29 oktober 2009

Inte utan mina söner - historien om en pappas långa kamp för sina barn

Medborgare! Antalet svenska barn som kidnappas av en av sina egna föräldrar ökar dramatiskt. Under de senaste fem åren har antalet fall där svenska barn hålls gömda, antingen i Sverige eller utomlands, fördubblats. Dessutom förväntas ökningen fortsätta i framtiden. I augusti 2009 var 95 barn registrerade som kidnappade hos Polisen. Av dessa hölls 33 gömda i Sverige och 62 i ett annat land. Tvärtemot vad många tror är det faktiskt mammor som står för de flesta kidnappningarna. I hela 60 procent av fallen är det mamman som försvunnit med barnen. Detta är en ytterst hög siffra med tanke på att kvinnor i betydligt högre grad än män tilldöms enskild vårdnad om barnen i samband med en vårdnadstvist!

Ämnet är så kontroversiellt att journalisten Ingrid Carlqvist varit tvungen att stänga ner sin blogg, där hon skrivit om pappor som blivit falskt anklagade för sexuella övergrepp av sina barn och pappor vars barn blivit kidnappade av sina mammor. Carlqvist blev inte bara hotad personligen av ett antal anonyma personer. Hon blev även beskylld för att skydda och sympatisera med pedofiler. När de anonyma näthatarna började skicka brev med denna typen av förtal till chefsredaktören för tidningen Villaliv där hon arbetar och till tidningens annonsörer tvingades hon till slut ge upp. Hennes blogg har nu varit stängd i mer än två månader.

Ett av de fall som Ingrid Carlqvist engagerade sig i på sin blogg är fallet Valette. Efter en flera år lång vårdnadstvist flyttade Georg Pesor tillbaka till Australien med sina två söner Frank och Andre efter att ha tilldelats enskild vårdnad av Tingsrätten. Mamman Ann-Louise Valette hade under hela processen anklagat både Georg Pesor och hans släktingar för att begå sexuella övergrepp på pojkar. Till detta kom anklagelser om att Georg var psykiskt sjuk och att han mordhotat Ann-Louise Valette. Pojkarna blev under en period satta i familjehem av Socialtjänsten under det att utredning pågick. Varken Socialtjänst eller rättssystemet fann dock någon som helst grund till anklagelserna. Efter många års kamp och stora ekonomiska påfrestningar tilldömdes till slut Georg Pesor enskild vårdnad om pojkarna i februari 2004.

Historien med falska anklagelser och trakasserier slutar dock inte där. Efter att pojkarna besökt sin mamma Ann-Louise Valette under sommaren 2004 påbörjas nya anklagelser. Denna gång bland annat med hjälp av kvinnojouren Kobra i Helsingborg. Anonyma brev med nya anklagelser skickas till Polisen i Australien. Under flera år följer utredningar och ovisshet i Australien. Ann-Louise Valette berättar på telefon till pojkarna att hon vill ta dem till Sverige. Trots att Georg lyckas banda ett sådant telefonsamtal beslutar domstolen i Australien att barnen ska skickas till sin mamma i Sverige under sensommaren 2008. Georg har kontakt med barnen per telefon under de inledande veckorna av deras Sverigebesök, men så en dag slutar plötsligt kontakten. Han kan inte nå vare sig pojkarna, Ann-Louise Valette eller hennes föräldrar. När pojkarna inte finns med på det flygplan de har returbiljetter på förstår Georg att barnen är kidnappade.

Svenska media rapporterade i princip inte alls om de kidnappade pojkarna och Georg Pesor försök att hitta sina pojkar igen. I australiensiska tidningen The Age kunde man dock ta del av ärendet i ett par artiklar. Naturligtvis blev den svensk polisen informerad om ärendet via Interpol, men de la inte många strån i kors för att leta efter pojkarna. Istället tvingades till slut Georg Pesor säga upp sig från sitt jobb och ta sina sista sparpengar för att själv söka efter sina söner i Sverige. Efter en lång tids spaningar hittade han till slut Frank och Andre hos morföräldrarna. Sent en natt ringde han upp Polisen och meddelade att han funnit pojkarna. Till slut behagade sig polisen skicka en styrka och fritog barnen. Då hade det gått sex månader sedan de kidnappades av sin mamma!

Ann-Louise Valette åtalades och dömdes till slut för grov egenmäktighet med barn till 10 månaders fängelse av Nyköpings Tingsrätt. Hon dömdes även till att betala skadestånd till både pojkarna och till Georg Pesor, ett skadestånd som är långt mycket lägre än de kostnader som Georg Pesor tvingats lägga ut för att söka efter sina söner! Båda parterna har överklagat domen. Fallet kommer att avgöras igen i Svea Hovrätt i början av nästa år.

Hela historien om Georg Pesors långa kamp för sina söner finns nu att läsa i Ingrid Carlqvist nyutgivna bok Inte utan mina söner som är utgiven på förlaget Blue Publishing. Medborgarperspektiv har redan läst den. Det är en gripande bok som ger en bild av samhället som gammelmedia inte rapporteras om speciellt ofta (ett undantag är engelskspråkiga The Local). En bild som står i bjärt kontrast till den bild om ondskefulla män och oskyldiga kvinnor som feministerna inom makteliten så ofta förmedlar. Läs den!

46 kommentarer:

Leroy sa...

Inte alls förvånad.

