Piratbyråns Marcin de Kaminski att ifrågasätta syftet med IFPI's agerande. Det visade sig nämligen att den jävsmisstänkte nämndemannen hade specialkunskaper på områden som rör tekniken bakom The Pirate Bay. Då de tekniska bitarna inte direkt kan sägas vara hovrättens starkaste sida skulle ett sådant tillskott kunna vara till nackdel för de som stämt The Pirate Bay. Marcin de Kaminski misstänker att detta kan vara den riktiga orsaken till att nämndemannen anmälts för jäv.

Farsen är dock inte slut med det. Idag kommer nya besked om att två av de tre domarna i målet är jäviga. Detta anser försvarsadvokaten Per E Samuelsson. I en inlaga till rätten anför han jäv mot både hovrättslagmannen Kristina Boutz och hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt. Det visar sig nämligen att Kristina Boutz är medlem i upphovrättsorganisationen SFIR och Ulrika Ihrfelt har varit medlem i upphovsrättsorganisationen SFU.

Farsen kring rättegången mot The Pirate Bay verkar aldrig ta slut. Förtroendet för det svenska rättssystemet sjunker för varje dag som går och den svenska juristkåren framstår tyvärr som ett enda stort gäng av myglare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vem bryr sig?

Pirate Bay var/är ju inget annat än langare av upphovsrättsskyddat material. Det lär ju knappt gå att hitta någon som inte är "jävig" i det fallet.

Fö så påstår ju alla fildelare att nedladdning inte påverkar försäljningen så då är väl ingen jävig? :-D

Tomas sa...

TomasGidlöf.se Provar.


Programmet skriver:
Webbadressen innehåller ogiltiga tecken
men programmet verkar vara gammalt ty
TomasGidlöf.se är giltig.

Gidlöf.se är åsså giltig.

"Fallet Axel" kan sannolikt också få den analytiske läsaren att mista förtroendet för det s.k. rättsväsendet.

Trist att också Rick Falkvinge tycker att rättsövergreppen mot Axel är önskvärt. Jag har kontaktat honom som partiledare i ämnet. han gav nördigt intryck.

MVH
Tomas

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!