12 mars 2010

Vem betalar för den "fattige"?

Medborgare! Diskussionen om de "fattiga" ensamstående mammorna går vidare. Efter att vänsterns Lars Ohly och Ulla Andersson för ett par dagar sedan skrivit en debattartikel i DN, där de hävdar att inkomstklyftorna mellan kvinnor och män ökar och att var fjärde ensamstående mamma är "fattig" (vilket dock bygger på ett relativt mått), så upprördes Veronica Palm av uppgifterna och kallade det en skam. Nu fortsätter Ulla Andersson att mata ut propagandan i Aftonbladet och upprepar att allt fler ensamstående mamma har blivit "fattiga" under regeringen Reinfeldt. Röda Malmö hänger på tåget och skriver att de rika blivit rikare och de fattiga blivit fattigare.

Det kanske dock kan var på sin plats att fundera igenom vem det egentligen är som ser till att dessa "fattiga" får mat på sitt bord varje dag. Följande lilla historia fanns bland kommentarerna till Ulla Anderssons debattartikel på Aftonbladet:
10 personer går dagligen ut för att äta middag. Notan blir 1000 kr. Notan delas på samma sätt som skatt betalas. De första fyra, de fattigaste, betalar ingenting. Den 5:e betalar 10 kr, den 6:e betalar 30 kr, den 7:e 70 kr, den 8:e 120 kr och den 9:e 180 kr. Den 10:e personen, den rikaste, betalar 590 kr.

De 10 åt middag på restaurangen varje dag, nöjda med uppgörelsen. Tills en dag, då ägaren till restaurangen gav dem rabatt. "Ni är så bra kunder, jag ger 200 kr rabatt på era middagar." Middag för 10 kostar nu 800 kr. Man ville fortfarande betala middagen som skatter betalas. De första 4 påverkades inte, de fick fortsätta äta gratis. Men hur skulle de andra 6 göra, de som betalade? Hur skulle de dela upp rabatten på 200 kr så att alla skulle få sin del? De insåg att 200 kr delat med 6 blir 33,33 kr. Men drog de bort det från varje persons andel skulle den 5:e och 6:e personen få betalt för att äta!

Restaurangägaren föreslog att det vore rättvist att reducera varje persons nota proportionellt. Han räknade ut de belopp varje person skulle betala. Resultatet blev att även den 5:e personen fick äta gratis, den 6:e fick betala 20 kr, den 7:e betalade 50 kr, den 8:e 90 kr, den 9:e 120 kr och den 10:e personen betalade 520 kr istället för tidigare 590 kr. Alla fick lägre pris än tidigare och de 4 första fick fortsätta äta gratis.

Utanför restaurangen började de jämföra vad de sparat. "Jag tjänade bara en tia av rabattens 200 kr", började den 6:e personen. Han pekade på den 10:e och sa, "men han tjänade 70!". "Precis", sa den 5:e personen, "jag sparade också bara en tia. Det är orättvist att han fick sju gånger så mycket som jag!". "Det är sant!", skrek den 7:e personen, "Varför ska han få 70 kr tillbaka när jag bara fick 20? De rika ska alltid få det bättre!". "Vänta ett tag!", skrek de 4 första, "Vi fick ingenting! Det här systemet utnyttjar de fattiga!". De 9 personerna skällde på den 10:e och kallade honom för utsugare som sög blodet ur de fattiga.

Nästa kväll kom inte den 10:e personen till middagen. Skönt tyckte de andra 9 och satte sig ner och åt. När notan kom upptäckte de något viktigt. Det fattades 520 kr....
När hörde vi vänsterfolket tacka de medborgare som verkligen betalar för den allmänna välfärden senaste?

56 kommentarer:

Tristan sa...

Visst är det trevligt med lite överpedagogiska räkneexempel.

Men det fungerar dåligt analogivis. De företagare som vill lämna landet, var så god och lycka till!

Funderare sa...

Och hur stor inkomst hade de? Den rikaste kanske bara betalade 5% av sin lön medans nummer 5 betalade 75% av sin lön. Så när de så gick så hade den rika 95% kvar av lönen till taxi och lite att spara av........ och nummer 5 gick hem i snöstormen. Rättvist?

Jo, de första 4, var tog de vägen? Om man ska se så som du ser på saker och ting ja då borde de ligga utanför i en hög som den rika bara kliver över. Det finns ingen offentlig sektor som tar hand om de ihjälsvultna på våra gator. Måste vara underbart att vara rik, i en varm skön taxi, pengar på fickan och en stor och varm bostad. Det värsta är att mycke vill ha mer.

De vill inte vara med och betala löner till de som tar hand om de svaga i samhället men de vill gärna ta del av den. Ja, de luktar här mitt mitt mitt..........

Anonym sa...

Tristan & Neverending Funderare: "It sadens me that you have sunk to suck a low level." (Ordagrant efter ett troll på MAs blogg som utger sig vara Georg Pesor)
/ Alexis

Tristan sa...

Just nu Alexis framstår snarare du som just ett troll, om du nu inte har en väldigt bra motivering till ditt inlägg som jag inte ser relevansen av i detta forum.

Anonym sa...

Två "just" i samma överarbetade mening är embarmlig språkbehandling: tjatig upprepning! Ungefär lika undermåligt språk som fake George P-s engelska i kommentarerna till MA. Skärp dig Tristan, du kan inte räkna med samhällets välvilja hur länge som helst. Arbeta mera, klottra mindre!

/ Alexis

Ola Jennebrink sa...

Att komma till din blogg är som att kliva in i verkligheten.Jag har föjt dig några månader och uppskattar din rakryggade hållning.

Tristan sa...

Jag reflekterade över det Alexis och drog slutsatsen att jag ger av mitt överflöd till dig som saknar något i all din enkelspårighet.

Men för att försöka styra in på Medborgare X: spår.

Vad tycker du Alexis, anser du att inkomstskattelagen ska ge utrymme för proportionell och progressiv beskattning samt grundavdrag? Eller är det mer rättvist, fördelningspolitiskt sett att endast ha en s.k. platt skatt?

Funderare sa...

Man kanske ska läsa vad MX skriver i sin profil:

En sådan som bidrar till att samhället ska fungera och att de som har det sämre trots allt får en liten skärva. En sådan som ser till att den ständigt växande byråkratin och makteliten kan äta brakmiddagar på medborgarnas bekostnad.

snacka om motsägelsefullt till några av hans senaste inlägg. Man ställer sig lite fundersam, vad vill och menar människan?

Medborgare X sa...

Tristan!

Nej, det är inte alls någon dålig analogi. Det är så det ser ut i samhället. En stor andel bidrar inte alls till den allmänna välfärden och ett fåtal bidrar med väldigt mycket. Trots detta beklagar sig de som inte bidrag över hur orättvist det är och påstår att de blir utnyttjade! De verkar tro att pengarna som finansierar välfärden växer på träd och har inga tankar på att själva hjälpa till att bidra. Kanske skulle det vara på sin plats med lite eftertänksamhet och lite tacksamhet gentemot dem som är nettoskattebetalare och som ser till att det faktiskt finns en allmän välfärd överhuvudtaget?

