09 september 2009

Villaliv sviker Ingrid Carlqvist och yttrandefriheten

Medborgare! Vi är många som förfärats över beskedet via Ann Helena Rudberg att tidningen Villaliv tvingat Ingrid Carlqvist att välja mellan att behålla sitt jobb eller att stänga ner sin privata blogg, efter att både tidningen själv och dess annonsörer hade mottagit ett flertal mail från anonyma personer som förtalat och spridigt illsinnande rykten om Ingrid Carlqvist. Detta som en följd av Ingrid Carlqvists kamp att belysa samhällets behandling av pappor i vårdnadstvister, män som blir falskt anklagade för våldtäkter respektive övergrepp på sina egna barn och andra jämställdhetsfrågor som hon belyst utifrån ett annat perspektiv än det rådande politiskt korrekta feministiska perspektivet. Det finns uppenbarligen många som inte vill att detta ovanliga perspektiv ska få komma till tals!

Konsekvensen av deras agerande är att Ingrid Carlqvist nu har fått betala ett oerhört högt pris. Hennes arbetsgivare tidningen Villaliv har givit henne ett ultimatum, få sparken eller sluta blogga!

Villalivs VD och ansvarige utgivare Fredrik Lindblahd har antagligen fått ett antal kritiska reaktioner från sina annonsörer, som läst de anonyma hatmail de fått om Ingrid Carlqvist. Kanske har vissa av dessa annonsörer svalt det som stått i mailen med hull och hår och hotat att dra tillbaka sina annonser från Villaliv? Kanske har Fredrik Lindbladh motiverat sitt eget och tidningens agerande gentemot Ingrid Carlqvist baserat på dessa ekonomiska hot från annonsörerna?

Vad Fredrik Lindblahd då helt har missat är sitt eget och Villalivs budskap till allmänheten. Genom sitt agerande har Fredrik Lundbladh och Villaliv nämligen visat att det inte står upp för yttrandefriheten, vilken är en av grundstenarna för ett demokratiskt samhälle. Istället för att granska bakgrunden till de anonyma mail man fått och tydligt tagit ställning för alla människors rätt att uttrycka sin åsikter faller man till föga utan att ta debatten med varesig sina annonsörer eller de som skickat de anonyma mail. Förloraren på detta agerande är i längden inte enbart Ingrid Carlqvist. Det är även Fredrik Lundblahd själv och tidningen Villaliv. Och på sikt hela samhället!

Frågan är dock om Fredrik Lundblahd förstått att han sätter både sitt eget och tidningen Villaliv trovärdighet och varumärke på spel? Därför är det kanske bäst att upplysa honom om detta! Gör som Medborgarperspektiv, maila till Fredrik Lundblahd på fredrik@villa-liv.se eller lindblahd@mediagruppen.se och berätta vad du tycker om hans agerande gentemot Ingrid Carlqvist! Så här skriver Medborgarperspektiv till Fredrik Lundblahd idag:
Hej Fredrik!

Enligt uppgifter på flera olika bloggar och debattforum på nätet har du gett din medarbetare Ingrid Carlqvist ett ultimatum, att sluta skriva om sina privata åsikter på sin privata blogg eller att få sparken från tidningen Villaliv. Detta efter att tidningen Villaliv och dess annonsörer fått flera mail från personer som svartmålar Ingrid Carlqvist personligen och det hon skriver om på sin personliga blogg.

Det är ett nederlag för yttrandefriheten att du tagit dessa beslut gentemot Ingrid Carlqvist. Tyvärr påverkar detta beslut synen på både dig själv och Villaliv negativt. En tidning som inte står upp för allas yttrandefrihet är inte värd pappret den trycks på. En tidningsman som inte sätter demokrati i första rummet förtjänar inte allmänhetens respekt.

Jag hoppas verkligen att du och Villaliv omedelbart omvärderar ert beslut gentemot Ingrid Carlqvist och istället stödjer henne fullt ut i att få uttrycka sina personliga åsikter på hennes egen privata blogg!

Vänligen,

Medborgare X
Yttrandefriheten och demokratin behöver röster som Ingrid Carlqvist. Röster som vågar granska och ifrågasätta den bild av samhället som målas upp av politiker, starka intressegrupper och gammelmedia. Samhället och medborgarna är de stora förlorarna om röster som Ingrid Carlqvist tillåts tystas! Låt inte det ske!

MER INTRESSANT OM: , , , ,

5 kommentarer:

Tristan sa...

Medborgare X, hur lyder de brev som Villaliv mottagit och som i förlängningen lett till att Ingrid Carlqvist måste sluta med bloggandet?

Medborgare X sa...

Tristan!

Det bästa är nog att du själv kontaktar Ingrid Carlqvist direkt. Om du uppger namn och address kanske hon skickar dig kopior av breven.

Michael sa...

Jaha, då tvingas man väl skriva till alla annonsörer och beklaga att det bland annonsörerna finns extremfeministiska sådana, vilka inte respekterar den grundlagsskyddade yttrandefriheten, och krävt att villalivs chefredaktör inte skall ha yttrandefrihet - och sådana företag vill man ju inte ha något att göra med.

Men då det tyvärr inte är uppenbart vilka de annonsörerna är så tvingas man dra alla över en kam - så länge som villalivs chefredaktörs yttrandefrihet har offrats på extremfemisternas altare så kommer ALLA annonsörer bojkottas. Och att man självklart kommer att berätta i fikarum och för vänner om alla de annonsörer som man tvingats bojkotta, och varför.

En liten påminnelse - en nöjd kund berättar för två personer, en missnöjd kund berättar för minst 7. Hur många kommer inte att höra om detta?

Camilla Grepe sa...

Villalivs annonsörer skjuter sig i foten om de lyssnar på anonyma hotmail som vill misskreditera Ingrid Carlqvist. Hon har profilerat sig i ett opinionsarbete som gynnar MÄN. En snabb genombläddring av Villaliv visar att en absolut majoritet av annonsörerna är företag med koppling till byggbranchen. Den domineras av MÄN. Hur svårt kan det då vara att tänka tanken till slut??

Ann Helena Rudberg sa...

Medborgare X!

Mats Söderlund ordförande i Författarförbundet "made my day" genom att svara på mitt mejl i dag, som jag skickade till honom för någon vecka sedan. Alla som är intresserade av yttrandefriheten i Sverige kan naturligtvis mejla honom... med åsikter om detta. Se min blogg.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!