Att Familjerätt, Soc, Polis inte kan agera eller direktiv gör att de inte ens kan remitera eller ifrågasätta sätta ner foten då det uppenbara visar sig.

Hoppas verkligen att lagstiftning och direktiv förändras.

Leroy

Funderare sa...

En tragisk historia, vilket alla dessa är oavsett om det är man eller kvinna som står skyldig. Dock förstår jag mamman till viss del. Med handen på hjärtat, om ert x tagit barnen och stuckit till andra sidan jorden, vad hade ni i ärlighetens namn känt och gjort då?

Är det rätt av den ena förälderna att göra så? Lika lite som det är rätt att falskt anklaga någon i en vårdnadstvist är det att flytta med sina barn från den andre föräldern.

När man läser runt på nätet så är det tyvärr många som skyller på mamman och som Leroy, på alla övriga. Betyder de då att de tycker att det är ok att flytta med barnen till andra sidan jorden bara för att man har ensam vårdnad.

Läste på en blogg om en mamma som flyttade tillbaka till sitt hemland. Vips var lite kända signaturer där och tyckte att mamman var hemsk som kunde flytta och bara tänkte på sig själv osv. De klagas på att mammor flyttar som de vill med sina barn, även på IC´s blogg, bara för att de har ensam vårdnad och papporna får aldrig träffa barnen. Men nu är det helt plötsligt ok att flytta till andra sidan jorden.

Däremot så håller jag med om att rättsväsendet måste göra mer för dessa barn, alla dessa barn. Inte bara vissa utan alla.

Vem tänker på barnen i alla dessa fall. Nä, det är pappans-rätt och mammans-rätt. Men barnens rätt till sina föräldrar och sin historia.

Carola sa...

Fick nyss höra av min mamma att George var på tv4 nyheterna imorse och pratade med Tilde om detta. Denna familj var mina nyinflyttade grannar i Surahammar under en tid. George syntes alltid ute, lekandes med sina pojkar medans mamman alltid höll sig lite undan. Jag minns fortfarande en mening min mamma yttrade samma dag som vi skulle ha våran årliga 'gatufest'. Hon sa; -Det är något som inte stämmer med henne...
Ryser när jag tänker på det hela. Jag ska köpa boken!!

Medborgare X sa...

Funderare!

Ja, visst är det en tragisk historia. Det är alla historier av den här typen. Personer som falskt anklagar andra personer för olika hemskheter. Personer som försöker skilja barn från den andra föräldern. Personer som kidnappar barn. Tyvärr är det allt för vanligt. Och allt vanligare blir det.

Att den föräldern som är boendeförälder flyttar med barnen är också vanligt. Det förekommer dagligen i Sverige. Att man flyttar till andra sidan jorden är inte lika vanligt, men betänk att Georg Pesor gjorde detta efter att i flera år blivit utsatt för falska anklagelser m.m. av Ann-Louise Valette. Vårdnadsutredningen som gjordes pekade på att Ann-Louise Valette INTE bedömdes vara en lämplig vårdnadshavare för barnen, men att Georg Pesor var lämplig. Först efter att han i domstol fått enskild vårdnad flyttade han till Australien.

Han hade från början försökt få till en lösning med gemensam vårdnad, men det slogs i spillror av Ann-Louise Valettes eget agerande med falska anklagelser och smutskastning av Georg Pesor. Hade hon från början accepterat att äktenskapet var slut och tänkt på barnens bästa så hade det aldrig behövt gå så här långt. Ann-Louise Valette bäddade för detta själv.

Medborgare X sa...

Carola!

Intressant att få höra av en person som bott granne med Ann-Louise Valette och Georg Pesor. Lycka till med boken!

Carola sa...

Det tragiska är att Ann-Louise faktiskt är mamma till dessa barn... Hon blev allt konstigare och konstigare och till slut anklagade hon även deras närmsta grannar, som de för övrig kom väldigt nära, för att ha gått in i deras hus och garage osv osv! Får boken inom 1v och jag kan knappt bärga mig.
En dag var George liksom bara borta från gatan och det var alltid mörkt hos dem. Fick höra av dessa grannar senare, att han hade fått flytta till en annan stad på grund av hennes anklagelser om övergrepp på barnen. Vi trodde knappt våra öron!

Funderare sa...

M X:

bara för att man är utsatt så som George blev så är det inte ok att sticka med barnen till andra sidan jorden. Andra som blivit utsatta för detta i Sverige klarar sig med att flytta till andra städer.

Vi måste ha i åtanke att mamman förhoppningsvis får hjälp att öppna ögonen, eller vad vi nu ska kalla det. För någon gång i tiden så var hon nog vid sina sinnes fulla bruk.

Men som George själv säger i TV4, barnen behöver sin mamma. Här går inte ord och handling hand i hand. Vill man att barnen ska ha en bra kontakt med en frisk mamma så flyttar man inte så pass långt bort att detta näst intill är omöjligt att leva upp till.

Men jag fortsätter att fundera på vad andra skulle ha gjort om ert x tagit barnen och stuckit till andra sidan jorden, vad hade ni i ärlighetens namn känt och gjort då?

Tycker du själv M X att det är ok. Jag ser själv att det måste ha funnits en annan lösning än detta. Frågan är hur det då hade blivit, bättre eller sämre? Och nu tänker jag på barnen, för vad vi än säger så älskar de sina föräldrar och kommer att i framtiden fundera vad som hände.

