27 september 2009

Journalistik - i vilket syfte?

Medborgare! För en dryg vecka sedan rapporterade gammelmedia i ett antal likartade artiklar att i varje ögonblick finns cirka 750 000 pedofiler som letar runt på Internet efter barnpornografi. Som Medborgarperspektiv tidigare har beskrivit finns det många tveksamheter i det som rapporterades i gammelmedia. Uppgifterna verkar inte ha granskats av varken journalisterna på TT eller av de redaktörer som har publicerat materialet i gammelmedia. Den journalist på Aftonbladet som skrev ytterligare i ämnet verkar heller inte ha idkat någon som helst källkritisk granskning av uppgifterna. Många bloggare reagerade på uppgifterna och undrade varför den här typen av uppgifter så okritiskt kan publiceras i gammelmedia samt vilka krafter i samhället det är som ligger bakom uppgifterna.

Oscar Swartz har gjort det som alla betalda svenska journalister borde göra! Han har granskat och sökt var uppgifterna verkligen kommer ifrån samt undersökt om det finns några reella fakta som stödjer uppgifterna. Det är en skrämmande läsning som han presenterar i två inlägg på sin blogg (del 1 och del 2). Det visar sig att siffrorna inte alls är stämmer. Än mindre att det skulle vara fråga om 750 000 pedofiler som söker barnporr på nätet varje given stund. Istället representerar denna siffra antalet oberoende rapporter om sidor på nätet som misstänks visa barnporr som inkommit till en organisation i USA (NCMEC) under tio års tid. Eftersom det rör sig om oberoende rapporter kan dessutom många av sidorna ha rapporterats flera gånger av olika personer. Ingen verifiering om det verkligen rör sig om barnporr har heller gjorts!

Med tanke på att det är den här typen av falska siffror som ligger till grund för lagstiftning kan man bara förundras över gammelmedias ignorans och bristande journalistik i frågor som denna! Vad är syftet med journalistik som rapporterar den här typen av uppgifter utan att först kritiskt granska dem?

Som en parallell till kan det vara intressant att lyfta fram Daddys fall. En svenska pappa som på sin blogg rapporterat hur han blivit behandlad av Socialtjänst och rättsväsendet i kampen om sin dotter. Hur myndigheterna ha satt alla käppar de kan i hjulen för att få till ett umgänge mellan honom och dottern samt hur han till slut även blivit beskylld för att ha begått övergrepp på sitt eget barn. Allt för att få honom att ge upp kampen för sin dotter. Detta fall är dock ingenting som gammelmedia vill granska och skriva om. Nej, pappor som blir falskt beskyllda för övergrepp på sina barn eller bara önskar ett umgänge med sina barn betraktas bara som gnällspikar enligt gammelmedias journalister. De är inget att slösa varken tårar eller tidningspapper på!

Den gemensamma faktorn bakom båda dessa fall är radikalfeminismen. En auktoritär rörelse där individuella människors frihet och integritet spelar en underordnad roll. Istället bygger den på en kollektivistiskt syn på könen kallad könsmaktsordningen, där män ses som förtryckande förrövare och kvinnor (och barn) som ständiga offer. Dessa offer ska dessutom aldrig ifrågasättas. Och det är just därför som journalisterna i gammelmedia inte kritiskt granskar uppgifterna om de 750 000 pedofilerna och varför man inte vill skriva om män som behandlas illa av myndigheter i samband med till exempel vårdnadstvister.

Journalism bedrivs alltså med politiska syften i fall som dessa. Ett politiskt syfte som stavas radikalfeminism.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Oscar Swartz tillhör de får röster som förtjänar att bli hörda. Så gör min:
.
Dillebonus:

Vaar en koltiveerad herre,
bli betraktad såsom svaag,
det är sanningen dessvärre,
såådan är koltoorens laag.