En av de grupper som det ständigt gnälls om är de så kallade fattiga ensamstående mammorna. Nu har vänstern fått för sig att de blivit fattigare, men det handlar bara om en relativ fattigdom. I verkligheten har de faktiskt blivit rikare, absolut sett!

Medborgare X sa...

Funderare!

Har du någon gång läst en skattetabell så borde du omedelbart insett att dina spekulationer om hur mycket de betalar i skatt är helt uppåt väggarna. Har du aldrig hört talas om att vi har progressiva skatter i Sverige? Att de med låga inkomster har en lägre skattesats än de med högre inkomster.

Om det är några som inte bidrar till att betalar löner till dem som tar hand om de svaga i samhället så är det just de med lägre inkomster! Det är just genom att skapa ett ökat välstånd som man kan finansiera en allmän välfärd!

Men tycker man som Tristan att det inte gör något om företagare lämnar landet så kanske man inte bryr sig så mycket om de svaga i samhället. För utan företagarna så blir det heller inget välstånd och utan välstånd som blir det heller ingen välfärd att tala om.

Medborgare X sa...

Ola!

Tack för de vänliga orden!

Medborgare X sa...

Funderare!

Nej, det är inte det minsta motsägelsefullt. Inte om du läser och tänker till lite extra. Vad som däremot är motsägelsefullt är alla de som säger sig vilja ha en hög välfärd, men som samtidigt säger att de vill höja skatterna för de som arbetar och bidrar till samhället.

Vill man verkligen skapa en hög allmän välfärd så borde istället fokus vara på att stärka näringslivsklimatet, öka sysselsättningen, minska bidragsberoendet samt att effektivisera den skattefinansierade samhällssektorn.

Tristan sa...

Medborgare X,

för att driva diskussionen framåt vill jag ändå påpeka att de som blir utslagna i den socio-ekonomiska konkurrensen kanske - berättigat? - inte känner sig tacksamma p.g.a. utslagningsmekanismen även om den ingår i de s.k. spelreglerna. Utslagningen kan ju bero av nepotism och andra motiv.

Jag har sett hur chefer rekryterar avdelningschefer och märkt att en del ansökningar sveps åt sidan då meriterna överträffar chefens egna; jag har sett hur ansökningar sveps åt sidan då etniciteten eller visst genus inte är önskvärt och då har den undanskuffade tillhört en minoritet men även denna med meriter som överträffar chefens - ett slags intressejäv månne?

Sedan har valts en särskilt tacksam (p.g.a. bristande meriter och erfarenhet) person som är mest lämplig som "målvakt" eller marionett för politikers hugskott.

Mot bakgrund av sådant fulspel kan jag till trots, som är hyfsat lyckligt lottad, känna empati med de orättfärdigt fattiga. Men det är klart... med den rekryteringsprocessen som jag sett så har vissa andra orättvisor korrigerats.

Men jäv i anställningsprocessen är aldrig snyggt men inte sällan förekommande. Så en del fattiga har anledning att känna misstro och annat än tacksamhet.

Tristan sa...

Medborgare X

Ursäkta om jag återigen anhåller om din uppmärksamhet.

Det har aldrig slagit dig att de etablerade på arbetsmarknaden borde känna tacksamhet i förhållande till de, vilka är etablerade på "avbytarbänken" och fyller funktion som inflationsdämpare, så att andra får valuta för sina förvärvade medel?

Det finns ju ett slags inneboende reciprocitet i samhällsspelet.

Funderare sa...

Mmmmmmmmm MX, då menar du att det är OK att de rika, byråkraterna och makteliten äter brakmiddagar på medborgarnas bekostnad.

Och med medborgare så måste du mena de som har högre lön och kan bidra med skatter. För de som är lågavlönade bidrar inte med nått till samhället. Inte heller pensionärer, sjuka, arbetslösa, invandrare och andra som är försörjda av bidrag.

Med andra ord så har inte sverige så många medborgare enligt dig då? Du får ursäkta men du är lite svår att få grepp om.

När det sedan gäller skattetabellen så är det lugnt. Jag har läst den, är som sagt var ekonom, så helt bort är jag inte =)

Jag håller med dig när det gäller att skapa sysselstättning, jätte bra. Många sysselstätningar finansieras just av skattemedel, tusentals arbeten och åter tusentals arbeten. Stora företag som vill ha skattelättnader och tillskjutande av kapital för att klara sig. Var tror du dessa pengar kommer ifrån? Något de hittat i skogen? Skattemedel kallas det visst. Och sänker vi för många skatter så minskar även denna bit. Den bit du själv efterlyser, fler sysselsättningar. Men om vi sänker skatten för de som arbetar och lägger ned RUT-projektet.

Hur mycket pengar har inte staten tillskjutit till bilindustrin och andra företag? Men om vi struntar i det, de får klara sig själva för vi måste sänka skatten till arbetarna hur tror du då att vi skapar mer sysselsättning?

Du verkar vilja sänka skatten för att skapa arbetstillfällen, fine. Men du har inget att komma med förutom att minska bidragen för att finansiera fler sysselsättningar.

Kan du nu svara på en direkt fråga så är den just detta. Du vill sänka skatten, enligt dig så går den bara till en massa latmaskar och bidragstagare. Men någonstans har du missat att skatten går till så mycket mer, så många arbetstillfällen som finansieras av skattemedel. Hur ska detta gå ihop.

Ja vet, vi skickar iväg alla bidragstager till nått annat land, kanske skapar en koloni i Afrika (ironi). Kvinnorna får föda i potatislandet för att direkt ställa sig upp och fortsätta plocka potatis och hjälpa till med försörjningen. Alla sjuka och pensionärer får ett nådaskott så har vi löst detta =))))

Ett bra exempel på det Tristan tar upp är ju Markus Samuelsson. Han satt själv i Skavlan igår och berättade hur det fungerar för färgade när de söker jobb. Trots att han har ett svenskt namn och talar felfri svenska så fick han inte jobbet när de fick se han. Han är adopterad från Etiopien. Idag är han en av världens bästa kockar och jag tror att många ångrade sin trångsynthet den dag han sökte arbete hos dem.

Medborgare X sa...

Tristan och Funderare!

Det förekommer med alla säkerhet inte den med bäst meriter inte får jobbet de söker. Det skapar skevheter i urvalet av och att alla inte får exakt samma chanser, men det innebär även att organisationerna där detta sker inte är optimalt effektiva. De får inte den bästa kompetensen och förlorar då i konkurrenskraft. Organisationer som styrs av nepotism eller någon annan form av svågerpolitik förlorar i längden på detta! De blir lättare att konkurrera ut!

De som drabbas av detta kan då göra som Markus Samuelsson. Starta egna företag som nyttjar det kompetensövertag som de då faktiskt har. De kommer då med tiden kunna växa och konkurrera ut de organisationer som inte rekryterar den mest kompetenta personalen.

