14 mars 2010

Mums mums sa vargen

Medborgare! Det har bara gått drygt två månader sedan det var mycket skriverier om den första licensjakten på varg i Sverige på 45 år. 27 vargar skulle fällas med start den 2 januari och omkring 12000 jägare hade anmält sig. Många bloggare var ytterst upprörda över regeringens rovdjurspolitik i allmänhet och än mer över de blodtörstiga jägarnas vargslakt i synnerhet. Flera av dem krävde via upprop och manifestationer att licensjakten skulle stoppas. Ett av de argument som användes i försvaret av vargen och för motståndet till licensjakten var att ingen svensk har dödats av varg sedan 1821. Det är naturligtvis helt korrekt, men skräcken för varg finns trots detta bland många av dem som lever på landsbygden och som har en daglig nära kontakt med vargen.

Och inte lär den blir mindre när man kan läsa om lärarinnan som blev attackerad och bets ihjäl av en vargflock i Alaska. Då blir det än svårare för vargkramare som Scaber Nestor, Jinge och Vargens Tid att upprätthålla bilden av att vargen skulle vara ofarlig för människan. Då tvingas de krypa till korset och erkänna att så inte är fallet. Inte heller lär det vara fler storstadsbor som då vill ha mer varg på stadens gator.

Kanske finns det ett visst fog att begränsa vargstammen trots allt?

25 kommentarer:

scaber nestor sa...

Jag skriver ju i det inlägget du länkar till att man inte ska betrakta vargen som ofarlig, eller hur?

Normaltillståndet är att varg inte attackerar människa eftersom vi inte är deras naturliga byte, däremot kan attacker ske under vissa omständigheter, främst uppkomna genom mänskligt oförstånd.

Medborgare X sa...

Scaber Nestor!

Ja, du har fått krypa till korset nu och fått bekänna att vargarna inte är ofarliga. Att det faktiskt kan ligger något bakom den rädsla som många på landsbygden känner inför vargen. Att det inte bara handlar om att jakthundar och tamboskap kan bli attackerade av vargen, utan att även människor löper den risken.

Anonym sa...

mänskligt oförstånd att vistas i skogar...hmm ja ta bort allemansrätten i sverige....skulle ej göra skillnad...då få svenskar är ute i djupa skogar över huvud taget

Anonym sa...

Det vore bäst att utrota vargen så att vi människor kan röra oss fritt i skogen igen.

Anonym sa...

Kallar du den stackars kvinnan som föll offer för vargarna dum? Hon var lärarinna, så nog tror jag hon var smartare än dig i alla fall Scaber Nestor! Du måste vara glad nu när fler och fler fall om vargdödade människor uppmärksammas, lika glad som när du läser om jakthundar och boskaps som rivs av vargeländet

Anonym sa...

Hur många personer dör i vargattacker och hur många dör i hundattacker? Även om man tar bort kamphundar i statistiken så hittar man överväldigande fler hundattacker.

Jag tror inte att det i Sverige har skett någon vargattack på människa i modern historia.

Om folk brydde sig om vargstammens hälsa så hade vi tagit in mer varg för att förse den med friskt genetiskt material. Argumentet att vi borde ha jakt för vargens skull är löjligt.

Så i grund och botten handlar det om att vargar fäller tamdjur och vilt, det tycker många inte om. Allt annat är ren idioti.

Personligen tycker jag att det är ett problem jägare och tamdjursägare får leva med, de flytta någon annanstans om det inte passar.

Per sa...

Ni är så utvecklignsstörda allihop, vad ger människan rätt att bestämma om djur ska få leva eller inte......Varför inte utrota alla djur som kan skada människor ? Så slipper vi oroa oss för att 3 människor dör varje år pga av djur i Sverige varje år typ...Medans vi människor dödar och förstör allt vi ser dagarna ut

Anonym sa...

...Å min pappa e starkare än din för han e polis, förresten vill jag ha den blå hinken!
Väx upp och läs på!

Anonym sa...

Det är ju ingen som har sett hur detta har gått till, eller? Kan hon ha fått en hjärtattack och och legat död när vargarna hittat henne? Vargar äter ju ass, hon kanske har ramlat och varit medvetslös, det verkar inte troligt att en flock vargar skulle ha angripit en fullt frisk mäniska som kan försvara sig, dom brukar ju jaga sjuka eller skadade djur, som skiljer sig från flocken.

