20 december 2009

Moralpanik och girighet

Medborgare! Det är uppenbarligen fler än Medborgarperspektiv som förvånas över den moralpanik som råder i svenska gammelmedia när det gäller Tiger Woods och hans eskapader vid sidan av frun Elin Nordegren. USA är välkänt för den dubbelmoral som ofta råder där. Att som kändis eller politiker bli avslöjad som otrogen kan vara en medial katastrof. Amerikanska media noterar dock med stigande förvåning den enorma uppslutningen bakom Elin Nordegren och det lika starka avståndstagandet från Tiger Woods som uppvisar i svenska media. Den moralpanik som nu visas upp är oerhört långt från den bild av den fri sexualiteten samt en öppen och liberal syn på sex som Sverige är känt för utomlands.

Och visst har amerikanska media rätt. Det har varit en ovanligt ensidig och moraliserande mediabevakning kring denna händelse. Tiger Woods har målats upp som den värsta syndaren i världen. Hans älskarinnor har pekats ut som horor och prostituerade. Samtidigt som Elin Nordegren har beskrivits om den väna madonnan som råkat ut för det största svek en människa överhuvudtaget kan drabbas av.

Nu rapporteras dessutom att Elin Nordegren har börjat förbereda för skilsmässan. Hon har anlitat Sorrel Trope, den bästa skilsmässoadvokaten i branschen. Elin Nordegren vill ha enskild vårdnad om barnen och halva förmögenheten. Dessutom vill hon att Tiger Woods endast ska få ha övervakat umgänge med barnen!

Precis som Anna Ekelund undrar Medborgarperspektiv om man verkligen blir en dålig förälder av att ligga runt lite och om inte Elin Nordegren anser att barn behöver båda sina föräldrar?

26 kommentarer:

Anonym sa...

Ja den enda moralpaniken finns bara i de svenska medierna, samt de personer de låtit komma till tals i sina artiklar som tar parti för Fru Woods. Som nu inte vill låta barnen få träffa sin pappa som ren hämnd. Pengarna är helt ok att låta dela på, det har hon definitívt inget emot. Den moderna svenska jämställdheten!
Vilket föregångsland vi är.
/Sara

Medborgare X sa...

Sara!

Ja, visst är vi! :-)

Ann Helena Rudberg sa...

Jamen herregud vi är ju svenskar, världens samvete och vi håller förstås på vår landsmaninna, som dessutom har en rekorderlig sosse till mamma plus en lika hederlig äkta pappa, som är en riktig gammalmediejournalist. Herreminje de tillhör ju eliten i vårt land. Ska vi då låta någon trampa på denna vår dotter av de svenske hövdingarne... ;)

Monica Antonsson sa...

Hej!
Visst är det ett sånt där järn på bilden? Jag tänker tackjärn men det heter något annat. Som vallonerna gjorde, smederna alltså. Eller?
Off topic förstås men...

Anonym sa...

Ann Helena!
Där fick du till det:)

Aftonbladet med sin sliriga artikel - OBS Märk väl att den INTE går att kommentera denna gången - förr gången det var en jätteartikel om hur synd det var om fru Woods så var kommentarerna och svenska läsare, inte alls lika trogna mot fru Woods som medierna nu vill göra gällande!
I aftonbladets artikel; Att fru Woods är som en björnhona som vill skydda sina ungar - skydda dem mot vad? Herr Woods har inte misshandlat någon med en golfklubba, inte hotat någon, inte våldtagit någon. Han har varit otrogen - vad vet vi om vilket bra eller dåligt äktenskap de två har?
Och om han nu är i dåligt psykiskt/fysiskt skick och behöver hjälp - ska inte då fru Woods som ingått äktenskap "I nöd och lust" - hjälpa, stötta och stå vid sin makes sida tills motsatsen är bevisad?! Inte dra honom inför domstol och ta hans små barn ifrån honom. Vilken grymhet! Girigheten har visat sitt fula tryne.
Visst, otrohet är inte alls något man vill bli utsatt för, absolut inte. Men skriverierna blir enorma när det handlar om kändisar och det går inte att undvika att hamna i rampljuset.
/Sara

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Du fick nog med i princip alla argument varför gammelmedia rapporterar som de gör i detta fallet. Hon är onekligen well-connected lilla Elin!

Medborgare X sa...

Monica!

Nix, inte tackjärn (det gjuts i formar). Snarare ett tråd- eller bandverk.

Medborgare X sa...

Sara!

Så sant, otrohet är inte alls något man vill bli utsatt för. Frågan är dock svenska gammelmedia hade rapporterat på samma sätt om det var Elin som hade varit otrogen och Tiger som svingat en golfklubba efter henne? Tror knappast det...

Bitten sa...

