30 december 2009

När sanningen är den värsta fienden

Medborgare! Vad är det som gör att vissa ständigt vill tysta personer som ifrågasätter etablerade "sanningar"? När Monica Antonsson publicerade sin bok Mia: Sanningen om Gömda var det tidigt ett antal personer som började attackera henne och beskyllde henne för att hänga ut Mia Eriksson. De var helt övertygade om att Liza Marklunds böcker om Mia Eriksson var sanna i detalj. De varken ville eller kunde ta till sig en annan bild av verkligheten. Istället beskyllde de Monica Antonsson för att vara i maskopi med Mia Erikssons exmän och hävdade att syftet med boken var att smutskasta Mia Eriksson och alla andra kvinnor som blivit misshandlade av sina män.

Även Ingrid Carlqvist har gång efter gång utsatts för samma typ av behandling när hon engagerat sig i fall där pappor blivit falskt anklagade för att ha begått sexuella övergrepp på sina barn. Då har samma mob gått till attack mot henne. När hon publicerade sin bok Inte utan mina söner, om fallet Valette, blev hon beskylld för att gå pappans ärenden och för att smutskasta mamman Ann-Louise Valette.

Samma sak hände när hon skrev om "Matilda" och hennes pappa. Marina Engan och andra så kallade överlevare ställde sig direkt på mammans och mormoderns sida. De ville inte ta åt sig av fakta i fallet, utan beskyllde direkt Ingrid Carlqvist (och alla övriga som engagerade sig i fallet) för att vara satkärringar och pedofilkramare.

Även Daddy (Joakim Ramstedt) har under hela tiden som han berättat på sin blogg om sin kamp för att bibehålla kontakten med sin dotter Rania blivit utsatt för attacker av ondsinta personer. De har inte dragit sig för att anklaga honom för att vara pedofil och ondgjort sig över att han på ett öppet sätt har redovisat vad hans ex anklagat honom för och hur myndigheterna har agerat.

Gemensamt för alla dessa fall är inte enbart att Monica Antonsson, Ingrid Carlqvist och Joakim Ramstedt valt att ifrågasätta etablerade "sanningar" och det politiskt korrekta. De har även visat upp riktiga fakta i fallen och i många fall tydliggjort vad personerna som är inblandade heter. De har öppet angivit namnen på alla inblandade, både drabbade och myndighetspersoner. Detta har kritikerna kallat att "hänga ut oskyldiga".

Det är dock just detta som gjort det möjligt att ifrågasätta den etablerade "sanningen". Genom att berätta om verkliga autentiska fall har Monica Antonsson, Ingrid Carlqvist och Joakim Ramstedt visat att det finns en annan sanning! Utan att namnge personerna hade deras berättelser kunnat viftas bort som lögner och fantasier. Nu har de istället gång på gång visat på riktiga personer som drabbats av falska anklagelser och lögner samt från undermåligt och partiskt agerande från myndigheternas sida.

Detta är en sanningen som Liza Marklund och andra feminister, Marina Engan och andra överlevare, Eva-Britt Dahlström och andra politiker samt socialtjänstemän och andra myndighetsrepresentanter inte vill ta till sig. Än mindre vill de att denna bild ska komma till allmänhetens kännedom. Därför är de beredda att ta till vilka medel som helst för att tysta alla dem som vågar stå upp och berätta om den!

Sanningen är deras värsta fiende. Och sanningen består av verkliga personer. Därför är det viktigt att redovisa namn på alla inblandade personer och så mycket hårda fakta som möjligt. Transparens är sanningens följeslagare! Transparens är det som Liza Marklund, Marina Engan, Eva-Britt Dahlström och Socialtjänsten fruktar mest!

Uppdaterad 2010-04-15 efter önskan av Saknade Barns Nätverk.

16 kommentarer:

Monica Antonsson sa...

Bra skrivet Medborgare X
Du har så rätt.
Utan de intervjuades riktiga namn hade min bok varit helt omöjlig att ge ut.
Jag tror det var det stora dråpslaget för Liza Marklund. Att mannen med de svarta ögonen skulle våga stiga fram. Han blev väldigt illa behandlad. Jag är ledsen för det. Samtidigt vet alla i dag att han var utsatt för övergrepp i form av lögn.

Vad gäller socialtjänsten så är tystnadsplikten allmänhetens värsta fiende.
De kan inte granskas.
Något måste göras åt detta.

Medborgare X sa...

Monica!

Så sant om Socialtjänsten. De gömmer sig ständigt bakom sin tystnadsplikt. Samtidigt har de ingen plikt att föra bok och rapporterade de ärenden de handlägger. De kan göra det om de önskar och de väljer då själv vad de vill föra bok över. Detta är ytterst subjektivt och gör det omöjligt att i efterhand granska hur de hanterat ett ärende. Insyn omöjliggörs och det finns inget sätt att begära överprövning.

Då är det viktigt att som Joakim själv banda intervjuer och spara handlingar. Detta gör dem livrädda. Plötsligt kan någon redovisa offentligt hur de blivit behandlade. Då reagerar de genom att sekretessbelägga handlingar och försöker på andra sätt att hemlighålla hur de agerat.

Något måste som sagt göras åt det!

