12 december 2009

Svininfluensan - en svinaktig bluff!

Medborgare! För ett par veckor sedan nådde smittspridningen av svininfluensan sin topp i Sverige och nu börjar den att mattas av igen. Flera hundratusen svenskar beräknas vid det här laget ha varit insjuknade i svininfluensan och merparten av dessa har inte upplevt någon större skillnad jämfört med vilken annan vanlig säsongsinfluensa som helst. Inga nya dödsfall har rapporterats på länge och den befarade massdöden har vi inte sett röken av. Tvärtom verkar svininfluensan ha varit en av de mildaste och ofarligaste influensorna på länge.

Däremot uppdagas fler och fler allvarliga biverkningar av vaccinet. I Kanada har man stoppat ett parti av vaccinet efter att onormalt många av de vaccinerade fick biverkningar. I Sverige har man nu konstaterat att den man som avled strax efter att han vaccinerat sig faktiskt dog av vaccinet!

Nu kan vi läsa om en tidigare fullt frisk 29-åring som insjuknade snabbt efter att han vaccinerats mot svininfluensan. Under en tid låg han totalförlamad och medvetslös i respirator! Efter en tids vård vid Sahlgrenska sjukhuset har han dock återfått medvetandet samt lite rörelseförmåga i händer och fötter, men ligger fort i respirator. Man misstänker dock att han nu har drabbats av Guillain-Barrés syndrom, en neurologisk sjukdom som misstänks kunna utlösas av influensavaccinet.

Nu rapporteras även om en gravid kvinna som 6 dagar efter att hon vaccinerats mot svininfluensa drabbats av en massiv hjärnblödning. Hon fördes snabbt till sjukhus där barnet kunde räddas genom ett akut kejsarsnitt och mamman sedan dess har vårdats på neurointensiven.

För en tid sedan framkom det att flera av de rådgivare som WHO använder sig av för att bedöma hur farlig en ny influensa är och för att besluta om den ska klassas som en pandemi eller inte är betalda av läkemedelsindustrin! Det ligger naturligtvis i industrins intresse att influensorna upplevs som så skrämmande som möjligt av politiker och vanligt folk så att de kan sälja mer vaccin.

I Sverige har allt vaccin för influensan upphandlats av GlaxoSmithKline. Nu framkommer dessutom att det är staten som får stå för alla kostnader om någon skulle skadas av vaccinet! I det hemliga avtal som Socialstyrelsen slutit med GlaxoSmithKline framgår att företaget ska stå fritt från kostnader nästan oavsett vad som händer. De behöver alltså knappt ens ta ansvar för den produkt de levererar!

Precis som Medborgarperspektiv sa för snart fyra månader, den stora vinnaren på svininfluensan är GlaxoSmithKline. Till det kan nu också läggas att de stora förlorarna är skattebetalarna och alla de som drabbats av allvarliga biverkningar av vaccinet!

16 kommentarer:

Leroy sa...

Har du haft influensan eller valt att vaccinera dig eller inte?

Leroy

Besserwisser sa...

F.k. Ej vaccinerad, ej sjuk. :-)

Medborgare X sa...

Leroy!

Jag hade en sväng av influensa - med ont i kroppen, lite feber, huvudvärk och allmänt snörvlig - i oktober. Vet inte om det var svininfluensan eller någon annan influensa.

Jag har inte vaccinerat mig och har inte tänkt att göra det heller.

Karin sa...

Poängen med ett vaccin är att färre ska drabbas av sjukdomen man vaccinerar sig för (julklappstips: lexikon. Smittspridningen har ju slagit av i takt med att folk har blivit vaccinerade! Toppen inte sant?
Och visst jag blir sällan sjuk och tror inte jag skulle hamna i ECMO av influensan, men jag vaccinerade mig för att de som inte kan vaccinera sig av olika anledningar eller de som är svaga och sjuka inte ska behöva drabbas i onödan.

För mig och de flesta andra känns det rätt självklart.

Och hjärnblödningen är en slump, de får ju utreda det förstås, men det finns ingen rimlig patofysiologisk förklaring till hur det skulle kunna ha ett samband. Att unga människor får hjärnblödning är såklart inte vanligt men inte heller direkt ovanligt.

Michael sa...

Karin, är du alldeles säker på det? Jag läste om en som vaccinerat sig och sen två dagar senare blev påkörd. Nog måste väl det ha ett samband? :-)

Medborgare X sa...

Karin!

Färre har säkert drabbats genom vaccineringen. Uppskattningsvis drygt 50% har vaccinerat sig. Trots detta bedöms mer än 300 000 svenskar ha smittats av svininfluensan i början av december. Utan vaccinering hade det antagligen varit minst dubbelt så många. Hittills har 8 svenskar dött i svininfluensan (plus hittills en av vaccinet). 8 på 300 000 insjuknade. Kanske hade det varit 18 om vi inte genomfört massvaccineringen.

Vad har vaccineringen kostat? Bara inköp av vaccin har kostat 1.4 miljarder kronor! Till det kommer kostnaderna för personal som genomfört vaccineringen inom sjukvården. Antagligen har det kostat hundratals miljoner kronor också. Kanske är den totala kostnaden omkring 2 miljarder. Detta för att rädda livet på 10 personer.

En kostnad på 200 miljoner kronor per person!!!