Att leva som separerad förälder är inte alltid lätt men att flytta till andra sidan jorden för att pappan blir falskt anklagad. Vad ska det bli nästa gång, alla som blivit misshandlade i ett förhållande har rätt att flytta var på jorden de vill så länge de har ensam vårdnad.

Nä, jag tror inte att vi vill ha det så, eller........

Funderare sa...

Glömde lite. Att med de fakta som Georg hade om Ann-Louise så kan man lika gäran säga: han bäddade för detta själv.

Precis som du tycker att hon bäddade för det själv.

Men vem bäddar för barnen?

Adam Weisshaupt sa...

Medborgare X,
Visste inte att du skrev på en egen blogg, nice!
Här kommer jag att titta in då och då.

Michael sa...

Funderare,

Någonstans går gränsen när man som förälder skadar mer än man är till nytta för sina barn. när man gått över den gränsen är det faktiskt - på det hela taget - bättre att barnen inte har någon egentlig kontakt med den föräldern.

Av någon anledning tycker väldigt många att man skall det är skillnad på var gränsen går, beroende på förälderns kön. Hade situationen varit den omvända, tror jag inte många hade höjt på ögonbrynen om ALV flyttat hem till Sverige med sina söner för att undkomma en tokig far som anmäler sin exfru och ser till att barnen hamnar i fosterhem etc etc.

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag har full förståelse för att Ann-Louise Valette och alla andra föräldrar som lever långt från sina barn har det oerhört svårt att bibehålla en god kontakt med barnen. Jag håller också med dig att det i de allra flesta fall är en klar fördel för barnen att boendeföräldern inte flyttar långt bort från umgängesföräldern.

Georg Pesor är dock inte unik. Tvärtom, det förekommer ganska ofta att boendeföräldern flyttar med barnen. I de flesta fall finns det inte någon konflikt mellan föräldrarna bakom ett sådant beslut. Det kan vara så enkla saker som att boendeföräldern fått ett nytt jobb i en annan stad. Att boendeföräldern hittat en ny kärlek och flyttar till denne. Att boendeföräldern har sin egen släkt i en annan stad i en annan del av landet. I alla dessa fall försvåras umgänget för umgängesföräldern. I de flesta fall är dessa umgängesföräldrar pappor. Men det är inte ofta man hör öppen kritik mot de boendeföräldrar (oftast mammor) som flyttar med sina barn.

Jag har mer förståelse för Georg Pesors agerande än för alla dessa andra boendeföräldrar som flyttar med sina barn utan att det funnits någon långvarig allvarlig konflikt bakom beslutet. Men det kanske bara är jag?

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag förstår inte vad du menar med att Georg Pesor själv bäddade för att Ann-Louise Valette falskeligen anklagade honom för diverse hemskheter och för att hon kidnappade barnen? Det får du nog förklara en gång till.

Jag förstår heller inte på vilket sätt hennes agerande under åren efter skilsmässan skulle ha varit det bästa för barnen. Barnen omhändertogs av Socialtjänsten och fick bo i familjehem under en period. De fick höra hemskheter om sin pappa. På vilket sätt skulle det ha varit bra för barnen? Och hur skulle det vara Georg Pesors ansvar att Ann-Louise Valette agerar på detta sätt?

Medborgare X sa...

Adam Weisshaupt!

Du är varmt välkommen till bloggen!

Medborgare X sa...

Michael!

Ligger mycket i det du skriver. Tror också att det hade låtit ganska annorlunda om Georg Pesor varit barnens mamma istället.

Carola sa...

Men seriöst?!?!? A-L mår inte bra!! Klart hon inte ska få träffa barnen nu!! Hon anklagade deras far för övergrepp -och grannar och vänner för knasiga saker, hon KIDNAPPADE sina egna barn (för att hon hittade på historier om övergrepp som inte var sanna och George tilldelades ensam vårdnad (!!!) Hade jag varit barnen hade jag verkligen inte velat vara tvungen att bo hos någon (A-L) som hittar på något sånt om min underbara far!! ALDRIG! Hon har förstört för sig själv, barnen antagligen för livet, George och hans fru och så många fler... Vore jag George så skulle jag också flytta till AU efter all skit! Det är inte särskilt konstigt att han flyttar dit heller med tanke på att han är därifrån och har all släkt där. Han lämnade det landet för just A-L...

Carola sa...

'FUNDERARE' A-L har nog inte varit vid sitt sinnes fulla bruk alls i vuxen ålder. Du har inte träffat henne, pratat med henne eller mött hennes obehagliga blick...
Hon är inte frisk och vi som är det kan inte försöka tro att hon skulle känna som en frisk förälder i frågan om att någon 'flyttar till andra sidan jorden' med ens barn. Han fick trots allt ensam vårdnad på grund av hennes OKLARA agerande. Att han sedan beslutade att barnen skulle få flyga och hälsa på henne ändå kan jag nog aldrig förstå!!

Michael sa...

Carola,

det gjorde han inte - det var domstolsbeslut på att barnen skulle skeppas till Sverige. Eftersom domstolen trodde på A-L, att barnen skulle tillåtas åka hem efter semestern.

Funderare sa...

M X:

Det jag menar är att de flesta visste ju om att ALV inte hade alla hästar i hagen. Personligen så tror jag att flytten till AU var det som fick bägaren att rinna över. Hon blev inträngd i ett hörn och dessutom psykiskt instabil, ja då kan allt hända.