Vi behöver mer av den typen av driftiga och kompetenta personer som startar nya företag och som utvecklar nya framgångsrika affärsidéer. Nya företag som gör stora vinster och skapar välstånd! Tyvärr har vi allt för lite av det i Sverige. Vi har för få personer som Markus Samuelsson!

Medborgare X sa...

Tristan!

Inflationen drabbar de som lever på bidrag i betydligt högre grad än de som arbetar och betalar skatt.

Funderare sa...

Har du missat nått nu igen. De flesta restauranger han har ligger inte ens i detta land utan han skapar arbetstillfällen i andra länder. Är det så du tycker vi ska få in skattemedel kanske?

Men visst, vi vill ha fler ödmjuka männsikor som Samuelsson. Nackdelen är att cheferna inte ville det så därför så startade han sina företag utomlands och är även där mer erkänd som kock än i sitt eget land.

Men jag ber dig än en gång svara på en direkt fråga så. Du vill sänka skatten, enligt dig så går den bara till en massa latmaskar och bidragstagare. Men någonstans har du missat att skatten går till så mycket mer, så många arbetstillfällen som finansieras av skattemedel. Hur ska detta gå ihop. Ska din skatt sänkas och sen kastar vi ut RUT:arna?

Du har ju tid att sprida dina åsikter på andras bloggar men har inte "guts" nog att svara på enkla frågor.

Medborgare X sa...

Funderare!

Nej, varför tror du att jag tycker att det skulle vara OK att byråkraterna och makteliten äter brakmiddagar på medborgarnas bekostnad? Med en effektivare samhällssektor är det ju just bland annat sådant som försvinner. Färre byråkrater och förre politiker som får sin lön från medborgarnas inbetalda skattepengar.

Lågavlönade kan mycket väl bidra till samhället. Även om man är lågavlönad tar man ju eget ansvar för sin försörjning och bidrar med skattemedel. De som gått i pension får ju sin inkomst från medel som de i princip till största del själva betalar in i form av skatter tidigare i livet (även om tyvärr pensionssystemet inte riktigt är baserat på en direkt koppling mellan vad man själv betalt in och vad man får ut). Så även pensionärer tar till största del ansvar för sin egen försörjning, även om det naturligtvis vore bra för samhället om många pensionärer fortsatte att jobba längre än de gör idag.

Vi behöver inte ha fler som sysselsätts med skattemedel. Tvärtom, den skattebetalda samhällssektorn bör istället effektiviseras och verksamhet som inte är absolut nödvändig bör läggas ner eller om möjligt säljas av. Istället måste fokus ligga på att skapa ett blomstrande näringsliv som genererar vinster och som skapar nya jobb. Det är där välståndet kan skapas. Ju större andel av befolkningen som är sysselsatta i näringslivet desto lägre kan skatterna vara med en bibehållen välfärd. Ju lägre skatterna är desto konkurrenskraftigare kan näringslivet bli internationellt sett. Det gäller att skapa en positiv spiral - att ta oss ur den negativa spiral som Sverige befunnit sig i under de senaste 30 åren.

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag är fullt medveten om att Marcus Samuelsson främst är verksam i New York. Han var ett exempel som du drog upp och jag tycker han är en bra förebild i att han tagit ansvar för sin egen situation och startat ett eget företag för att dra nytta av sin egen kompetens. Naturligtvis behöver att fler starta företag i Sverige, istället för att lämna landet och starta företag utomlands istället. Det är enda sättet att få fler sysselsatta i riktiga nettoskatteinbetalande jobb i Sverige.

Om du inte förstår mina svar eller vill ha specifika frågor besvarade får du faktiskt vara mer tydlig och inte bädda in dessa frågor i löptext. Jag har för övrigt ingen som helst skyldighet att besvara frågor till dig eller någon annan. Om du inte är nöjd med mina svar så står det dig helt fritt att inte läsa denna blogg.

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag har aldrig påstått att skatten enbart går till en massa latmaskar och bidragstagare. Men ju större andelen latmaskar och bidragstagare blir desto mer drabbas de som verkligen behöver den allmänna välfärden! På samma sätt drabbas de som verkligen har behov av den allmänna välfärden av ineffektivitet inom samhällssektorn!

Medborgare X sa...

Funderare!

På vilket sätt bidrar du själv till samhället?

Funderare sa...

Men så äntligen. Var ska jag börja, får ta det som det kommer.

Om man läser i ditt inlägg här ovanför så verkar det som att det är OK att den rika tjurar ihop och drar sig ur bara för att han inte får lika mycke i sänkning. Att du sen tycker att man ska tacka de som betalar mest är ju lite skrämmande, men det får stå för dig.

När man sedan läser i din profil så ger du sken av att det är fel att makteliten äter på medborgarnas bekostnad. Då funderar jag, tycker du att ingen av låginkomsttagarna ska få äta bara för att den rika ska få än mer på banken? Mer pengar än de behöver.

Sen skriver du:

Lågavlönade kan mycket väl bidra till samhället. Även om man är lågavlönad tar man ju eget ansvar för sin försörjning och bidrar med skattemedel.

Jaha, handlade inte detta inlägg om fattiga människor och vilka som betalar för dem. Tydligen klarar det inte mycket själv. Eller har du samma förutfattade meningar om ensamstående mammor som vissa har om pappor. Alla ensamstående mammor är inte sjukskrivna, arbetslösa och socialbidragstager. För enligt tidigare kommentarer så anser du att dessa grupper inte bidrar till nått i samhället.

Men nu var det fattiga svenskar som andra försörjer, tillbaka till feodalsamhället. Bara för att man inte har en hög inkomst och klassas som fattig betyder inte att man inte bidrar. Enligt dig så kan man tydligen bara bidra med pengar. Pengar, pengar och pengar.

Vi läser snart dagligen om olyckor i sjukvården och väntetider som är inhumana. Samtidigt anser du att vi ska dra ner på arbeten som bekostas med skattemedel. Det kostar sverige miljader att betala för alla fel som sjukvården orsakar och då anser du att man ska dra ner på den. Det verkar som att du föredrar sjukvården i USA. Och det är ju en hit.......

Sen detta med att inga fler skattemedel ska gå till arbeten. OK, skrota RUT-avdraget då eller bilindustrin eller alla andra tusentals arbeten som skatterna subventionerat.

Här talar du emot dig själv igen. Du vill ha ökad arbetskraft men samtidigt anser du att alla arbeten med skattemedel inte ska finnas. Du verkar tro att det bara är den offentliga sektorn som bekostas med skattemedel, inte direkt insatt eller.....

Så ska vi minska på skattefinansiering inom arbetssektorn så lär tusentals människor bli arbetslösa. OK, några får kanske jobb inom de privata företagen som bildas. Men långt ifrån alla. Vad sedan följdeffekten blir på underföretag till dessa blir har jag ingen aning om. Sen vill du ha skattelättnader för de som fortfarande har kvar sina arbeten. Japp, snacka om positiv spiral.

Je fler arbeten som kan finansierars med statliga medel gör att fler får arbeten och kan generera mer skatteintäkter. Ju fler sådana företag gör att efterfrågan på underleverantörer ökar och ännu fler får arbeten. När vi så äntligen har många i arbete då kan vi sänka skatterna.