Michael sa...

Det är alltid lätt att göra bedömningar när man sitter med facit - hur det skulle sluta var inte lika självklart när beslutet om inköp fattades.

Fast vi har inte facit riktigt ännu, det finns gott om tid för en andra våg.

Till frågan om det är klokt eller oklokt att sätta pengarna på att minska risker - det hade ju låtit jävligt annorlunda om norrmänn och danskar dött som flugor, även om beslutet att köpa in vaccin hade skett på samma grunder. Då hade det minnsann varit oerhört framsynt av regeringen att fatta beslut att köpa vaccin. Eller hur?

Anonym sa...

@Karin: Mellan 1000 och 4000 svenskar dör varje år av säsongsinfluensa. Vaccinerar du dig mot den också varje år?

'Den nya influensan' en pandemi med kommersiella förtecken.

profanum_vulgus sa...

Vi hade ju facit redan innan vaccinet köptes in. Svininfluensan hade dragit igenom andra jämförbara länder utan vaccin. Om man jämför med Nya Zeelands svininfluensa så skulle ca 60 svenskar dö av den. MEN de hade inte haft asiaten och hongkong, så där dog många äldre som är immuna här. Vi pratar om kanske som mest 30 döda, mot 1000-4000 i vanlig säsongsinfluensa.
Den I SÄRKLASS MILDASTE influensan vi sett här i Sverige.

Dessutom vet vi ju att influensor ofta kommer tillbaka i ett par omgångar och då ofta blir värre och värre. Alla vi som tog baconfebern och blev immuna kommer då inte att delta i spridningen nästa varv, ni som tog vaccinet kommer inte ha någon motståndskraft kvar nästa varv.

Michael sa...

Vilka andra jämförbara länder talar du om? Svininfluensan hade dragit igång i Mexico och påbörjat spridning, men inte mycket mer, innan man fattade beslut om inköp.

Michael sa...

Alltså, influensan hade inte "dragit igenom" - den har för övrigt fortfarande inte med säkerhet dragit igenom någonstans, eller?

profanum_vulgus sa...

Michael:
Jo den har dragit igenom t.ex. Australien och Nya Zeeland.
Ett icke jämförbart land att nämna är ju Mexiko där under 200 dog i svininfluensan, 11 gånger så stor folkmängd och mycket sämre motståndskraft mot sjukdomar. En svensk säsongsinfluensa hade om den var mild dödat minst 22 000, en svårare svensk säsongsinfluensa hade dödat 88 000 mexikaner.

Baconfebern är influensorna motsvarighet till lättöl i berusningssammanhang.

Hur länge tror du att en influensaepidemi varar?

Michael sa...

NU kanske den är igenom Australien och Nya Zeeland - men inte när man bestämde sig för att beställa vaccin.

http://sv.wikipedia.org/wiki/H1N1-utbrottet_i_Mexiko_2009

- Mitten av april 2009 - första identifierade fallen.
- Slutet av april 2009 - WHO varnar för globalt utbrott
- 11 juni 2009 - WHO klassar det som pandemi

"Svenska Smittskyddsinstitutet analyserade i slutet av augusti influensan i tre länder på södra halvklotet som var mitt i sin vinterinfluensaperiod. De uppvisar ett likartat beteende där antal fall accelererade snabbt efter utbrottet för att nå en topp efter 6 till 7 veckor för att sedan falla igen. Detta kan betraktas som en första våg på influensan med en varaktighet på 12 veckor."

Där har vi svaret på hur länge första vågen varar - 12 veckor, om allt löper som vanligt.

Och så ser vi att i mitten av augusti började man få kläm på hur epidemin artade sig i jämförbara länder. Återstår dock att se hur en andra våg ter sig.

Men när köptes då vaccinet in - när vi hade dessa "facit" på hand? Inte riktigt - rätt eller fel, så agerade man långt tidigare:

http://www.krisinformation.se/web/Pages/NewsPage____31332.aspx

19 maj 2009 - Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att teckna avsiktsförklaring med GSK.

profanum_vulgus sa...

Jag kände till facit redan när de första artiklarna om svininfluensan kom. Jag hade ju inte glömt bort fågelinfluensan, galna-ko-sjukan och SARS vilket 90% av befolkningen verkade ha gjort. Det var ju samma sak då, vi skulle alla dö i fruktansvärda smärtor.

Anonym sa...

Till alla er som vaccinerat er grattis till att ni varit försökskaniner för multinationella läkemedelsföretag som tjänat massor av pengar tack vare era paranoida och lättskrämda personligheter.....svininfluensan är som vilken influensa som helst.....VI drabbas av den varje år enda skilnaden är namnet på den....fler dör i sverige varje år av bland annat getingstick hur ska ni skydda er i sommar...låsa in er i jordkällaren kanske....suckers

Sue sa...

Jag kollade upp länkar om innehåll i vaccinet och immuniteten för företaget som tillverkat det (in case of death or serious injury) att stoppa de olika ingredienserna i min kropp var inget större alternativ. olika besked från olika personer från smittskyddsinstitutet gav också massa varningssignaler... Bra att man vågar göra sitt eget val efter försöken att ge folk skuldkänslor över att de möjligen kunde välja att inte vaccinera sig och smitta alla i sin närhet...Valfrihet? JA tack

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!