Anonym sa...

Känns ganska ointelligent att hänvisa till att vargen trots allt inte är ofarlig. Om nu en person per 200 år skulle dödas av en varg så får det ju anses vara värt det. I annat fall måste ju definitivt bilar förbjudas eftersom de orsakar många fler människors död. Alla vi som har lite faktakunskaper i den här frågan vet vilka extremt primitiva obildade krafter som står bakom vargjaktslobbyn.

Anonym sa...

Anonym 17:18: Varför ens jämföra äpplen med päron? Hur många hundar finns det i världen och vart befinner sig dessa om inte mestadels omkring människor. Självklart finns det därför fler människor som dödas av getingar, hundar eller andra naturligt förekommande organismer som t.ex. HIV.

Människan i sin tur har alltid och kommer alltid försöka ta bort det som skadar henne eller hennes ägodelar, detta är naturligt. Att vi också ska begränsa vargstammens utbredning och antal är också just naturligt.

Jenny sa...

Stackars henne. Fy tusan vilket öde.

Kenny sa...

Finns studier som visar att största delen av de som är för varg i sverige har någon form av personlighets störning.

Per sa...

Du som gjort den studien Kenny eller ? Någon kanske borde göra samma studie med männsikor och alla som lider av någon form av personlighets störning tvingar vi bära en speciell väst så alla kan se vem denna är och så tillåter vi jakt på dessa människor, så vi får ner antalet menar jag, de kan ju trots allt skada oss friska människor, ngt att föreslå kanske ?

Medborgare X sa...

Kenny!

Det var nog att överdriva, men det finns de som är för varg som vill ha rätt att skjuta jägarna!

Anonym sa...

Har alltid tyckt att säga att ingen människa har blivit dödad av varg på så och så många år i Sverige är löjlig-när det knappt funnits någon varg här. I ena andetaget säger de det, i andra klagar de att det finns för lite varg i Sverige.

Vargen är ett vilt djur och därför är de- som andra vilda djur- farliga för människan... men visst. det finns 1000 andra saker som är farliga för människan i naturen och av sådant vi själva skapat så just det är ju inget direkt argument för att inte ha varg.

Så kommer vi till parasiter som vargen dör på som dödar ca en miljon människor per år- då kanske det börjar brännas varför folk inte vill ha varg. Sen att de lider ekonomiskt för det, och att de får sina hundar dödade (och nu inte bara jakthundar) gör ju att folk inte blir så posetiva.

Det jag tror är värst dock är att när man talar om vargen i Sverige så säger folk att den är så skygg. Ändå har flera människor rapporterat att de sett den i bebyggelse osv. En varg har så känsligt luktsinne att den kan känna en människa från 2 km avstånd men ändå har folk haft möjlighet att komma nära dem. Jag ser inte det som skyggt- och att många människor sedan slår sig för bröstet och berättar hur dumma människor är som inte tror att vargen är skygg tror jag gör motsatt effekt än vad de troligen hade menat.

Per sa...

haha anonym du har ju verkligen ingen anning om vad du skriver om, varför ens göra inlägget du nyss gjorde, låter som du är en låg avlönad arbetare med ingen som helst utbildning. Bilden man får av ditt inlägg iaf, läs på lite och kom sedan tillbaka och gör ett riktigt inlägg, där du vet lite fakta om varför vargar setts av människor och varför de vågar sig fram till hus och gårdar. Sen har vi meningen "Så kommer vi till parasiter som vargen dör på som dödar ca en miljon människor per år- då kanske det börjar brännas varför folk inte vill ha varg" Vad menar du ens ? att vargen sprider en parasit som dödar en miljon människor varje år ? skämtar du eller ? Läs på och återkom om du vill göra inlägg i något sådant här.

Michael sa...

OM det nu finns för många vargar i Sverige och OM det nu finns skäl att skjuta av en del för att ta hand om inavelsproblem - då löser man sånt genom ha skyddsjakt på specifika individer.

Inte genom att anordna nåt jävla jippo med 12000 som får grönt kort på 27 vargar. Tacka fan för att det blev skadskjutna djur och vuxna med valpar som strök med.

