31 december 2009

Svininfluensan, årets mediahype!

Medborgare! Då börjar det bli dags att summera år 2009. Årets mest omskrivna nyhet har varit den om svininfluensan. Enligt företaget Infopaq har svininfluensan varit toppnyhet i svenska gammelmedia 200 gånger, mer än dubbelt så mycket som anfallet mot Gaza som i sin tur slog både bilkrisen och ägarbytet på Saab. I princip all rapportering har handlat om hur farlig svininfluensan är och hur viktigt det är att alla medborgare vaccinerar sig. Man har skrämt upp medborgarna genom att föra ut en bild av att svininfluensan kommer att leda till en massdöd om inte alla är solidariska och vaccinerar sig.

Detta har dock visat sig vara en svinaktig bluff! Svininfluensan har varit en av de mildaste och ofarligaste säsongsinfluensorna på länge. Även om det fortfarande avlider en och annan i följderna av influensan så minskar nu spridningen allt mer och risken för en ny spridningsvåg bedöms som mycket liten. Det är inte bara i Sverige som spridningen avtar. Det gör den även i länder som inte har massvaccinerat sina medborgare!

Totalt beräknas mellan 240000 och 612000 svenskar ha haft svininfluensan. Detta trots att drygt 60 procent av befolkningen har vaccinerat sig. Totalt har hittills 25 dödsfall rapporterats i Sverige. Dödligheten är alltså mindre än en tiondels promille!

När det nu är dags att göra bokslut över svininfluensan kan det konstateras att detta varit en mediahype av aldrig tidigare skådad slag. Gammelmedia har medverkat i en bluff som innefattar allt från att WHO's influensarådgivare varit köpta av läkemedelsindustrin till politiker som spenderat 1,3 miljarder på ett avtal om vaccin som nu inte längre behövs. Totalt har denna hype kostat flera miljarder kronor. Skattepengar som kunde ha används till betydligt viktigare vårdinsatser än att hamna rakt ned i GlaxoSmithKline's fickor!

Svenska gammelmedia och svenska politiker borde skämmas ögonen ur sig för sina undermåliga insatser när det gäller svininfluensan!

5 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Ja visst är det märkligt hur vårt samhälle fungerar... nu skulle tydligen alla myndigheter vara på alerten, vilket de inte var då Estoniakatastrofen inträffade eller då tsunamin i Thailand dödade svenskar.

Har ingen aning om vi i vår familj har haft svininfluensan, men sjuka blev vi redan i september och då fanns det ju inget vaccin. Sedan dess har vi inte varit sjuka en dag. Så vaccin har vi inte behövt.

Undrar hur många som dog av vanlig influensa? Det lär vi väl aldrig få veta.

Gott Nytt År!

Anonym sa...

Håller med om galenskapen som började redan i somras...gammelmedia fungerar som en megafon för (i detta fall) myndigheternas intressen, utan nån tillstymmelse till kritisk granskning.
Tyvärr fortsätter det nu med klimatstollerierna,ingen kritik får komma fram..
Stick ut näsan i dag så får du känna på global warming...

Jerry sa...

Gott nytt 2010, Medborgarperspektiv! Tack för en bra och intressant blogg!

Helena Palena sa...

X: Vad ska vi göra när en riktig sjuka kommer? Vad händer när Vargen kommer? Hur ser Peter ut i fejan då?
Hur som är vi på samma spår. God fortsättning säger jag!

Anonym sa...

Jag tror inte gammelmedia fungerar som en megafon för myndigheternas intresse, som Anonym skriver. Jag tror att de skriker i megafonen av helt egna pengastyrda intressen. Det går dåligt för gammelmedia ekonomiskt. Riktigt, riktigt dåligt. Fast det skriver de aldrig om i tidningarna. De söker alla möjliga vägar för att hålla sig vid liv. Avarterna överlever som basunerar ut död och förintelser, skapar bantningsklubbar, resesajter, köper in slaskartiklar som anpassas för Sverige m.m. allt utom att satsa på god journalistisk sed, riktiga reportage och kritiskt tänkande.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!