Detta är inget okänt fenomen, att en psykiskt instabil människa som blir inträng i ett hörn antingen reagerar med att bryta i hop eller göra något, som i detta fall, helt vansinnigt.

Hänger du med hur jag menar nu? Jag anser att ingen människa ska bli utsatt på det sätt som George blivit utsatt för, oavsett kön.

Sen har jag väl aldrig och kommer aldrig att anse att hennes agerande har varit OK. Men jag har lite svårt att döma människor, så som Carola gör. Jag hoppas för barnens skull att ALV får den hjälp hon behöver och att hon i framtiden kan bli den mamma hon vill och som barnen behöver.

Håller med dig Mickael, det finns olämpliga föräldrar. Men i detta fall vill ju pappan att barnen ska ha kontakt med mamman........eller? Och att hade uppmärksammats på ett helt annat sätt om det varit som du skriver, det tror jag också. Och det är helt fel, barn är lika mycket värda oavsett föräldrar.

Det som är tråkigt är att vissa väljer sida och därefter pekar med hela handen åt den andra. Man är alltid två som träter har jag fått lära mig. Och att nu ALV inte mår så psykiskt bra är ju en annan sak. Men vilka av alla anonyma på nätet gör det?

Mår lite illa när man läser vissa kommentarer. Tänk vad lätt det är att slå sig för bröstet samtidigt som man skriver så mycket skit om någon annan. Carola, har du känt ALV under hela hennes vuxna ålder? För du tycks ju veta allt om hennes psykiskastatus. Tror du verkligen att George, som verkar vara ganska förnuftig, skulle ha haft ihop det med henne i alla år om du har rätt?

Michael sa...

Funderare,

Jag vill minnas att jag läst att även i fall där föräldrarna är väldigt trasiga (alkoholister, narkomaner etc) så är det bra för barnen att ha något slags kontakt med dem - begränsad, med kontaktperson eller liknande antar jag - eftersom det är bättre för barnen än att de helt enkelt upphör att existera.

Såvitt jag kan begripa så finns det mycket som talar för att det är så. Men därmed inte sagt att barnen skall ha när och daglig kontakt, bo i samma stad eller ens i samma land. I fallet Valette så hade hon ju faktiskt gjort rätt anmärkningsvärda anklagelser och handlingar innan George får enskild vårdnad och - med rättens goda minne, märk väl - flyttar till AU.

Jag har full förståelse för att den andre föräldern tappar koncepterna när den ene flyttar med barnen. Fast just i detta fall så hade hon väl redan tappat koncepterna INNAN George flyttar med pojkarna, inte som ett resultat AV en flytt.

Att ha kontakt med är inte nödvändigtvis att bo nära, eller ens i samma land. Det är fullt möjligt att jul och sommar är det som är bäst för grabbarna. I vart fall i ljuset av det som skedde.

Carola sa...

Jag dömmer inte. Det är min uppfattning och åsikt precis som du har din. Inte så att min 'domm' är slutgiltig. Det är som sagt vad jag tycker och inte dömmer...

Medborgare X sa...

Funderare!

Ditt resonemang låter förvånansvärt likt de som beskyller misshandlade kvinnor att de borde ha insett och förstått att mannen de lever med är en kvinnomisshandlare! Att de borde ha lämnat honom långt tidigare.

Funderare sa...

Michael:

Absolut, ALV hade psykiska bekymmer redan innan. Det jag menar är detta med att tränga in någon i ett hörn, speciellt om de har psykiska bekymmer.

Såg i går på TV4 Fakta om en dansk man som hade psykiska besvär och insåg att allt han hade drömt om och levt för var påväg att lämna han. Med andra ord, inträngd i ett hörn. Vad gjorde, jo dödade hela sin familj och slutade med att hänga sig själv.

Hoppas du förstår hur jag menar =)

Att det finns föräldrar, inte många, för inte ska ha någon kontakt med barnen finns det. Men naturligtvis så är det bästa med att ha någon typ av kontakt med båda föräldrarna.

Men hur det ska funka i detta fall har jag ingen aning om. En psykiskt sjukoch trasig mamma har nog inte de inkomsterna för att åka till AU. Och tanken att barnen ska åka själv till Sverige är väl ganska uteslutet i dagsläget. Så hur denna kontakt med mamman ska ske får vi nog se oss om i stjärnorna efter....

Ja du M X, lite har du nog rätt men ändå fel. Tränger du in en misshandlad kvinna i ett hörn med ingen utväg så händer det att de begår mord. Detta är väl ingen hemlighet. Kvinnor dödar också män. En misshandlad kvinna mår också psykiskt dåligt och som jag tidigare redogort så tränger man inte in dem i ett hörn. Antingen så bryter de ihop eller gör något drastiskt.

Lika lite som det är George fel att han blev falskt anklagad är det för en människa som blir misshandlad.

Kanske det var så att George mådde riktigt psykiskt dåligt (tror jag) av allt han blev utsatt för och gjorde då en drastisk åtgärd, kanske inte den bästa för barnen i det långa loppet. Han blev väl på sitt sätt också inträngd i ett hörn.

Medborgare X sa...

Funderare!

Vad är det du försöker säga? Om en förälder har psykiska problem så ska man låta denne hållas om de falskeligen beskyller den andra föräldern för att begå sexuella övergrepp på barnen m.m.? Eller vad menar du? Vad skulle Georg Pesor gjort i den situationen som han befann sig anser du?