Ju fler som går ut offentligt som Joakim desto bättre. Att skriva i bloggar och berätta hur man blir behandlad av Socialtjänsten och andra myndigheter är ett sätt att låta allmänheten ta del av hur verkligheten ser ut!

Att publicera namn på oärliga och manipulerande socialtjänstemän är också ett bra sätt att varna andra som hamnar i deras garn!

Ingrid sa...

Hurra, hurra vad du är bra! Det är ju just precis så det är. De är livrädda för att fallen ska granskas men gömmer sig bakom att "inte hänga ut oskyldiga".

Men nu är de avslöjade!

Ann Helena Rudberg sa...

Jag skrev att det var synd om Marina Engan i ett inlägg i morse och visst är det så. Hon är uppdelad i en lidande del och en aggressiv del, som förföljer pappor och barn, för att hon själv har råkat illa ut.

Men hon är nu en vuxen (snart 50 år) och måste ta ansvar för vad hon gör. Det ligger i min journalistsjäl att aldrig bry mig om eller skriva om sådana människor som Marina Engan, men nu har det gått för långt, när godtrogna och lurade människor i tusental skriver på hennes namnlista, som förföljer en enskild pappa och hans barn.

Liza Marklund har uppenbarligen begripit att hon hade fel. Och skriver numera mycket rumsrena krönikor. Men visst är det också pinsamt för henne att hon har anhängare, som ständigt lägger ut hennes förföljande krönikor (var det sju st?) av en enskild pappa.

Det är en av de första lärdomarna på journalisthögskolan att man aldrig ska förfölja enskilda människor utan makt, men visst Liza Marklund har inte gått där. Jag vet.

Men varför stoppade inte utgivarna hennes personförföljelser? Numera skriver hon mycket rumsrena krönikor. Kanske har hon fått en "överrock" på Expressen? Good for her!

Eftersom situationen har ändrats genom internet och också sådana helt vilsna själar som Marina Engan kan härja fritt och lyckas lura tusentals människor, så måste också hon stoppas.

Jag hoppas verkligen att hon får hjälp med detta. Hon behöver det precis som Liza Marklund och andra kan sägas ha fått denna hjälp - och får den - från oss på nätet.

KimhZa Bremer sa...

Fenomenalt välskrivet och värdefullt inlägg, MX!

Leroy sa...

Vädigt bra analys om vikten av ärlig dialog och transparans.

Får hoppas att 10-talet och insikt leder till förändringar.

LEroy

Karin sa...

Medborgare X, vilket klockrent inlägg!

lena sa...

Helt otroligt bra inlägg!!

Så rätt, så rätt!!

Viveka sa...

Transparens och öppenhet måste vara ledord om man verkligen vill belysa sanningen. Tyvärr blir det allt mindre av den varan i dagens samhälle. Det vinner bara förljugna mörkermän som de du räknat upp på.

Joakim Ramstedt sa...

Fantastiskt bra inlägg. Jag hoppas att många hittar till din suveräna blogg. Och tusen tack också för dina ord om vad jag gör. Det är skönt att höra att fler ser på saker och ting precis så som jag själv gör.

Bitten sa...

Du är som vanligt (i alla fall för det mesta..) spot on!!! :-)

Medborgare X sa...

Ingrid!

Precis! Att gömma sig bakom "anonymiserade" berättelser har varit legio under det senaste seklet. Det är inte bara Liza Marklund och Mia Eriksson som skrivit den typen av böcker. Du har ju själv pekat på boken "När blodsbanden brister" som ett annat sådant exempel. Det finns många fler där historien sägs vara sann, men där namn har ändrats för att skydda oskyldiga.

Det är dags för alla verkligt personer drabbade att berätta vad de råkat ut för. Att lägga alla papper på bordet. Ju fler som gör det desto bättre!

Medborgare X sa...

Ann Helena, Kimhza, Leroy och alla övriga!

Tusen tack för allt ert stöd. Det känns skönt att det finns så många som ser igenom alla de kulisser av politisk korrekthet som präglat debatten det senaste decenniet! Förhoppningsvis kommer detta ändra sig inom en nära framtid, när fler och fler drabbade gör sin röst hörda!

Medborgare X sa...

Jocke!

En speciellt tanke går naturligtvis till dig. Skönt att se att du är på benen igen! Och ett speciellt tack för att du vågat berätta offentligt om allt du utsatts för. Hoppas fler vågar följa i dina fotspår.

Simply sa...

Medborgare X, återigen böjer jag på huvudet i vördnad för ditt sätt att verkligen sätta fingret på det som är tok.
Marklund startade en våg av "kvinnor är offer för mäns ondska" och på något vis fastnade somliga i det tänkandet. Jag förstod aldrig kritiken med att Antonssons bok skulle försvåra möjligheterna för misshandlade kvinnor att bli trodda. Borde det inte varit Marklund& Mia som fått den kritiken? Trots allt spelade de ut ett falsk offerkort. Var gång det kortet dras falskeligen anser jag att det blir svårare för de verkliga offren få det bemötande som de förtjänar. Var gång pedofilkortet dras falskt förminskas ordets reella betydelse och det skrämmer mig...
Jag hoppas på en mer sansad debatt..men jag är rädd att det i vissa fall kan behövas medicinering innan debatten blir sansad ;)

Anonym sa...

Läs mera hos "Simply" enligt ovan.
Hon har många kloka reflektioner
örjan

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!