07 december 2009

Mer kärnkraft säger Danmark

Medborgare! Kärnkraftmotståndet har varit massivt i vårt södra grannland Danmark. Under 80-talet var mer än 80 procent av danskarna mot kärnkraft och vi minns alla hur negativt inställda de var till Barsebäck. I skuggan av klimathotet och kravet att sänka utsläppen av koldioxid verkar dock danskarna ha vänt på myntet. Berlingske Tidende redovisar idag en ny väljarundersökning om kärnkraft. Det visar sig nu att 54 procent av de danska väljarna ser kärnkraft som en viktig bricka för att lösa klimathotet.

Som Medborgarperspektiv har skrivit tidigare - det är dags att ladda Barsebäck igen!

2 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Det är inte lönt att försöka väcka liv i Barsebäck längre. Grovt räknat brukar man säga det tar lika många åt att väcka liv i ett kärnkraftverk som det har varit avstängt. Och med tanke på att man dessutom inte satt Barsebäck i "Safe storage", d.v.s. att man bevarat verket med avsikt att starta det igen, så är utsikterna att få igång det igen obefintliga. Exempelvis har man redan börjat tvätta rör och tankar rena för att få loss radioaktiv kontamination, och de ämnena är allt annat än snälla på materialen.

Dessutom är Barsebäck 1 och 2 förbannat gamla reaktorer. Det är generation II. Gamla ineffektiva och omoderna uransamovarer, och dessutom med rätt låg kapacitet.

Därmed inte sagt att vi inte kan få Barsebäck 3 och 4 som gen III+ eller gen IV. ;)

Medborgare X sa...

Michael!

Du har säkert helt rätt i att det kan vara väldigt svårt att starta de existerande aggregaten på Barsebäck och att de är gamla och ineffektiva. Men som sagt, det hindrar ju inte att vi kan få ett par nya aggregat av modernare design! :-)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!