Jag förstår inte vad du vill ha sagt om misshandlade kvinnor som blir inträngda i ett hörn? Vad är det du vill ha sagt?

Michael sa...

Funderare,

det vanligaste rådet i situationen att man har med en psykiskt instabil människa att göra, är att hålla sig långt borta.

Rätt eller fel, skuld eller inte så handlar det faktiskt om grabbarnas uppväxt. ALV och George är vuxna, gör vuxna val och får stå sina kast. Grabbarna däremot, de skall man skydda i möjligaste mån.

Att ALV var psykiskt instabil redan innan är tragiskt, men det är en bisak. Huvudsaken är pojkarnas väl och ve.

Själv tror jag att det i allra högsta grad är bättre för pojkarna att hållas på långt avstånd från folk som låser in dem i månader i sträck. Oavsett släktskap.

Funderare sa...

M X:

vet inte om du missförstår med vilja eller. Men vi provar igen.

Vi har då en kvinna som har psykiskaproblem, hon kastar falska anklagelser och polisanmälningar om kring sig. Vad tror vi att vi vet då, jo att kvinnan lever i en egen värld och har uppenbara psykiska problem. Hon vill i sin lilla värld ha sina barn, ensam vårdnad. Har jag fel eller missuppfattat något?

I hennes lilla värld, tror jag, kanske alla dessa falska anklagelser som hon kastar om kring sig är sanna. Hon kanske tror att fadern gjort det hon anklagar han för. Vem vet, inte jag.

När så barnen flyttar från Sverige kan fadern göra precis som han vill med barnen. Glöm då inte att det inte är några snälla saker hon tror att fader utsätter barnen för.

Här har vi alltstå en kvinna som tror på detta och provat med allt för att förhindra att det ska kunna fortgå. Hon har hotat och anklagat och anmält, men ingen tror på denna psykiskt sjuka människa. Hon ser ingen annan utväg.

Och det är detta jag menar med att tränga in en psykiskt dålig människa in i ett hörn. De tar den utväg som de kan, oftast inte den bästa. Eller så bryter de ihop totalt.

Ungefär som med misshandlade kvinnor och även män. Har man mått dåligt under längre tid och tillslut inte ser någon väg ut, ja då kan de går hur det vill. Tänkte slippa förklara lite djupare men behöver du det så säg till. Jag har ett färskare fall med en man som blivit misshandlad i flera år av sin man. Samt en kvinna som med hjälp tog sig ur ett misshandlesförhållande. Kvinnan övervägde starkt att begå självmord, hon hade även sett ut en plats var hon skulle hänga sig. Detta för att hon såg ingen väg ut ur detta.

Michael:

Hur hade du tänkt att kontakten med mamman skulle gå till? George anser ju att detta är viktigt. Personligen hoppas jag att mamman får hjälp och att hon blir den människa hon vill vara och som barnen behöver.

Men hur det ska gå till med kontakt mellan barn och mamma har jag ingen aning om. Bara att prata i telefonen kostar en mindre förmögenhet.

Michael sa...

Skype kostar ingen förmögenhet.

Viktigast är fortfarande att grabbarna slipper utsättas för att bli inlåsta utan kontakt med omvärlden i MÅNADER. ALV's önskemål väger jävligt lätt i jämförelse.

Medborgare X sa...

Funderare!

Tack för din djupare förklaring, men jag förstår fortfarande inte vad du tycker att Georg Pesor borde ha gjort istället i den situationen?

Funderare sa...

Michael:

....och där går våra förhoppningar isär. Jag hoppas och tror att ALV ska kunna bli en frisk människa. Och därmed aldrig mer utsätta barnen eller George för det som varit. Vet inte om det är jag som är blåögd som tror att med rätt hjälp så kan det lösa sig till det bästa för barnen.

En mördare eller våldtäktsman ska ju enligt lag vara klar med det som varit när de avtjänat sitt straff.

M X:

Det finns ju faktiskt de som lever i Sverige som varit utsatt för värre saker än George. Tänk om alla som varit i denna situation skulle flytta utomlands? Det blir verkligen en återvändsgränd för den ena och lite the easy way out för den andra. Finns de i Sverige så finns det något att kämpa för, en möjlighet till förbättring, hopp.

Men som sagt var, det är mina funderingar ang detta. Ingen av oss vet vad som verkligen hände och då är det svårt att komma med vettiga åsikter.

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag ser inga större problem med att personer som eventuellt råkat ut för värre saker än Georg Pesor (vad för saker det nu må vara) flyttar hem till den stad denne kommer från och sin familj efter att denne fått enskild vårdnad. Sådant sker ju som sagt av betydligt vanligare orsaker, som att boföräldern fått nytt jobb eller träffat en ny partner. Varför skulle just inte en pappa som under flera års tid blivit falskt anklagad för diverse hemskheter får flytta när andra boföräldrar (som kanske inte ens har enskild vårdnad) får flytta hur som helst?

Medborgare X sa...

Funderare!

För övrigt tycker jag inte att du svarar på du tycker att Georg Pesor borde ha gjort istället i den situationen han var i?

Michael sa...

Funderare,

när någon tagit sitt straff, så har de tagit sitt straff. Det är däremot inte rimligt att våldtäktsoffret skall behöva umgås med förövaren efter avtjänat straff, om jag skall hårddra din liknelse.