Och hur jag bidrar till samhället... Vem är det nu som läser dåligt. Detta har jag förklarat under tidigare inlägg. Men vad du bidrar med är det väl ingen som vet. Annat än att du klagar på alla som inte är en lönetagare på din nivå.

Och nöjd med dina svar lär man nog aldrig bli, för de är så sällan du ger ett direkt svar på en direkt fråga. Varför jag läser här, ja det har jag själv funderat på=) Kanske för att jag en dag hoppas få svar på mina frågor. Man kan ju lära sig nått ibland. Alla är ju inte av den typen att de tror sig veta allt, som vissa andra.

Som när du skulle lära mig hur det fungerar för människor med små och okända diagnoser. Den gången kunde du faktiskt ha lärt dig något men icke sa nicke, MX kan allt och vet bäst. Men kanske en vacker dag så lyser solen och.....=)

Medborgare X sa...

Funderare!

Du säger att det ju fler arbeten som kan finansierars med statliga medel gör att fler får arbeten och kan generera mer skatteintäkter. Det bygger på ett totalt felslut. Visst finns det skattepengar som också leder till ytterligare arbeten, men även om skatten sänks så kommer dessa pengar leda till att jobb skapas. De pengarna kommer faktiskt från de medborgare som betalar skatt! Samma pengar i medborgarnas egna händer leder också till att jobb skapas! Dock utan statlig ineffektiv byråkrati! Det är till och med ett effektivare sätt att skapa jobb!

Med ditt sätt att tänka så skulle det ju vara bäst med 100% skatt! Ingen skulle få behålla något av vad de arbetar ihop. Allt skulle tas av staten och delas ut i bidrag till de som inte jobbar. Hur många tror du då skulle vilja jobba och vad skulle då återstå att dela ut i bidrag?

Medborgare X sa...

Funderare!

Jag förstår av ditt otydliga svar att du inte bidrar med något till oss övriga medborgare, utan enbart förväntar dig att vi andra ska försörja dig.

Funderare sa...

Du har precis visat på det jag försöker få fram. Du kommer inte med så mycket eget. Du kopierar vad andra skriver och lägger till dina egna åsikter. Så som detta med Asylrätten här ovanför. Men lösningar, nä.

Varifrån tror du pengarna kommer till skattelättnader till företagen för att de inte ska lägga sin tillverkning utomlands? Kolla hur många som arbetar inom företag som kanske är underleverantörer. Kolla även upp hur många människor som fortfarande har jobbet kvar tack vare att staten tillsjkutit en massa pengar. Glöm inte bort att räkna på hur många som förlorar sina sysselsättningar om staten drar in denna finansiering eller lägger ner delar av den offentliga sektorn.

Du kan ju titta på hur många som jobbar som underleverantör till ett normal stort sjukhus.

Sen har du alla som startar ett eget företag. Hur många av dessa tror du har fått startaegetbidrag och andra insatser från staten via olika myndigheter så som arbetsförmedlingen.

Och var du får att jag skulle föredra 100% i skatt vet jag inte för det tycker jag inte. Människor ska ha råd att leva på de de tjänar, alla, inte bara höginkomsttagarna.

Och självklart ska vi hjälpa människor som har det svårt. De som kan ska vi hjälpa tillbaka till ett produktivt liv i samhället. Men man ska inte gå över lik för detta.

Och vet vi nu att de flesta utav nolltaxerarna är de som nyttjar bidragen så kanske man skulle prova att dra in lite pengar där. Som det nu är med sjukförsäkringen så får ju staten lägga till och lägga till olika "sjukdomstillstånd" hela tiden. Både politiker och myndighetspersoner säger att det inte fungerar.

Se på vad du skriver om asylsökande och invandrare. Jo då, nog får de komma men de ska kunna klara sig själv, fine. Sedan skriver du om att folk skickar hit sina pojkar för att kunna få ett bättre liv, sweet. Men, de enda som inte är traumatiserade är väl just dessa pojkar som kommer från hyfsat bra förhållanden. De kanske även kan endel engelska så att de kan göra sig förstådda. Men glöm inte att kolla hur arbetslösheten ser ut bland just asylsökande. Därav mitt exempel med Marcus Samuelsson.

Du skriver om detta med att de ljuger om sin ålder för att få stanna för de har man sett i Norge. Men du har missat att de flesta ändå får stanna för att de är oroligheter i dessa länder. Samt att den metod du skriver om kritiseras av experterna i Norge.

På några få inlägg nu har du kritiserat sjuka, arbetslösa, pensionärer, kvinnor, lågavlönade, asylsökande, invandrare, mammorna, feminister, politiker, journalister, bidragstagare mm.

Verkar lite bittert, tyvärr.

Du skriver under ett annat inlägg:

Jämställdhet handlar, precis som Pelle Billing skriver, om att alla individer ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Även detta är en fråga om frihet.

Då funderar jag hur du menar med möjligheter, en funktionshindrad har inte samma möjligheter som en frisk, en mörkhyad har inte samma möjligheter som en ljushyad, kvinnor/män har inte alltid samma möjligheter som kvinnor/män, en arbetslös har inte samma möjligheter som en arbetstagare osv.

Om man då ser var landet befinner sig i dag så har inte människor samma rättigheter. Du har ju precis sågat fötterna av många grupper i samhället medans du samtidigt tycker att de ska ha samma möjligheter, hmmmmmmmm.

Läskunnigheten är tydligen ett bekymmer för dig för jag har uppgett hur jag bidrar till samhället. Men så är det med människor som skiter i andra och anser sig själv vara bäst.

Men själv vägrar du hårdnackat att säga hur du bidrar till samhället. Inte ett litet pip, bokstav eller ens en utandning om det. Men ser man på vilka du skriver om så får väl läsarna bilda sig en egen uppfattning, dock inte så strålande=)

Medborgare X sa...

Funderare!

Du verkar tro att alla de skattepengar som används för den ineffektiva offentliga sektorn och till alla bidrag är något som växer på träd. Att de bara finns där per automatik. Du verkar inte inse att varje krona faktiskt har konfiskerats av medborgare som själva har jobbat ihop dessa pengar.

Men ju högre skatterna blir desto mindre intressant blir det för medborgarna att överhuvudtaget arbeta. Då blir det allt mer attraktivt att slöa och leva på bidrag istället, som du verkar göra. Att slöa och leva på bidrag leder dock inte till ökat välstånd och heller inte till en högre allmän välfärd i samhället. Tvärtom!

Ju lägre skatterna är desto mer attraktivt blir det att arbeta och försörja sig själv. Desto mer konkurrenskraftig blir då också svenska företag internationellt sett och desto större möjligheter får dessa företag att växa, anställa och göra vinster. Då får också samhället in mer skattemedel, trots att skattenivån är lägre! Då byggs välståndet upp och detta välstånd kan även bidra till en högre allmän välfärd.

