10 september 2009

Piratförlagets svar på avslöjandet att Liza Marklund ljugit om Gömda

Medborgare! Det har gått snart ett år sedan det började ryktas om att Liza Marklunds bok Gömda: en sann historia inte alls var en sann berättelse direkt ur den svenska verkligheten och att huvudpersonen Mia Eriksson, som under årens lopp hade framträtt i diverse intervjuer, inte alls var så hotad som hon påstått under alla år. Monica Antonsson startade sin ursprungliga blogg under förra hösten och började bit för bit avslöja sanningen om Gömda. I december 2008 publicerades så Monica Antonssons bok Mia: sanningen om Gömda (som nu även finns som pocket) på förlaget Blue Publishing. En bok som blev en av de mest debatterade böckerna under året och som väckte starka känslor hos många som sett upp till Liza Marklund. Vissa blev besvikna på henne och insåg att de blivit lurade alla år, andra vägrade se sanningen och försvarade henne med näbbar och klor.

Monica Antonssons avslöjanden var dock så väl underbyggda att varken Liza Marklunds själv, Piratförlaget eller deras advokater kunde motbevisa henne eller tysta henne. För det försökte de. Redan innan boken ens kommit ut försökte Piratförlagets advokat Peter Ahltin få ut manuskriptet. Liza Marklund själv gömde sig bakom ett påstådd källskydd gentemot Mia Eriksson. Istället använde hon sig av sitt maktnätverk för att försöka tysta debatten och kunde med dess hjälp styra hur och vad gammelmedia skrev om. Det fanns nämligen ett politiskt projekt bakom Gömda och detta projekt skulle till varje pris skyddas! Det var både Liza Marklund, högt uppsatta politiker och mediaeliten överens om!

Därför var det viktigt för dem alla att få bort fokus från den politiska dimensionen och istället få det till att debatten egentligen handlade om en genrefråga. Att det bara var en fråga om att Liza Marklund borde ha sagt att Gömda var "baserad" på en sann historia, istället för att säga att det var en sann historia.

Trots alla avslöjanden om lögnerna bakom Gömda fortsatte Piratförlaget att marknadsföra både Gömda och Asyl som sanna historier. För ett par månader sedan tröttnade Medborgarperspektiv på detta och skickade ett brev till Piratförlagets VD Ann-Marie Skarp och frågade när de skulle uppdatera presentationerna av de två böckerna. Något svar kom inte, men så plötsligt dök följande svar upp idag:
Hej!
Jag beklagar att svaret dröjt. Men jag kan informera dig om att både Gömda och Asyl sedan några månader föreligger i nya upplagor.
Bästa hälsningar
Ann-Marie Skarp
Förlagschef
Vid en snabb titt på Piratförlagets hemsida ser man att presentationerna av Gömda och Asyl har förändrats på ett par punkter (jämför med de tidigare nedan). Några nya bilder på böckerna finns inte, men de gamla är borttagna. På Adlibris kan man dock se att både Gömda och Asyl har fått nya omslag. Förhoppningsvis är även förorden i böckerna ändrade!

Frågan är dock när Liza Marklund ska be om ursäkt till Elisabeth Hermon, Osama Awad, Michael Hjortsberg och alla andra som hon och Mia Eriksson har kört över på vägen mot framgång och rikedom?MER INTRESSANT OM: , , , ,

3 kommentarer:

Leroy sa...

Ja och jag undrar när dessa frågor du ställer kommer att besvaras.

De överrgrep som gjordes och de inblandade i den uttalade agendan vågar be om ursäkt i stället för att sitta i tv och säga då de missat ett flyg att sanning inte spelar någon roll.


Jo skillnaden mellan påstående och verklighet skall media faktiskt granska och ta upp. Meida och journalister skall visa sig så tyffa så de inte tvingas til tystnad.

Därför tycker jag Monica skall lyftas till stora journalistpriset med sin nya blogg. :

Startad 2009 05:

http://monicaantonsson1.blogspot.com/2009/05/valkomna-till-min-nya-blogg.html

Mn kan välja att nominera/motivera här.:

http://www.storajournalistpriset.se/2009/

Leroy

Leroy sa...

För övrigt väldigt bra skrivet och jag ber som vanligt om ursäkt för mina stavfel. Ser dom oftast då allt laggts ut.

Leroy

Michael sa...

Såfort jag läser om Incestfabriken och Gömdaskandalen så tänker jag jämt på boktiteln "Dumskallarnas sammansvärjning".

Undrar varför?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!