Men hOOt går hem & knolar mosan
hela väägen till finaalen
- annas får väl gamla koosan
taa sej oti mOOmindaalen!
.
(Hurrarna hurrar Horraa Horraa Horraa Horraa.)

http://kraxpelax.blogspot.com/

http://kraxpelax.blogspot.com/

- Peter Ingestad, Solna

Oscar Swartz sa...

tack för beröm :)
vill dock bara infoga att det inte var just siffran "750.000 pedofiler i varje ögonblick" som jag granskade i postning två. (Den siffran finns ingen källa alls till i rapporten såvitt jag kan se). Jag tittade på en annan siffra som rapportören trodde stod för "antal identifierade barnporrsajter", när det egentligen stod för det antal gånger ett formulär fyllts i på tio år.

Juristen sa...

Synnerligen bra att detta falska påstående lyfts fram i ljuset. Pedofilkortet spelas ut för att legitimera inskränkningar i våra fri- och rättigheter. Låt oss nu se om lagstiftaren lyssnar. Fan tro't.

All heder även åt Oscar Swartz som har kraft och mod att lyfta fram denna fråga i dagsljuset.

Medborgare X sa...

Oscar!

Tack för påpekandet och tack för att du gör det som våra journalister borde göra!

Medborgare X sa...

Juristen!

Visst är det bra att det lyfts fram i ljuset. Efter att ha sett dagens SVT Debatt om pedofiler ska hängas ut så förstår jag att det är oerhört enkelt att använda pedofilkortet för att legitimera inskränkningar vad gäller medborgarnas frihet och rättigheter. Många verkar vara livrädda för att råka ut för pedofiler!

Tristan sa...

Istället för inskränkningar av yttrandefriheten bör avvägningen i mänskliga fri- och rättigheter vid bekämpningen av pedofili bestå i åtgärder som kemisk kastrering av pedofiler.

Då förstör samhället inte för det stora flertalet utan tvärtom ger mer frihet till de oskyldiga och ett proportionerligt straff för de faktiskt skyldiga i varje enskilt fall.

Medborgare X sa...

Tristan!

Naturligtvis borde fokus vara på att komma åt dem som faktiskt är skyldiga och straffa dem på mest lämpliga sätt, inte att skjuta vitt och brett på allt och alla. Om det nu finns barnporr på nätet så ska naturligtvis ECPAT, polisen och andra myndigheter gå på de källorna, istället för att (via sina kontakter i gammelmedia) förorda att hela nätet ska begränsas och övervakas.

En del barnporr skickas säkert i brev också. Med ECPAT och polisens logik så skulle det då alltså motivera att begränsa användningen av Posten och att alla brev ska öppnas och granskas.

Tristan sa...

Medborgare X, hur ställer du dig till kemisk kastrering av pedofiler?

Medborgare X sa...

Tristan!

Jag är ytterst tveksam till den typen av straff, precis som jag inte förespråkar att man hugger handen av tjuvar eller avrättar mördare. Fängelse tillsammans med vård/terapi tror jag är betydligt bättre i längden för alla typer av brott.

Vård/terapi för att brottslingen ska komma till insikt med vad denne gjort, hur det påverkat andra negativt och för att förändra dennes beteende. Fängelse för att det ska "kosta" att göra ett brott och för att avskräcka andra att göra samma sak.

En sak som jag reagerar över i dagens rättsskipning är brottslingar som konstateras vara psykiskt sjuka inte får fängelse. Jag tycker att först skall brottslingen få vård/terapi till dess denne anses "frisk" och har förstått vad denne gjort. Först därefter ska själva fängelsestraffet påbörjas.

Tristan sa...

Medborgare X, tror du vård och terapi hjälper mot driftstörningar som är eller gränsar till psykopati?

Medborgare X sa...

Tristan!

På vilket sätt menar du att pedofili och psykopati har med varandra att göra?

Att vara pedofil, d.v.s. att ha sexuell dragning till barn, är i sig inget brottsligt eller straffbart. Men att begå sexuella övergrepp mot barn (och vuxna med för den delen) är ett brott, så även att inneha barnporr. Det är de som faktiskt begår dessa brott som ska ha vård/terapi och fängelse. Och ja, jag är övertygad att de genom vård och terapi kan komma till insikt med att det de gör är ett felaktigt beteende som leder till negativa konsekvenser för de barn som utsätts. Varför skulle de inte kunna det? Menar du att det är något biologiskt fel på dem?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!