Att det förekommer skattesubvenstioner och andra stödåtgärder från statens sida gentemot företagen visar ju i sig att något är fundamentalt fel i samhället! Hade villkoren för företagen varit bra i Sverige så hade aldrig sådant behövts. Då hade näringslivet blomstrat utan intervention från staten.

Du pratar om att ha lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Jag är ledsen att behöva berätta detta för dig, men det betyder inte att alla ska ha det exakt lika. Att ha samma rättigheter och skyldigheter betyder att lagar, förväntningar o.dyl. inte ska göra skillnad på människor baserat på kön, klass, etnicitet, etc. Det betyder dock inte att alla som vill bli VD för Volvo kan bli det. Däremot ska alla som önskar kunna starta sitt eget företag, driva det och vara VD för det ha den lagliga möjligheten att göra det. Men klarar man inte av detta är det inte någon annans fel att man misslyckats. Det är inte någon annan som är skyldig att fixa det åt en. Men möjligheten att göra det ska finnas, sedan är det faktiskt upp till var och en att göra det bästa de kan av den möjligheten.

Tyvärr är det idag allt för många som hellre sitter med öppna munnar och förväntar sig att stekta sparvar ska flyga in i munnen på dem!

Funderare sa...

Och du bidrar med vad till samhället? Jag har i alla fall svarat på den frågan vilket betyer att jag har inget att dölja. Så om jag anser att det kanske är du som är .... så tiger och samtycker du bara. Bra då har vi rett ut den frågan.

.....varje krona faktiskt har konfiskerats av medborgare.

Men lik förbenat vill de också vara med och dela på kakan, precis som alla dessa "hemska" bidragstagare. De vill ha bra sjukvård, bra vägar, bidrag till att starta företag, lägre skatt, billiga bostäder, bra skola och barnomsorg, barnbidrag, sjukpenning osv men de vill inte vara med och betala. Många som lever på bidrag kanske vill vara med och betala men har inte resurser till det. Och många med resurser vill inte betala för det de vill bara ha och ha och ha..........

I Aftonbladet idag står det om några barn som dött när de sökt vård, dock inte alla som dör inom vården. Inkompetens och resursbrist. Men med dina ögon sett så är detta OK bara du har mer i plånboken eller har jag missuppfattat något? Att några barn dör får vi väl räkna med eller?

Det jag tänker på med lika rättigheter är att bor man inte i storstan så har man inte samma rättigheter till sjukvård och liknanade. Tyvärr så kan ju inte alla bo i storstan, skulle bli lite fullt då. Vad tänker du på att alla ska lika rättigheter?

Du kan väl inte påstå att en invandrare har samma möjligheter som en ljushudad? Eller att alla beroende på kön har samma möjligheter när vi har kvotering till vissa saker/arbeten? Att en rullstolsburen skulle ha samma möjligheter till arbete som en frisk? Och hamnar man alltid sist i kön och inte får en chans att visa att man kan utan alla dömer en för att de inte jobbar, ja då har man det inte lätt.

.....att bli VD för Volvo.

Men om du har några sökande till just denna plats vem tror du de väljer. Naturligtvis har de liknande CV. En invandrare, fuktionshindrad eller en infödd svensk med svenskklingande namn? Sundgren heter han väl nu och innan det var de väl Johansson.

Tyvärr verkar du ha missat nått för jag har aldrig ens funderat på höjd skatt utan varför den ska sänkas nu.

Kanske dax att du stänger munnen nu så du inte sätter sparven i halsen....för då måste du ju nyttja lite av den offentliga sektorn....dessa männsikor som tär på dina pengar. Mer pengar i plånboken hjälper dig tyvärr inte. Och på ambulansen får du vänta nån timme eller så för de har precis sparkat hälften av all personal. Inflödet av skattepengar minskade för att de har sänkt skatten för vissa i samhället. Och någonstans måste man ta pengar för att finansiera skattelättnader.....

Men vad skönt att du då vet att du har pengar den dag du skulle sätta sparven i halsen. Ingen hjälp får du men pengar har du =)

Medborgare X sa...

Funderare!

Har du svarat på vad du bidrar med till samhället? Hur jag än läser igenom dina inlägg kan jag inte finna det. Vad är det du bidrar med?

Medborgare X sa...

Funderare!

Det du inte verkar förstå är att den allmänna välfärden blir sämre och sämre just för att det är en allt mindre andel av medborgarna som bidrar till den. Det är därför som det har blivit mer och mer nedskärningar under de senaste årtiondena. De skattepengar som faktiskt kommer in används i allt mindre grad till sjukvården, skolan, vägarna och till pensionerna. Istället måste en allt större andel gå till bidrag till folk som inte jobbar och bidrar med skatteintäkter. Arbetslösa, långtidssjukskrivna, socialbidragstagare, invandrare, föräldralediga och förtidspensionerade. Personer i arbetsför ålder som inte jobbar och hjälper till med finansiera just sjukvården, skolan, vägarna och pensionerna. Det är detta som leder till den allt sämre allmänna välfärden! Att vissa inte känner en skyldighet att göra rätt för sig, utan istället bara tycker att de har en rätt att bli försörjda av andra!

Funderare sa...

Och du bidrar med.............?

Jag vet hur detta fungerar, det har jag inte opponerat mig mot. Men det framstår som att man föredrar att sila mygg och svälja kameler. Man jagar någon miljon här och någon där när man vet var miljarderna finns. Man vet och man vet hur man ska få tag i dessa.

Vi provar igen.... varje skada inom vården medför ca 6 extra vårddygn, skadorna kostar ca 20% av den totala vårdbudgeten. De anmäls ca 10 000 skador varje år. Mörkertalet är stort för vården som skadar patienterna informerar inte att man kan anmäla.

Låt oss ta Åke som exempel, han var ju med i tidningarna här om dagen. Du som verkar tycka om att räkna på allt kan ju fundera på vad Åke kostar. Han varit sjukskriven i många månader varav väntan på operation i 3 månader. En enkel operation har nu blivit en komplicerad vilket kostar mer att rätta till. Sen kommer rehabiliteringstiden att bli avsevärt mycket längre.

Räkna gärna på vad sjukskrivingen, rehabiliteringen och ersättninge kostar för han och sen kommer du ihåg att 10 000 fall till finns. För detta gäller bara Åke och det är inget han själv valt. Sen kan man ju lätt räkna ut att om Åke varit en rik kändis eller bara känd så hade han aldrig behövt vänta i 3 månader. Sen har vi det stora mörkertalet som är sjukskriven längre än det borde ha blivit.

Sjukförsäkringen skulle ju leda massorna ut i jobb och spara miljarder år skattebetalarna. Bra tanke, håller helt med....om det hade funkat så. Av alla utförsäkrade så räknar man med att minst 1 av 3 kommer att bli fortsatt sjukskriven. Men först ska de kosta extra mycket pengar i åtgärder.

Att kostnaden för 2010 blir ca 5 miljarder vet vi ju, de har ju regeringen redovisat. Samtidigt så säger man att man bör spara in ca 15 miljader fram till år 2014. Låter logiskt, du kanske skulle räkna på det....