Om nu Elin anser att Tiger är farlig för barnen är det ju konstigt att hon inte gjort något åt den saken förrän hela världen fick veta att han varit otrogen.. Och jag tycker nog personligen att barnen skulle vara tryggare med en förälder som försöker fly undan våld, än med en som svingar en golfklubba utan att förstå konsekvenserna!!

Anonym sa...

I en stor svensk undersökning om svenskarnas sex & samlevnad som gjordes för några år sedan frågade man om otrohet 36% av männen &32% av kvinnorna svarade om att dom varit otrogna.Det är alltså ingen större skilnad men när man lyssnar på debatten så kan man att det bara är vi män som är otrogna.

Tristan sa...

Medborgare X, jag har faktiskt inte läst en enda artikel där Elin utmålats som madonna. Och jag har inte sett särskilt många artiklar i svensk media som är moraliskt fördömande i förhållande till "sporting woods".

Skvaller däremot, tycks det finnas massor av.

Tristan sa...

Medborgare X, sällan har jag sett någon som presterat så mycket tendensiöst skitsnack som du lyckas med.

Är du en naturbegåvning på området eller ligger det hård träning bakom?

Anonym sa...

Tack! Vad befriande att få läsa precis det jag tänkt under hela den här rapporteringen. Jag blir så oerhört trött på att hela tiden få höra hur synd det är om stackars Elin och hur hemsk Tiger är. Om alla hennes vänner som sluter upp och ger henne stöd. Nu målas Elin upp som den starka björnmamman som skyddar sina barn mot den hemska Tiger. Ärligt talat, väx upp Elin!
MVH / Lotta

Viveka sa...

Elin borde tänka på barnen istället för sig själv.

Lilla My sa...

Otrohet är inget skäl till att skilja barnen från sin pappa, som de antagligen älskar.

Tyvärr är det i Sverige accepterat att skilja barn från sina pappor oavsett skäl.

KimhZa Bremer sa...

Obotligt tråkiga och sliriga "Tristan" har hittat hit. Den här enfaldiga nicken är det väl ingen som tar på allvar längre.

Bra inlägg, MX. Lilla My; Precis!

Tristan sa...

KimhZa Bremer

Jag lyckades se att du erkänt att du misshandlat en kvinna. Jag måste medge att jag hade haft den känslan tidigare att du var en våldsam personlighet. Jag har dessutom sparat inlägget på min egen blogg där du ger uttryck för en önskan om att gå till fysiskt angrepp mot mig, om än på sätt som inte torde vara värre än ofredande.

Tristan sa...

Notera för övrigt att det enligt 1 kap. 2 § äktenskapsbalken är olagligt att vara otrogen, även om det inte är straffsanktionerat.

DNME sa...

Det är helt jävla otroligt att folk bryr sig så mycket! VARFÖR? Har ni så litet privatliv att ni måste gotta er i andras privatliv? Det är skrämmande med den här hysterin! Jag skäms över att ens kommentera det hela och avskyr att bidra med ved till idiotins brasa...

KimhZa Bremer sa...

Tristan;

Du är som vanligt falsk och obehaglig - och din översittarretorik är som alltid pinsam, mest för dig själv.

Ja, jag vill minnas att jag någongång har sagt att jag gärna skulle hälla ett glas vatten över dig, efter något av alla dina läskiga resonemang.

Du håller, precis som dina mysiga kompisar, som vanligt på med misstänkliggörande - och att lägga ut dimridåer.

Din kommentar om det jag har skrivit på min blogg är också pinsam - det säger betydligt mer om din sort, än det som du kallar min "våldsamma" natur.

Nej, Tristan, på med dumstruten nu igen. Du är och förblir en pajas.

Medborgare X sa...

Missa inte inläggen "Swing it Again, Elin!" In Sweden, Domestic Violence Is Girl Power respektive Swedish Feminists Applaud Elin Nordegren's Domestic Violence, American Feminists Nervous på två amerikanska bloggar!

Tristan sa...

KimhZa Bremer

Det finns en eller flera anledningar till att du har privata familjerättsliga problem, och dem bör du inte projicera på andra såvida inte du vill avslöja bristande självinsikt.

KimhZa Bremer sa...

Trista Tristan;

Hade glömt hur roligt det är att kivas med dig, din hovnarr. Eller giftgroda, kanske jag skall säga. Du är och förblir en lömsk pajas.

Medborgare X sa...

Tristan!

Om du vill diskutera de inlägg som skrivs på denna blogg önskar jag att du håller dig till ämnet. Vi du diskutera eventuella familjerättsliga problem problem som någon annan eventuellt har passar det betydligt bättre att du gör det på din egen blogg eller någon annanstans. Här är det definitivt utanför ämnet.

Tristan sa...

Medborgare X, på vilket sätt är KimhZa Bremers personangrepp relevanta i förhållande till din artikel?

Tristan sa...

KimhZa, som man känner sig själv, känner man andra. ;-)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!