26 mars 2010

Vad hände med föräldrarnas ansvar?

Medborgare! Nu är det tydligen dags för räfs och rättarting efter Uppdrag Gransknings avslöjanden om de våldtagna flickorna i Bjästa som utsatts för smutskastning och förtal av både skolkamrater och vuxna i byn. Av reportaget i programmet att döma, och efter vad som skrivs i gammelmedia, kan man lätt få intrycket att det är skolans rektor och byns präst som är ansvariga för vad som skett. Naturligtvis hade de kunnat agera annorlunda, men de är knappast orsaken till att flickorna utsatts för förtalskampanjer och än mindre skyldiga till det som skett. Trots detta är det rektorn och prästen som nu får bära hundhuvudet i media.

Vad var egentligen syftet med Uppdrag Gransknings reportage? Var det verkligen att granska rättssäkerheten i samband med våldtäktsmål och att undersöka ett fall där den dömda våldtäktsmannen påstods var oskyldigt dömd? Handlade det verkligen om att granska ett av alla fall av nätmobbing? Eller handlade det om att bekräfta stadsfeminismens syn att alla män är potentiella våldtäktsmän och att vi lever i ett patriarkat? För inte handlade det då om att verkligen utreda vem som burit ansvaret för att de våldtagna flickorna förtalats och att pojken hyllats!

Det ansvaret finns nämligen att finna i vuxenvärlden. Och inte vilka vuxna som helst. Först och främst är det pojkens mamma som bär det största ansvaret. Det är hon som legat bakom hela förtalskampanjen av flickorna på nätet. Det är hon som har startat bloggar, Facebook-sidor och namninsamlingar för att rentvå sin son, samtidigt som hon istället har lagt över skulden till det inträffade på flickorna. Det är hon som har uppmuntrat ungdomar när de smutskastat och förtalat flickorna på nätet. Detta framgick inte alls av Uppdrag Gransknings reportage. Man kan verkligen fråga sig varför?

Till detta ska naturligtvis även föräldrarna till de ungdomar som deltagit i smutskastningen och förtalet av de våldtagna flickorna läggas. De har ett ansvar för vad deras barn gjort. Det ingår i att vara vårdnadshavare.

Istället för att diskutera detta personliga ansvar som föräldrarna har för sina barn ägnar sig gammelmedia åt att diskutera samhällsansvar. Skolan har uppenbart gjort en hel del redan efter den första våldtäkten uppmärksammades. Man flyttade direkt på pojken. Man gav den utsatta flickan fick en kamratstödjare som följde henne varje rast. Skolan ställde upp med kurator för flickan. Skolan polisanmälde dessutom nättrakasserier som kom till skolans kännedom. Vad mer ska och kan skolan göra? Det är varken skolans eller kyrkans uppgift att granska vad eleverna har för sig på sin fritid och vad de gör på nätet. Det är faktiskt föräldrarnas ansvar!

Varför diskuteras inte föräldrarnas ansvar i granskningen av skandalen i Bjästa? Och då speciellt pojkens mammas ansvar?

13 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Var är pappan? Jag hittar ingen pappa, bara mamma och två söner på adressen i Örnsköldsvik.

Mamma är 50plus och sönerna 18 och 16. Och varför skriver etikforskaren Ann Heberlein i Sydsvenskan att "klasskamrater" är de som ställer upp på Facebook, när det precis som du säger var mamman som drog igång allt?

Vem är mamman? Och varför förföljer hon och äldre sonen flickan? Och var finns deras pappa? Nog sjutton behöver söner sin pappa i tonåren. Inte bara mamman.

Lillan sa...

Vad är det för föräldrar, vilka förebilder för sina barn!! Killen är ju dömd,han behöver tydligen hjälp med sin uppfattning om tjejers nej,så de vuxna kan sluta leka domstol. Nu gäller det väl att visa att tjejerna, talade sanning. hur kan kyrkan och skolan med föräldrar bara nedlåta sig till denna behandling av två stycken BARN. Hur skulle de reagera om det varit deras barn det handlat om??

Lillan sa...

skickar ett helt fång rosor till Amanda som ensam ställde upp för tjejen, som alla ni andrade mobbade och vände ryggen. Fy så dåligt av er, så fega,vilka dåliga kamrater ni är.
Ända ursäkten är ju att ni är så unga, värre är det för de vuxna, det finns ingen ursäkt för deras beteende, hänga på alla lögner och sprida dessa vidare, så j-vla dåligt. Ta reda på hur allt ligger till innan ni öppnar munnen

Anonym sa...