OK, nu vill du väl veta var vi ska få in pengar till statskassan... Jag har skrivit det förr, nolltaxerarna. Fram till 2008, då extra pengarna var slut, hade man fått in drygt 1 miljard kronor. Man ansökte om fortsatta medel av regeringen för man visste att det fanns drygt 46 000 70-talister som nolltaxerade. Trots att de ägede bil, bostadsrätt och/eller företag. Tyvärr ansåg Anders Borg att detta inte var av intresse.

Men där det finns mycket pengar att hämta är de som för pengarna utomlands. Man räknar med att ca 46 miljarder försvinner utomlands varje år. Generaldirektören för skatteverket, Sjöstrand, fick erbjudande om att få/köpa information om vilka svenska som gömmer alla dessa miljarderna. Det var en fd bankanställd på en bank i Liechtenstein som sålde den till Tyskarna. Tyskarna har fått in mycke pengar i statskassan.

Nu ville Sjöstrand köpa denna information men det ville inte Reinfeldt. Sjöstrand har även skrivit en artikel om detta. Kan tillägga att Sjöstrand inte är kvar som Generaldirektör utan nu är det en statssekreterare till Anders Borg som sköter detta.

Men tänk tanken vad som skulle kunna göras för dessa pengar. 46 miljarder varje år. Det första steget i jobbskatteavdraget kostade 40 miljarder. Steg två, tre och fyra beräknas till ca 10 miljarder vardera.

Men det är väl lättare att klaga på de som är under en.

2007 omsatte turismen 190 miljarder kronor, mycke pengar det. Den sysselsatte ca 140 000 människor. Vad är då anledningen till att turister kommer. Jo, många kommer för naturen och därför satsas det en massa miljoner på naturen. Dels så är det blondiner. Blondiner generera mer pengar till statskassan än du. Borde inte de få lön, lägre skatt eller någon annan förmån då? För utan blondiner så skulle många sköna miljarder gå förlorade =)

Medborgare X sa...

Funderare!

Det är inga småpengar vi talar om. Med omkring 1 miljon människor i arbetsför ålder som inte arbetar, utan istället lever på bidrag på 150000 kr/år, blir det 150 miljarder i kostnader för detta. Om hälften av dessa istället började jobba och göra rätt för sig så skulle 75 miljarder av dessa bidragskostnader försvinna och istället ersättas av skatteinbetalningar på i storleksordningen 25 miljarder. En total besparing på 100 miljarder kronor!

Det är långt mycket mer pengar än vad nolltaxerande 70-talister eventuellt gömmer undan, för bara för att de nolltaxerar så innebär ju faktiskt inte det att de har stora inkomster. Man kan faktiskt äga både bil och lägenhet utan att ha stora inkomster. Och bara för att man har ett företag så innebär inte det att det går med vinst eller att ägaren kan ta ut en hög lön. Det beror helt och hållet hur framgångsrikt företaget är.

Men jag håller med dig att man även bör göra mer för att få in de skatter som folk smiter ifrån. Men då bör man också beakta att just höga skatter gör att fler försöker smita från dessa. Ju lägre skatterna är och ju mer de som betalar skatten känner att de själva får tillbaka något av skatterna i form av välfärdstjänster, desto mer motiverade är de att betala skatt.

Men vad bryr väl du dig om det? Du vill ju bara att andra ska betala för din försörjning och vill inte själv bidra till den allmänna välfärden. Du vill ju bara utnyttja den gratis och låta andra betala.

Medborgare X sa...

Funderare!

Att vården borde fungera mer effektivt är vi helt överens om. Jag har dock svårt att tro att den har blivit enormt mycket sämre de senaste årtiondena, så kostnaderna för sjukskrivingen, rehabiliteringen och ersättning till de som blivit felbehandlade kan knappast ha stigit så där enormt. Tvärtom så har det ju skett enorma framsteg vad gäller läkarvård och mediciner, vilket har lett till kortare vårdnadstid och lägre kostnader. Men det finns som sagt en hel del ytterligare att effektivisera inom sjukvården och kanske än mer inom andra offentliga områden! Där finns många skattekronor att spara!

Medborgare X sa...

Funderare!

Du har fortfarande inte svarat på vad du bidrar med till samhället!

Funderare sa...

Detsamma kan man väl säga, vad bidrar du med?

Snygg uträkning men du glömmer att många faktiskt är sjuka. Det lever ca 400 000 tusen människor med begåvningsnedsättning, 120 000 med neuropsykiatriska problem, ca 1 miljon med reumatiska sjukdomar, 50 000 fall per år av cancer, 70 000 personer drabbas av alzheimers varje år, det finns ca 30 000 kända fall av tungt narkotikaberoende bara för att räkna upp några. Och ja,jag är fullt medveten att alla inte är så sjuka att de inte kan arbeta.

Så jag ställer mig funderande till var du hittar dina siffror. 1 miljon som inte bidrar och hur mycket de kostar per år. En ungdom som inte har ens har fått sitt första arbete och bor hemma, vilket är vanligt bland 18 åringar, kostar inte samhäller några 150 000 per år. Har de inte haft något arbete så får de inga bidrag alls. Dessa räknas in bland arbetslösa men får inga bidrag, sorry. Och ser man på att 2009 var 63 000 av alla 15-19 åringar arbetslösa.

Så hur stor vinsten skulle bli har vi inte någon direkt aning om utan bara något som du gissar. Och den gissning du har gäller 1 gång medans smitarna leder till runt 46 miljarder per år. Att du dessutom missade att de flesta av nolltaxerarna nyttjar felaktigt en massa bidrag som samhället står för. Klar, endel av nolltaxerarna är nolltaxerare. Men om man räknar på hur många bidrag som vi slipper betala ut genom att de åker fast och dessutom drar in 1 miljard i skatter är väl inte direkt hönsskit.

Du fortsätter att snacka om högre skatter vilken inte jag har nämnt. Som du kanske märkte av min förra kommentar så ser du att jag föreslog att man skulle kunna sänka skatterna om man fick in alla dessa miljarder. Jag redovisade vad denna jobbskattesänkning har kostat.

Likväl som vården kanske förbättrats inom vissa områden så har listan över ovanliga diagnoser ökats avsevärt. Med ökad kunskap kommer man även att upptäcka nya diagnoser och sjukdomar som tidigare inte kunde. Många människor skadas just pga förkorta vårdtider. En öppen hjärtkirurgi idag generera kanske 4 vårddygn sen skickas de hem. Fler och fler försöker att ordna med sjukvård i hemmet för att det inte finns platser på sjukhusen. Hur många har vi inte läst om som får vända när de kommer akut för de har inte plats, vilket de sällan erkänner. Människor som ligger och dör på akutmottagningarna för att personalen inte hinner med. Förstföderskor som åker ut efter 3 dygn och sedan erbjuds telefonkontakt.

Att det skett enorma framsteg inom läkarvården betyder även att fler människor räddas. Och detta är ju bra. Men en vanlig hjärtpatient som tidigare dog på akuten lever nu vidare och behöver mer vård än en död. Att vi räddar fler som har cancer betyder också att belastningen inom detta område har ökat, idag lever de de dör inte. Man kan idag "laga" människor som inte hade en chans förr i tiden, super bra. Men de kräver en hel del vård, operationer och vårddygn.