Att fråga vad jägarna tycker är lämpliga åtgärder är för övrigt lika relevant som att fråga bankdirektörer hur stora bonusar de skall ha.

profanum_vulgus sa...

Borde vi inte avskaffa älgar tusen gånger tidigare? Älgar är det farligaste vilda djuret vi har i Sverige.
Vi kan väl göra en önskelista om djur som ska avskaffas efter farlighet? Så här blir den ungefär: (både vilda och tama insekter borträknade eftersom de är så svåra att utrota)
1. Häst
2. Älg
3. Hund
4. Ko
5. Björn
6. Rådjur
7. Vildsvin
8. Ren
9. Kronhjort
10. Dovhjort.
11. Katt
12. Hare
13. Igelkott, smågnagare mm
14. Varg

Kan vi ta vargdiskussionen när vi utrotat djuren 1-13 då kanske?

Vi kanske ska göra oss av med allt som är farligare än vargar? T.ex. isfläckar, trapport, bilar, mopeder, bestick, pallar, böcker, blomkrukor, bokhyllor osv osv?

Eller varför just hoppa så långt ner i farlighetslistan innan man börjar säkra?

Medborgare X sa...

Profanum!

Avskaffa älgar? Utrota vargar? Vadan denna vilja att eliminera alla dessa djurarter?

profanum_vulgus sa...

Medborgare X:
Jag trodde att man skulle skjuta av alla arter tills de blev lika ofarliga som vargen.
Det finns ju betydligt mer fog för att begränsa alla de stammarna.

Revisorn sa...

Vi som har en del faktakunskaper i den här frågan vet att vargen är långt mer ofarlig än många andra djur. Jag var på en föreläsning om just de 4 stora för några år sedan. Fakta sade att det var ytterst sällan en hund blev attackerad av varg (tror det var en gång per 25 000 släpp, långt fler hundar dödas av huggormar varje år och har inte hört några jägare ondgöra sig över huggormarna) och skulle nu en person per 200 år råka dödas av en varg får man väl ändå anse det vara värt det dödoffret. Att däremot skjuta bort vissa inavlade individer och importera nya friska vargar till Sverige för att få en sundare genpool är naturligtvis lovvärt. Har själv jägaarexamen, men är medveten om vilka primitiva krafter som utgör vargjaktslobbyn. Jaktidningarna som är drivande i denna fråga verkar ha förläst sig på Rödluvan.

Anonym sa...

Det är ett faktum att alla slags vargar kan vara huvudvärd åt dvärgbandmask, som i de områden som de är mest vanliga- Norra Afrika, Mellanöstern och vidare till Kina dödar ca 1 miljon människor per år.

Per, en människa som kommer med kommentarer som "Ni är så utvecklignsstörda allihop" verkar knappast välutbildad om det nu är det du vill framställa dig själv som. Det är uttryck som min 10-åriga kusin använder.

Per sa...

Anonym, skriv ditt namn så är det lättare att föra en diskusion, får hålla med dig om att min mening kunde tänkas över lite där, drogs med lite i mitt humör. Men som du skriver om att varg "kan" vara huvudvärd....det är inget bevisat, och varför ska människor ha rätt att avgöra det för alla vargar ? Ska vi avliva alla människor då också med tanke på alla smittor vi sprider, saker som Hiv. Vi människor ser oss så överlägsna allt annat på jorden men ändå kommer det vara de lägre stående som kommer leva kvar långt efter vi människor utrotat oss själv och allt annat vi hinner med innan detta sker

Bruno sa...

Medborgarperspektiv och alla ni som skriver här läs vad pappan till lärarinnan sade efter hennes tragiska bortgång; Bob Berner said is daughter was enjoying Alaska, doing what she wanted to do, and that he's had many years of great memories with her. The attack didn't change his perception of wolves, he said.

"They're just doing what wolves do," Berner said. "Their nature happened to kill my daughter, but I don't have any anger towards wolves."

Pappan visar på en insikt som det verkar råda brist på här.
Det finns farliga saker i naturen, människan kan och ska inte sätta sig över allt. En smula ödmjukhet är bara vad som behövs.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!