20 mars 2010

Beatrice Ask - minister med ansvar för rättsosäkerheten

Medborgare! Sakta men säkert börjar allt fler pusselbitar falla på plats vad gäller den rättsskandal som ligger bakom alla de mordfall som Thomas Quick blivit dömd för. Mordfall som han själv visserligen har erkänt, men där teknisk bevising i många fall helt saknas. I andra fall har det funnits påstådd teknisk bevisning, men nu framkommer det att även denna verkar vara ytterst tveksam. 1998 dömdes Thomas Quick för mord på tioåriga Therese Johannessen som försvunnit tio år tidigare. En del i den tekniska bevisningen var förkolnade benrester som hittats på den plats där Thomas Quick uppgett att han begravt flickan. Men nu kommer det nya besked från Statens Kriminaltekniska Laboratorium (SKL) att benresterna troligtvis var något helt annat än ben. Therese Johannessens mamma kallar nu polisens förundersökning för en skandal och kräver att utredningen görs om.

Samtidigt skriver journalisten Hannes Råstam på DN Debatt att polis och åklagare har undanhållit mängder av utredningsmaterial som bevisar att Thomas Quick ljög när han erkände ett stort antal mord under 90-talet. För det är inte endast de mord han är dömd för som han erkänt! Det finns mängder av dödsfall som han sagt sig ligga bakom, men där det enkelt kunnat konstaterats att han inte har befunnit sig på platsen eller där man konstaterat att det funnits naturliga förklaringar bakom personens död.

Hannes Råstam avslöjar nu att det i Sundsvalls polishuset fram till helt nyligen förvarades tretton pärmar med handlingar, innehållande bland annat fjorton viktiga förhör med Quicks syskon. Handlingar som av åklagare och polis förpassat till den så kallade slasken. Materialet visar entydigt och övertygande att seriemördaren Thomas Quick är en konstruktion byggd på fantasierna hos en drogad psykpatient, en slutsats som även Jan Guillou instämmer i och lägger skulden på polisens förhörsledare Seppo Penttinen, åklagaren Christer van der Kwast, Thomas Quicks advokat Claes Borgström, chefspsykologen vid Säter Birgitta Ståhle samt minnesprofessorn Sven Å Christianson.

Vid det här laget kan man tycka att landets justitieminister Beatrice Ask borde ha reagerat på den uppenbara rättsosäkerhet som Thomas Quick har blivit utsatt för. Men ännu har hon inte uttalats sig i fallet och än mindre krävt att det ska tillsättas en utredning som går till grunden med vad som skett samt hur åklagare och polis har agerat.

Istället för att stå upp för rättssäkerheten lägger Beatrice Ask nu själv fram ett förslag som går i rakt motsatt riktning. I ett utspel föreslår hon att misstänkta sexköpare ska hängas ut genom att skicka hem lila kuvert i deras brevlådor, så att de ska få skämmas helt öppet. Alltså misstänkta sexköpare! Inte dömda sexköpare!

Beatrice Ask, som är landets justitieminister, verkar alltså inte bry sig speciellt mycket om rättssäkerheten. Istället vill hon gå händelserna i förväg och skicka misstänkta till skampålen innan de ens konstaterats vara skyldiga.

Många har naturligtvis reagerat på Beatrice Ask rättsvidriga uttalande. Sanna Rayman tycker att detta var mandatperiodens knäppaste uttalande. HAX tycker att hon blivit skvatt galen och att hon bör avgå. Johan Ingerö anser att hon hittills enbart skadat alliansregeringen och sitt eget parti, men om hon får sitta kvar står även rättssäkerheten på tur. Inslag anser att Beatrice Ask är en veritabel katastrof och att hon bör bytas ut mot Maria Abrahamsson. Niklas Dougherty konstaterar att de här typen av radikalfeministiska tosserier tyvärr kommer att fortsätta oavsett vem som sitter vid makten.

När till och med Thomas Bodström pekar på att Beatrice Ask förslag är rättsvidrigt och att det påminner om sådant som förekommer i länder där man pekar ut misstänkta och där detta sedan kan leda till att dessa lynchats, misshandlats och mördats så borde till och med Beatrice Ask inse att hon verkligen är ute på riktigt djupt vatten. För Thomas Bodström har ju själv inte gjort sig känd som någon stor förkämpe av rättssäkerheten.

Medborgarperspektiv anser att botten nu är nådd för Beatrice Ask. När man blundar för den rättsosäkra behandling som Thomas Quick och många andra (som nyligen aktuella allmänläkaren och obducenten) blivit utsatta för och istället börjar föreslår offentlig skampåle för personer som är misstänkta för brott så är måttet mer än rågat. Då är det dags för Beatrice Ask att avgå med omedelbar verkan!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om hon själv har rent mjöl i påsen, såg dessa videos.....om något riktigt stort man tystat ner...hmm..som annars

allvarligt skadat sverige med tanke på att polis/åklagare/skl/hsan/socialstyrelsen/fsk/afa

försäkringar/landstingspolitiker/läkare, med många mfl hade kommit ordentligt vid skampålen.

Kanske lämpligt att göra en "groda" och sedan avgå....

Någon måste ha hållit i trådarna och tystat i alla led..någon med absolut makt över rättsväsendet.....

http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg


http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

Anonym sa...

Håller helt med dig förutom passusen om Thomas Bodström. Politiker brukar inte ha problem att klanka på andra som gör lika illa som de själv. Man den här människan går bort helt.

Cuben sa...

Maria Abrahamsson eller Anti Avsan vore klockrena som justitieminister.

Revisorn sa...

Håller med fullständigt! Thomas Quick fallet är en ren skandal. Problemet är när diverse populistiska teorier får fotfäste och ska implementeras i rättsskipningen. På 1600 talet var et häxprocesser och barn som vittnade om ressor till blåkulla, Under 80- och 90 talen var det populärt med "förträngda" minnen som diverse psykologer och minnesexperter kunde plocka fram och idag har vi då dessa genusvetenskapliga och feministiska teorier om patriarkala strukturer, könsmaktsordning och diverse annat feministiskt dravel. Det värsta är att det inte är enskilda stollar som håller på med dessa teorieer utan när det börjar genomsyra hela samhället och alla politiska partier och det skall tas den typen av hänsyn i lagstiftningen och på universiteten. Man blir fanimej tokig bara av attt tänka på det, att folk (och politiker) inte lär sig av historien. Claes Borgström har ju varit en ledande figur i Quick härvan och han är fortfarande aktiv som advokat och sosse såvitt jag vet, han har ju också varit Jämo. Det är finfint verkligen. Undrar om han skall lanseras som jämställdhetsminister om sossarna vinner valet?

Anonym sa...

Helt riktigt! Hon borde avgå nu! Idag! Det är nog det värsta föraktet mot medborgarna i landet jag hört som svensk. När kvinnorna sitter i maktens korridorer är det medeltid. Är det någon som borde skämas så är det Ask.

Anonym sa...

Dags att citera vad den gamle Rikskanslern Axel Oxenstierna skrev till sin son; "om du visste med hur lite förstånd världen styres."

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!