För att vara riktigt rak på sak: det är inga förhoppningar jag har. Det är rätt och riktigt att grabbarna skall slippa vara inlåsta i månader, det är rätt och riktigt att de skall slippa utsättas för risken att bli inlåsta i månader.

Barnens bästa, liksom.

Funderare sa...

M X:

Gör gärna inte detta till en könsfråga. Detta är ett problem för alla dessa barn, att skiljas från den ena föräldern, oavsett kön. Men att denna pappa skulle ha rätt att göra så här bara för att det finns mammor som gör det. Nä, två fel gör inte ett rätt.

Hur George skulle lösa det, ingen aning. Men på min fråga hur du hade löst det om du varit i mammans situation eller att någon tagit dina barn till andra sidan jorden har du inte svarat på. Hade du suttit och tittat på då kanske och accepterat detta. Vi har aldrig varit i deras skor, vi kan bara spekulera och fundera.

Michael:

du ser fortfarande inte en ljusning i detta. Att mamman kan bli frisk och bli den mamma som barnen behöver? Men jag håller med dig om att finns risken kvar så ska man undvika den.

Men med ditt resonemang betyder det då att en våldtäktsman aldrig ska få umgås med kvinnor. För där handlar det inte alltid om person utan om kön? Risken finns ju.... Vi kanske skulle låsa in alla förbrytare på livstid, risken finns ju.

Vem vet, Mona Sahlin sköter kanske inte sina privata affärer än och Göran Persson snattar fortfarande godis och och .......

Barnens bästa, är det inte detta som IC skriver om. Barnens rätt till båda föräldrarna, inte bara mamman. Hur dåligt barn mår för att de inte har en pappa, endast en förälder. Vet inte om du är den Michael som brukar skriva där och tycka precis detta.

Barnens bästa är att ha två föräldrar och naturligtvis två friska föräldrar. Och nu är jag väl sådan att jag hoppas att psykiskt sjuka människor kan bli bättre, vissa i alla fall. Men bara för att de varit sjuka ska de inte dömas hela livet.....

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag ser som sagt inga större problem i att en mamma som befunnit sig i samma situation som Georg Pesor hade flyttat med barnen till andra sidan jorden efter att hon tilldömts enskild vårdnad, så jag gör definitivt inte detta till en könsfråga. Jag tycker till och med att Georg Pesor har skött hela situationen (från det han separerade från Ann-Louise Valette, under det han blev falskt anklagad samt till dess han slutligen erkändes som den lämpligaste vårdnadshavaren och fick enskild vårdnad och flyttade till Australien) på ett väldigt bra sätt. Han verkar ha haft en väldigt god kontakt med sina pojkar och har tagit väldigt väl hand om dem. Dessutom fick pojkarna tillgång till hela sin familj i Australien genom flytten.

Att Ann-Louise Valette fick mindre umgänge med barnen är beklagligt, men det ingick så vitt jag förstått av domslutet att hon skulle få träffa dem cirka en månad åt gången vid två tillfällen per året. Det är ett umgänge som totalt sett är längre än vad många andra separerade föräldrar har med sina barn. Alla de som har två dagar var 14 dag har faktiskt lite mindre umgänge!

Östen Hägg på Vanliga Pappor sa...

Jag har försökt hänga med i kommentarerna här, om jag fattat saken rätt vete katten men jag tycker mig uppfatta att man i detta borde ha använt barnen för att dämpa en förlders dåliga mående?

Nu har ju domstolar att se till barnens bästa när man tar ett vårdnadsbeslut, inte vad som skulle vara en förälders bästa.

Jag har läst vårdnadsutredningen och domslutet och vad man hade kännedom om var att George inte gjorde någon hemlighet av att hans avsikt var att flytta hem till Australien om han fick vårdnaden.
Man kan alltså inte avfärda det faktum att tingsrätten ansåg flytten vara barnens bästa vilket man hade stöd av i vårdnadsutredningen.

Michael sa...

Funderare,

Samma gamla Michael här. Och precis som annorstädes vill jag göra gällande att det finns föräldrar som - oavsett kön - ställer till med mer sattyg än de gör nytta. Och att någonstans går gränsen där man förverkat de få rättigheter man som förälder har, då man tydligt visat att man inte kan leva upp till de långt mer omfattande skyldigheter man har.

När jag hårddrar ditt exempel om våldtäktsman så är det inte att inte få träffa kvinnor - det aktuella fallet är snarast att man skulle tvinga offret umgås med förövaren.

Jag kan bara konstatera att man aldrig i helvete skulle skicka iväg grabbarna till Australien igen, om situationen varit den omvända - ponera att ALV fått åka dit och sitta i bilar utanför hus för att hitta sina söner som de lokala myndigheterna gett blanka fan i. Hade någon tyckt att "Jo, men fadern är viktig, och han kan ju bli frisk. Egentligen borde hon ta sönerna och flytta tillbaka till AU så att sönerna kan ha en nära relation med sin far." Hade du argumenterat för det? Tillåt mig att tvivla.

Det handlar inte om att ALV skall dömas för livet. Det handlar om att grabbarna inte skall dömas till kidnappning - eller risk för att kidnappas.

Funderare sa...

Michael:

jo, jag hade tyckt det, även om du tvivlar. Även en fader är viktig för sina barn. Och får den psykiskt sjuka föräldern hjälp så kan det lösa sig, oavsett kön.

Att jag anser det är ingen hemlighet, detta har vi drabbats samman om tidigare, eller hur?

