06 december 2009

Trespassers will be shot...

Medborgare! Vad är det som gör att nästan vuxna ungdomar anser sig ha rätt att trakassera andra människor? För ett par år sedan kunde vi läsa om tragedin i Rödeby, där en lindrigt förståndshandikappad pojke under flera år blev trakasserad av ett antal ungdomar i byn. Trots flera anmälningar till polisen och kommunen fick familjen som drabbades av trakasserierna ingen riktig hjälp. Till slut tog tålamodet slut. När de mopedburna ungdomarna körde in på familjens gårdsplan med tillhyggen mitt i natten och vägrade ge sig av trots att de blev ombedda att göra så, hämtade den förståndshandikappade pojkens pappa sitt hagelgevär och sköt ett antal skott efter ungdomarna. Det slutade med att en av ungdomarna avled.

Nu kan vi åter läsa om ett antal ungdomar som trakasserat en 77-årig man i Tärnaby. De hävdar själva att de bara kastat lite snöbollar på hans hus. Återigen slutade det med att den trakasserade använder sin hagelbössa för att skydda sig och en 18-åring får allvarliga skottskador i benet.

Hur svårt kan det vara att respektera andra människor och deras egendom? Vad är det som får dessa ungdomar att tro att de kan trakassera andra människor utan att dessa ska skydda sig själva och sin egendom? Har man inte lärt sig detta som 18-åring kan man onekligen fråga sig om man inte förtjänar en kärve bly i baken!

10 kommentarer:

Anonym sa...

alltså du som skriver är nog lika frisk som han som skött man skjuter ju fan inte någon för en snöboll ett skott från bössan och man tar någons annans liv och en snöbol på ett hus det tar ju inte drickt någons liv hmm vart ska den värld ta vägen om all tänker som ni?

Anonym sa...

Skall det vara så djävla svårt att lämna gamla
människor i fred ? Det finns väl annat att kasta snöbollar på ? Mina sympatier har "gubben" förtjänat. Han borde få åtalseftergft.

Anonym sa...

Ett hagelvapen är till för jakt, inte att mörda människor med.

Det finns andra sätt att lösa problemen på än att mörda någon.

Att ens någon försöker försvara en mördare är svårt att förstå tycker jag.

Men det finns ju personer i världen.....

Glenn sa...

För det första är denne 77åring ingen mördare. För det andra så vet ingen av oss hur den så kallade snöbollskastningen yttrade sig sig och hur hotad gubben upplevde detta. Däremot vet vi att man har rätt att försvara sig själv (nödvärnsrätten). Gubben kan ha haft en rejäl skruv lös eller så gjorde han det han tyckte var enda utvägen. personligen kan man ju fråga sig hur vuxna människor får för sig att kasta snöbollar på någons annans hus överhuvudtaget...

Anonym sa...

Såg precis filmen "Red" där ungdomarna iofs är de som håller i vapnet, men som dock rör ett liknande fenomen om provocerande ungdomar. Som här och i Rödeby.

Det är svårt att säga vem som gjort mest fel utan att veta allt, tills dess verkar alla inblandade delaktiga och skyldiga.

Anonym sa...

Och det är därför vi har vapenlagar i Sverige och Norge, tänk om vi hade haft det som i USA. Många döda snöbollsmarodörer hade det blivit.

Anonym sa...

Med tanke på trenden med rån av gamlingar i hemmet (förresten drabbar det alla möjliga åldrar), så är det inget att undra på att många blir på sin vakt.
Det brukar vara ytisar som sysslar med sånt, den här gången var det norrbaggar.
Hoppas dom lär sig nån gång, annars blir sånt här allt vanligare.

Sture sa...

Snöbollar ska kastas mellan de som är med på noterna. Att trakassera utomstående är enbart idiotiskt och förtjänar alla efterverkningar det kan leda till.

Att någon ens försöker försvarar en angripare är svårt att förstå tycker jag. Om det oftare fick obehagliga konsekvenser att störa oskyldiga så skulle det bli mindre vanligt.

Anonym sa...

Skall det vara så djävla svårt att lämna gamla
människor i fred ? Det finns väl annat att kasta snöbollar på ? Mina sympatier har "gubben" förtjänat. Han borde få åtalseftergft.
Jag hållr med han och jag ger mig fän på att dessa "ungdj" har hålli på med djävulskap mot honom fler nätter i rad med tilltagande grepp
så "pappan" kan gå bilda sig i förälderkunskapRead more: http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2009/12/trespassers-will-be-shot.html#ixzz0Z08ipvco

Anonym sa...

- Några ynka små snöbollar som kastats av några ungdommar, dvs något som motsvarar småpojkssträck är vad vad 18 åringens farsa m fl vill reducera provokationen till.
- Men vem som helst skulle i åldringens ställe varit skiträdd in i märgen; fem fullstora män som på efternatten i mörker ylar och bankar på husväggen och sliter i dörren hos den ensamstående mannen.
- Denne är i sin fulla rätt att värja sig för vad han tolkar som den fasansfulla fortsättningen på provokationerna. Att det i hans skräckslagna rädsla blir med hagel är olyckligt med förklarbart. Åtalseftergift bör för hans del ses som en självklarhet samtigt som kraftiga rättsgrundade konsekvenser bör påföras gänget.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!