Att vi sedan har en ökad livslängd på befolkningen gör att åldersrelaterade sjukdomar blir fler och kräver mer vård. Du har ju hävdat att Sverige har en så bra läkartäthet per capita. Ser man till att Danmark, Norge, Tyskland och Ryssland har högre så har vi lite att jämföra med. Läkarförbundet räknar med att vi kommer att sakna 4 000 läkare år 2015. Kostnade för alla inhyrda läkare rasar också i höjden. 2009 betalades 1,8 miljader för detta.

Du snackar om att effektivisera vården men inte hur. Slänger ur dig en massa åsikter men kommer inte med nått. Det är månadslånga köer till operationer runt om i landet, tror du att det blir bättre om vi drar ner på personalen? Tror du mindre personer dör och skadas inom vården?

Du har inte förstått att det kostar pengar att göra pengar =)

Medborgare X sa...

Funderare!

Menar du att andelen sjuka i arbetsför ålder skulle ha mångdubblats under de senaste årtiondena?

Vad jag bidrar med framgår av min presentation. Vad du bidrar med till samhället verkar vara höjt i dunkel...

Funderare sa...

......och inte ett enda svar på en enda fråga. Du slänger ur dig siffror och uträkningar men har inget att bygga det på. Hittade du på dem eller hämtade dem på en annan blogg kanske.....

Hur många har varit för sjuka för att arbeta tidigare år då, du verkar ju veta? De jag räknar upp är de med en diagnos och inte de som är icka arbetsför.

Däremot så måste man anta att flertalet av dem faktiskt är icka arbetsföra.

Det du skriver i din profil är just det, nått du skriver i din profil. Då kanske jag är en socialdemokratisk riksdagsledarmot, vem vet? Eller kanske VD för Volvo. Du kan lika gärna skriva att du är en moderat riksdagsledarmot för ingen kan kolla eller veta =)

Medborgare X sa...

Funderare!

Vem som inte svarar på frågor är nog lätt för alla övriga läsare att avgöra. Även att du tillhör de som inte vill göra rätt för sig och bidra till den allmänna välfärden, utan hellre vill att andra ska försörja dig, framgår ju med all tydlighet. Med tanke på den inställningen så är det kanske inte helt osannolikt att du faktiskt är socialdemokratisk riksdagsledamot...

Funderare sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Medborgare X sa...

Funderare!

Vill du kommentera så får du hålla sig till ämnet och använda dig av sakargument.

Anonym sa...

Kan bara hålla med! Inser inte alla de som går på bidrag att det finns en gräns för hur många som kan göra det? Att sjukvård och annat blir lidande om allt större del av skatterna går till bidrag istället för till riktig välfärd? Till slut tröttnar ju de som betalar skatt att allt bara går till bidrag och de själva inte får igen speciellt mycket av det de betalar in. Sämre sjukvård när de blir sjuka, vägar som blir allt sämre, lägre pension när de blir gamla, skolar som det är kaos i, osv. Här betalar man världens högsta skatt och man får inget för det. Allt går till folk som ligger på soffan hela dagarna eller jobbar svart samtidigt som de lyfter bidrag. Folk som inte är det minsta solidariska. Varför ska man då vara solidariska med dom? / Peter

Funderare sa...

MX:

den var låg men som jag skrev........I rest my case=)

Kristina A sa...

Fin analogi. Det är minst sagt märkligt att 40% inte bidrar till välfärden. Naturligtvis måste fler hjälpa till. Det går inte att bara höja skatterna, då flyttar de som betalar. Hur kul blir det då för de som är fattiga?

Funderare sa...

Sant Kristina och Peter, med de förutfattade meningen om att 1 miljon ligger på soffan och bara roffar åt sig. Vem tror att det verkligen är så, 1 miljon. Att de bara vill ligga och roffa åt sig och inte har ett intresse i att göra rätt för sig.

Varför är det så svårt att sätta dit höginkomsttagare och nolltaxerare? Nolltaxerare, där många lever på bidrag fast de inte behöver. Tusentals av dessa kan man plocka där. Istället vill man spara in på föräldrar som förlorat sina barn och svårt sjuka människor.

Självklart så skall ingen ha bidrag som inte är berättigad till det, jag vill inte betala för dem. Men här har vi en grupp människor där vi vet att detta förekommer och att de dessutom smiter från skatter över lag men det är tydligen OK. Eller skattesmitare med feta konton utomlands.

Alla verkar ju vara överens om att jakten på bidragssmitare även drabbar den lilla människan. Men de skall utredas när vi vet var vi kan få in miljarder efter miljarder och stoppa tusentals bidragsfuskare. Och undertiden statskassan fylls på med dessa pengar så kan man leta vidare inom denna sektor men lite lugnare.


I stället för att skjuta älgen som står på ängen så börjar de leta i skogen och skjuter lite rådjur och harar på vägen.

Logiskt, skulle inte tro det.

Anders sa...

@funderare - det kommer cirka 100000 invandrare till sverige varje år. av dessa är uppskattningsvis 70% i vuxen ålder där de borde jobba, men det tar i medeltal ca 7 år innan de faktiskt börjar jobba. bara det ungefär en halv miljon personer som inte jobbar och som istället går på bidrag! till det kommer alla svenskar som är arbetslösa, förtidspensionerade, långtidssjukskrivna, går i arbetsmarknadsåtgärder, m.m. m.m. siffran en miljon är antagligen i underkant!

får de 150000 kr i bidrag och andra ersättningar varje år så är kostnaden för dom 150 miljarder per år i bara bidrag. till det kommer alla kostnader för att hålla bidragssystemen gående, socialtjänst, försäkringskassa, a-kassa, arbetsförmedling. sånt kostar också stora pengar.

om bara hälften av de började jobba istället skulle man som medborgare x skriver spara minst 75 miljarder. om de har en inkomst på 150000 kr/år så borde det generera minst 50000 kr i skatt och arbetsgivaravgifter. då skulle staten få in 50 miljarder extra i skatt. alltså betydligt mer än de 25 miljarder som medborgare x uppskattar det till. totalt skulle samhället alltså tjäna minst 125 miljarder bara genom att få hälften av de som går hemma och lyfter bidrag i jobb!

det är långt långt mycket mer än vad man kan få in på att jaga skattesmitare och nolltaxerare. det är också långt mycket mer än vad man kan få in på att ta bort jobbskatteavdraget eller på annat sätt höja skatten för de som redan jobbar.

så om man ska skjuta älg så är det alltså att få bidragstagarna i jobb som man ska fokusera på. jaga rådjur och harar i skogen är just att ytterligare klämma åt de som redan jobbar och betalar skatt.

Anonym sa...

Funderare: Hur många riktiga höginkomsttagare finns det? Hur mycket betalar de inte redan i skatt? Varför ska de överhuvudtaget bo kvar i Sverige om de ska tvingas en ännu större del av välfärden, men inte får något tillbaka?

