01 september 2009

2500 kronor – Sveriges billigaste marknadsföringskampanj

Medborgare! Så har domen mot Anna Odell kommit. Konstfackeleven som iscensatte sitt eget självmordsförsök på Liljeholmsbron i Stockholm och som en konsekvens av sitt förvirrade agerande blev omhändertagen av psykvården. Detta efter att först ha blivit uppmärksammad av ett par oroliga medborgare som gjorde sitt bästa för att ta så väl hand om henne som möjligt när hon virrade fram och tillbaka på bron och verkade vara på väg att hoppa över kanten. De tillkallade även polis, som snabbt kom på plats och försökte få in henne i bilen. Då blev hon aggressivare och gjorde våldsamt motstånd. Väl på S:t Görans sjukhus blev hon professionellt och omtänksamt bemött.

Efter ett dygn kommer det fram att Anna Odell bara har spelat psyksjuk och självmordbenägen som en del av ett konstverk. Naturligtvis reagera sjukvården och övriga myndigheterna som lagt värdefulla resurser på att hjälpa henne i en, som de uppfattade det, kritisk situation och polisanmälde därför händelsen.

Nu kommer domen från Stockholms tingsrätt. Anna Odell döms för oredligt förfarande och våldsamt motstånd till 50 dagsböter á 50 kronor, totalt 2500 kronor.

Det måste vara en av Sveriges billigaste marknadsföringskampanjer genom tiderna!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hon borde pröjsat för hela kalaset. Allt från psykdoktorers lön till tingsrättegången

Zac sa...

Ett litet förtydligande bara - sjukvården polisanmäler alltid regelmässigt våld mot tjänsteman. Så det var inte någon "hämnd" det handlade om som en del finkulturella anser.

Jag säger som jag sagt innan: "Hon lyckades lura det finaste vi har i vårt samhälle - omsorgen om varandra - grattis!"


//Zac

Medborgare X sa...

Zac!

Jag läste det du skrev på din blogg för ett par dagar sedan.

Bättre än så kan man knappast formulera det!

Ann Helena Rudberg sa...

Trist att läkare nu ska titta misstänksamt på alla patienter... och att det krävs att de ska få utbildning i simuleringsdiagnostik... vi får ett hårdare och kallare samhälle tack vare detta.

Journalistförbundet har gått i taket och tror att domen också kommer att göra att wallraffandet blir svårare för journalister... men vad jag vet så lurade två DN-journalister sjukvården i våras till att skriva ut en massa antibiotika. För att sedan skriva att läkarna skriver ut en massa antibiotika. I onödan. Mot reglerna.

Vad jag vet var det ingen som brydde sig om det. Ingen polisanmälan, ingenting.

Så journalister har en särskild frizon där de kan granska och ifrågasätta också enskilda läkare. Det är trots allt skillnad på konstnärer och journalister. Fast någon har krävt att Anna Odell ska få Stora Journalistpriset...märkligt...

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Jag har aldrig förstått varför (vissa) journalister tycker sig stå över lagen och nu är rädda för att de kan bli dömda om de "wallraffar". Varför ska man begå brott för att göra ett reportage, varför inte tänka till en gång till för att se om saken inte kan granskas och undersökas på något annat vis som inte innebär att en brottslig handling måste göras. Och om det nu är ett så viktigt reportage och det kan kräva en brottslig handling så får man väl själv bedöma om man är villig att ta den risken. Det gjorde ju faktiskt Anna Odell innan hon gjorde sitt "konstverk"!

För övrigt vore det väl trevligt om Anna Odell fick Stora Journalistpriset. För vad har hon avslöjat? Att svenska folket bryr sig om sina medmänniskor när de finner en förvirrad person som vandrar runt på en bro och verkar vara på väg att hoppa. Att polisen sköter sig på ett bra sätt trots att den de ska skjutsa till psykakuten gör våldsamt motstånd. Att psykvården tar hand om de som kommer in akut på ett professionellt och bra sätt. Det vore ju jättekul om en så positiv nyhet kunde vinna för en gångs skull!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!