Och ja, du dömer ALV för livet. Får hon hjälp och blir frisk så finns det ingen risk för kidnappning, eller har jag fel. Verkar som att George är inne på samma linje. Även han vill att barnen skall ha kontakt med sin mamma.

Så Michael, du anser alltså att det alltid kommer att finnas risk för kidnappning? Att ALV alltid kommer att räknas som en risk för sina barn? Och det är inte att döma någon på livstid?

Att det blev en flytt till AU kanske var den enda utväg man såg just då, vem vet, jag var inte där.

M X:

Oavsett kön så ska man inte ha rätt att flytta hur man vill eller om nöden kräver det vars man vill. Detta har stötts och blötts hos IC tidigare. Och många av de som var där skriver på andra bloggar nu om hur rätt hela denna historian är. Men då känner jag att hallå, nyss tyckte de tvärtom. Oavsett vad pappan var anklagad eller dömd för så behöver barnen sin pappa.

Förlåt, men detta gör mig lite förvirrad. Hur kan det vara rätt en gång och fel andra bara för att den dömda byter kön?

Sen vill jag bara klargöra, att ALV´s handlande tar jag avstånd från. Jag kan däremot förstå det. Att en psykiskt sjuk förälder inte ska ha vårdnaden om sina barn är fullt ok, men en psykiskt sjuk förälder kan bli frisk.

Att jag tog upp dömda våldtäktsmän eller mördare handlade om att när de avtjänat sitt straff så är de fria. Då kan de träffa vem sjutton de vill, utsatta eller inte.

Det går inte riktigt att jämföra ett brott som begås av två okända människor och ett där det handlar om förälder och barn, eller? Eller ett brott som begås av ren elakhet med ett som begås av någon som lever i sin egen lilla värld och är psykiskt sjuk.

Och att det handlar om att tvingas umgås med sin mamma.........men George vill ju att barnen ska ha kontakt med henne för att i framtiden...... Har han också fel och bara du rätt?

Östen Hägg:

med facit i handen, var det det bästa för barnen att flytta? Mår barnen bättre nu? Kommer de i framtiden att må bättre? Eller var flytten något som var ett bättre alternativ just då? Jag vet inte, jag var som sagt var inte där.

Östen Hägg på Vanliga Pappor sa...

Jag kan bara konstatera att domstol tagit ett vårdnadsbeslut utifrån bla. vårdnadsutredningen och vad parterna anfört.
Vad som skulle ha varit det bästa kan man spekulera om men det blir ändå bara just spekulationer.

Vad som borde vara det primära nu är ju att de här barnen på något sätt kan ha en relation med sin mamma och att de kan få en chans att försonas, förlåta och gå vidare. För oavsett är det deras mamma och barn behöver båda sina föräldrar.

Efter att ha talat med George så känns det tveksamt om det låter sig göras, varje kontakt barnen har med sina släktingar i Sverige innebär att moderns kidnappning på något sätt rättfärdigas.
Så länge man vägrar att komma till insikt och förlika sig med att en förälder har agerat fel mot sina barn genom att kidnappa dem så kan man inte heller gå vidare vilket vorde det bästa för barnen.
De behöver helt enkelt få ett erkännande för den kränkning de utsatts för, först då kan de dra strecket och bygga en ny relation till sin mamma.

Michael sa...

Funderare,

Nej, jag kan inte se att frisk förälder och barn skall stanna kvar i den sjuka förälderns hemland för den sjuka förälderns skull.

Tre friskas väl och ve väger tyngre.

Visst, den dagen ALV blir frisk (tillåt mig att tvivla, vanföreställningar av det slag som brevet från Kobra ger uttryck för är inget att ta lättvändigt på) så står det väl henne fritt att flytta till AU, bosätta sig i närheten. Det finns väl iofs inget som hindrar att hon flyttar efter nu heller. Notera att George flyttar med grabbarna för att få ett bättre liv för dem - med rätta såg han liten möjlighet att det skulle vara drägligt för dem att vara nära den som ställer till sattyg. Och samma bedömning gör ett antal neutrala parter - tydligare kan det väl inte sägas, i all synnerhet som vi vet hur illa ställt det måste vara för att en far skall få enskild vårdnad.

Alltså, jag ser inget skäl att de som blir utsatta för övergrepp skall stå tillbaka för att den som begår övergrepp skall må bättre. Det är för mig fullständigt bakvänt.

Funderare sa...

Östen Hägg:

håller helt enkelt med dig =)

Michael:

Bra då vet vi, ställer en förälder till sattyg så har den andra rätt att flytta var de vill på jorden om de har ensam vårdnad. Och vill den andra träffa sina barn så får de vackert flytta efter, hoppas bara att de har råd.

Ett barn behöver inte alltid båda föräldrarna, inte något man ska sträva efter. Psykiskt sjuka kan aldrig bli frisk. Och Svensk domstol dömmer alltid rätt helt plötsligt. Är det så jag ska uppfatta det du skriver?

Så en nykter alkoholist eller narkoman ska få vara utan sina barn för all framtid bara för att de inte var den perfekta föräldern tidigare. En förälder som inte fysiskt skadat sina barn, endast psykiskt, men slagit ihjäl den andra föräldern ska de få ha vårdnaden om sina barn?

Michael sa...

Funderare,

Jag vet inte varför du envisas med att inte vilja förstå.

Östen Hägg på Vanliga Pappor sa...