Precis som i exemplet så blir det ju lite trist om de väljer att flytta istället? Eller hur? Då sitter alla andra kvar runt bordet med en nota som de inte kan betala! Kanske skulle det istället vara på sin plats med lite tacksamhet för allt dessa höginkomsttagare faktiskt bidrar med istället? Och att alla som går på bidrag börjar hjälpa till lite själva också! / Peter

Anonym sa...

Anders: Tycker dina siffror verkar ligga i rätt härad. Med lite enkla överslagsräkningar kommer man ganska långt!

Enligt ekonomifakta befinner sig drygt 1.1 miljoner personer i utanförskap.
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Utanforskapet/

Kan man som sagt få hälften av dem i arbete så finns enorma pengar att tjäna. / Peter

Funderare sa...

Jag håller med! De som kan jobba ska jobba och många av dem vill jobba. De vill precis som oss andra bidra till samhället, ha ett socialt liv och kunna unna sig saker.

Men att hävda att alla som är sjuka inte är det utan att de kan jobba är fel, anser jag. Att de som har slitit i hela sitt liv och i 60-års ålder råkat bli sjuk eller varit med om en olycka ska tacka de som fortfarande kan arbeta och betala skatt. Vem sjutton tackade han när han arbetade och slet i 40 år? Vissa av de idag kanske skulle tacka pensionärerna som har dragit in skattepengar så att den yngre generationen har haft barnomsorg och skola. Som tack för det så sänker man deras ersättning och anser man att de ska tacka den yngre generationen.

Och när det gäller att de som kan ska arbeta så måste det kanske finnas arbeten åt dem också. 104 000 var arbetslösa 2008 och 408 000 under 2009. Finns det inte arbeten så kan man ju inte kräva att de ska arbeta och bidra, eller? Så vilka pengar anser ni att vi skulle tjäna på detta? Ok, många av de sjuka har gått tillbaka till sina arbeten, superbra tycker jag. Vissa kan behöva en liten spark där bak=)

Men de uträkningar som vissa redovisar är ju om alla kommer ut i arbete och kan bidra. Verkar det troligt att alla 500 000 kommer att hitta ett arbete? Finns det verkligen 500 000 lediga arbeten i Sverige? Då kan vi ju lika gärna räkan på att ingen är sjuk eller arbetslös eller invandrare eller pensionär eller eller och då skulle inte vissa medborgare stå i tacksamhetsskuld till vissa. För aldrig har så många haft så få att tacka för så mycke..........

När det gäller invandringen så har jag inte ens uttalat mig om den. Men den speglar lite hur folk tänker och räknar. Under 2007 invandrade som någon skrev ca 100 000. I dessa ingår bla 16 000 svenska som flyttade hem igen, 15 000 irakier och 10 500 från våra grannländer. Det man inte skall glömma är att det utvandrade en del också under 2007, 46 000 personer.

Man kan alltid kolla länken så får man lite mer övergripands syn på hur detta ser ut:

http://www.immi.se/migration/statistik/folkmangd-utlandskbakgrund2004.htm

När det gäller utanförskapet, jaha så det har ökat med 2% sedan 2008, konstigt....och att heltidsstuderande, värnpliktiga och hemarbetare också räknas in. Hemarbetare, betyder det att de arbetar hemifrån kanske... Enkel överslagsräkning var det ja.

Men jag håller med, ju fler som jobbar desto bättre för Sverige=)

Anders sa...

@funderare - nu förstår jag inte vad du menar. ska bara de som kan och vill jobba behöva jobba? alla andra ska slippa?

klart det finns arbeten, men ju mer skatterna har höjts desto svårare blir det att behålla arbetena i sverige. då flyttar arbetena till utlandet alternativt blir olönsamma. med höga bidrag blir det dessutom allt mindre intressant att ta ett jobb istället för att fortsätta gå på bidrag.

Anders sa...

@peter - tack för länken, den verifierar vad både medborgare x och jag uppskattade antalet till. kunde man få hälften av dessa i arbete så skulle man som sagt tjäna enormt mycket pengar. det är väll inte för mycket begärt att de också ska hjälpa till?

Funderare sa...

Precis, uppskattar.

Men hit hör de som hemarbetar, värnpliktiga och heltidsstuderanden. Eller ska de skita i studier, värnplikten och sina hemarbeten så att de också kan hjälpa till på det sätt som ni vill. Fine, vi skrotar försvaret så sparar vi en himlans massa pengar för värnpliktiga ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Att någon skulle bedriva studier för att fylla efterfrågan på kvalificerad arbetskraft får inte ske, de ska stå till arbetsmarknadens förfogande. Och är man nu sjuk på "riktigt" så spelar det ingen roll, du skall stå till arbetsmarknadens förfogande.

Och kan man inte arbeta pga att man kanske ligger för döden så ska man inte stå till arbetsmarknadens förfogande. Är man frisk så ska man det, alla som kan ska jobba........om det finns jobb annars kan det ju vara lite svårt. Alltså att jobba med nått som inte finns?

Och var finns 500 000 arbeten då? Fanders, du skulle nog vara arbetsmarknadsminister eller nått.

Medborgare X sa...

Anders och Peter!

Tack för era synpunkter. Kul att se att det finns fler som kommer till likartade resultat när det gäller antalet arbetsföra som idag lever på bidrag istället för att arbeta och bidra till välfärden. De 100 miljarder som jag bedömde att samhället kan tjäna på att få hälften av dessa i arbete är som Anders säger antagligen i lågt räknade. Jag glömde att inkludera arbetsgivaravgiften också. Sedan tillkommer ju även besparingar på andra håll i samhället.

Om man verkligen vill förbättra välfärden så är det oerhört viktigt att minska utanförskapet och få de som idag inte bidrar till välfärden att börja göra det. Samhället tjänar dubbelt på varje person som går från bidragsberoende till att själv börja arbeta och betala skatt.

Medborgare X sa...

Funderare!

Hur du än vrider och vänder dig så inser nog de flesta som läser denna blogg att det är oerhört viktigt att så många som möjligt av de som idag förväntar sig att andra ska försörja dem börjar försörja sig själva istället.

Funderare sa...

Nice, så många som möjligt, där ser man...men nu börjar jag hålla med dig =) Men var ska man hitta 500 000 arbeten undrar jag fortfarande. Har man ingen lösning på det så är detta bara en vision låååååångt där borta.....även om visionen är bra.

Johan sa...

Enda sättet att fixa fler jobb är ju att sänka skatterna. Då får privatperonrna mer pengar i plånboken och efterfrågan ökar. Dessutom blir det billigare och därmed mer attraktivt att anställa. Att sänka bidragen leder så att det blir en större fördel att jobba jämfört med att nyttja bidrag är också en viktig komponent.
Johan

Medborgare X sa...

Funderare!

Hittar man arbeten? Hur går det till?

Ur min synvinkel är det politikers uppgift att skapa goda förutsättningar för näringslivet att bedriva verksamhet samt skapa goda incitament för medborgarna att ta eget ansvar för sitt eget liv och sin försörjning. Då kommer det även skapas jobb.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!