Ann Helena,
Mamman och pappan är frånskilda, men har bra kontakt. Vid våldtäkt två så ska (enligt mammans uppgift) sonen ha varit boende hos pappan. Detta togs som försvar när folk ifrågasatte hur hon kunde låta sin våldtäktsdömde son vara ute och supa på avslutningen (när han passade på att våldta tjej nummer 2). Att sedan pappan var med tillsammans med mamman och sonen när de trängde sig in hos den våldtagna tjejen (nummer 2 fortfarande) för att få henne att ta tillbaka sin historia och krama om sonen för att visa "no hard feeling" tyder för mig på att varken mor eller far i familjen bord få pris som årets förälder.

Anonym sa...

Skolan vill sätta stopp för kyrkobesöket vid avslutningen - Skolverket förbjuder skolan att göra detta. Skolan polisanmäler kränkningar - åklagaren lägger ner. Är det någon idé att skolan agerar när de inte tillåts göra det?

Anonym sa...

Som pensionerad lärare tänker man med glädje på att man inte längre är med i svängen. Det finns ingen ände på vad man som lärare ska hålla på med. Mobbninggrupper, jämställdhetsplaner m m, m m.
Pratar nån om kunskap i skolan? Möjligtvis Björklund, men när hans förslag fått silas genom alla dessa instanser så blir det väl inte mycket kunskap kvar.
Att hålla reda på alla tjejer som förföljer och mobbar varandra på nätet kan väl ändå inte vara skolans sak? Det måste väl vara föräldrarnas ansvar? Ska man dessutom hålla reda på mammor som försvarar sina barns felsteg?
Uppdrag granskning är ett program jag aldrig tittar på i alla fall. Det har visat sig vara en bra inställning efter vad jag förstått.

Medborgare X sa...

Lillan!

Så sant! Amanda förtjänar verkligen ett stort fång rosor. Till skillnad från alla dessa föräldrar som verkar ha varit totalt frånvarande och inte varit några goda förebilder överhuvudtaget, snarare tvärtom.

Medborgare X sa...

Trollan!

Att varken pojkens mamma eller pappa borde få pris som årets förälder är väl årets understatement!

Medborgare X sa...

Anonym 21:49!

Kan bara hålla med dig. Var tog fokus på kunskap vägen i landets skolor? Detta borde väl vara lärarnas viktigaste roll. Som det är nu verkar det ju snarare handla om att de ska vara både någon form av poliser och någon form av byråkrater som ägnar sin tid åt en massa meningslös politiskt korrekt administration.

Inte underligt att dagens unga gör allt sämre ifrån sig i internationella kunskapstester.

Revisorn sa...

Intressant var att i "Debatt" i SVT lät det på vissa debatörer som att skolan skulle ha gjort en egen utredning i fallet och helt klart tagit flickans parti mot pojken. Det är ett intressant synsätt. Vad man säger är ungefär att skolan skall bedriva en privatutredning paralellt med polisutredningen (agera som ngn typ av privatspanare) och ha som policy att hellre fälla än fria. Undrar om det är på det sättet vårt rättsväsende kommer att fungera snart, inte helt osannolikt om Beatrice Ask får fortsätta som justitieminister i alla fall...

Jan-Olov sa...

Den bästa frågeställningen jag läst efter att ha sett programmet, läst tidningar och bloggar. Tack för din insikt.

Oh The Irony! sa...

Föräldraansvar? Du får tänka på att vi pratar om Sverige här... Det är mamma Staten som skall ta ansvar; det är väl inget som vi vanliga medborgare skall behöva befatta oss med?!

Systerdyster sa...

Enligt mamman har hon enskild vårdnad eftersom de (föräldrarna) inte velat tvinga sina barn till växelvis boende. Växelvis boende är som de flesta vet inte samma sak som gemensam vårdnad. Det finns antagligen nästan lika många lösningar på boendet som det finns antalet familjer. Jag undrar varför pappan var utmanövrerad som juridisk vårdnadshavare för sina barn. Det är dessutom väldigt ovanligt att en ensam mamma har ekonomi att vara hemma på heltid (vilket mamman skriver att hon varit i en kommentar hos Daddy), kanske mamma M är en otroligt driftig entreprenör och flätar hår på hemmplan?

Det är något skumt med familjen Häggström. Kan det ha något med bostadstillägg och underhållsstöd att göra? Pappan har enligt rykten velat ha sonen i koppel efter den först våldtäkten men mo mamma M stod hans uttryckta önskemål sig nog slätt.

Sannolikt kommer vi inte se mamma M i finalen i uttagningen till Sveriges bästa mamma.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!