Vi skall ha lagar som skyddar barn mot sina olämpliga föräldrar. Men dessa lagar skall inte förbjuda barnet att ha en kontakt om det är barnets vilja och dessutom är bra för barnet.
Man måste se varje enskilt fall som unikt.

Tex. en missbrukare skall inte per automatik försvinna ur ett barns liv. Tar missbrukaren tag i sitt liv och kommer på fötter kanske barnet ändå avskräcks att ha en kontakt för att vuxna i omgivningen förfasas över att personen de facto varit en drogmissbrukare.

Vi vuxna kanske påstår att vi bedömer en förälders lämplighet ur "barnperspektivet" men kardinalfelet blir tyvärr ofta att barnperspektivet defineras utifrån vuxnas värderingar och övertygelser.

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag vet inte om jag riktigt hänger med i dina tankar och det du skriver. Ann-Louise Valette hade ju umgängesrätt även efter att barnen flyttat till Australien och Georg Pesor ville att barnen skulle ha en relation med mamman. Hon hade dessutom mer umgänge än vad som är vanligt i Sverige. 2 månader per år är mer än 2 dagar varannan vecka!

Det är fint att du har en stor omsorg om de föräldrar som inte har någon vårdnad och kämpar för att dessa föräldrar också ska vara en del av barnen liv. Men det finns ju betydligt många fler fall där föräldrar som inte falskanklagat den andra föräldern och inte har kidnappat sina barn har mindre umgänge än vad Ann-Louise Valette hade.!

Pappor som få barn utan att vara gifta har t.ex. inte rätt till vårdnad om inte mamman godkänner det! Och har man ingen vårdnad så får man heller ingen föräldraledighet! Så det finns massor av barn som utestängs direkt från sina barn, utan att ha gjort sig skyldiga till det minsta och utan att vara psykiskt sjuka.

Jag förstår inte varför just fallet Valette upprör dig så mycket när det finns tusentals av fall där helt friska föräldrar utestängs betydligt mer från sina barn än vad Ann-Louise Valette har gjorts. Borde inte alla dessa fall vara betydligt viktigare att granska och belysa?

Funderare sa...

Michael:

läs det Östen Hägg skriver, klockers=)

Du behöver inte komma med detta om att pappor inte får rätt till vårdnaden bara för att de inte är gifta. Detta har vi skrivit om massor tidigare och du vet klart var jag står i den frågan.

Och just här så är det ju Valette fallet som tas upp. Kanske därför som det är de fallet som upprör just här. Och vilket fall som du nu anser vara viktigare och bör belysas mer får du väl ta med bloggägaren. Personligen tycker jag att alla fall är lika viktiga.

Tyvärr barnen Valette, eran mamma är psykisktsjuk och därför finns det viktigare fall att skriva om..............(ironi)

Michael sa...

Funderare,

Jag tror du svarar på Medborgare X, inte på mig.

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag tror Michael har rätt. Det är nog mig du har skrivit ditt svar till.

Även jag håller med det Östen Hägg skriver. Men frågan i detta fallet är som sagt vad just Georg Pesor gjort som är så fel. Jag tycker att han verkar ha skött sig väldigt bra, trots att han behövt utstå hemska anklagelser och fått se sina pojkar bli tagna av Socialtjänsten och satta i familjehem. Han valde att flytta till Australien med sina pojkar när han fick enskild vårdnad. Detta hade han till och med informerat domstolen om innan han fick enskild vårdnad.

Jag har full förståelse för att Ann-Louise Valette inte tycker om att hennes pojkar försvinner till andra sidan jorden. Det är likadant med andra umgängesföräldrar som får se sitt ex och deras barn flytta till andra änden av landet eller utomlands på grund av att exet har hittat en ny partner eller fått jobb på en annan plats. Så länge boendeföräldern har enskild vårdnad så är det inte mycket man kan göra åt den saken, men tyvärr händer även samma sak umgängesföräldrar som har gemensam vårdnad. Det tycker jag är ännu mer problematiskt!

Och som sagt, till skillnad från många andraa föräldrar med enskild vårdnad, ville Georg Pesor att Ann-Louise Valette skulle ha ett umgänge med barnen. Detta trots hennes historik med falska anklagelser om sexövergrepp och mordförsök! Det tycker jag är oerhört starkt gjort av Georg Pesor. Han såg nyttan med att ha kontakt och umgänge med båda föräldrarna, något som många andra boendeföräldrar med enskild vårdnad gör allt för att stoppa. Se bara på Daddy som ett exempel. Eller på de pappor som skrivit om sina berättelser på minpappa.nu!

Alla dessa fall tycker jag är betydligt viktigare att kämpa för än en mamma som förutom alla falska anklagelser också har kidnappat sina barn!

Östen Hägg på Vanliga Pappor sa...

Man kan generellt säga att när en part i en vårdnadstvist inte kan acceptera en dom så blir det alltid svårt att täcka upp för barnen.
Och det behöver inte alltid vara den tappande parten som kan ha svårt att acceptera en dom, även den parten som fått boendet eller tom. den enskilda vårdnaden kan vara missnöjd. Man kan tex. tycka att den andra föräldern fått för mycket umgänge och så är karusellen igång igen.

När George vinkade av sina pojkar på flygplatsen hade han sina ondaste aningar om att det skulle dröja länge innan han skulle få se dem igen. Men trots det så accepterade han vad den australiska familjerätten beslutat om umgänget och de fick åka.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!