14 mars 2010

Att verkligen tysta en genuskritiker

Medborgare! Igår skrev Medborgarperspektiv om att UNT's chefsredaktör Lars Nilsson försökte tysta genuskritikern Matte Matik med hänvisning till upphovsrätten. Detta efter att Matte Matik skrivit ihop ett litet program med namnet Transgenusmotorn som konverterade texten i artiklar. Genom att byta ut ord som "män" mot "invandrare" eller "judar" kan man hjälp av detta lilla verktyg enkelt undersöka om artiklarna följer de pressetiska riktlinjerna att inte skriva diskriminerande texter genom att använda sig av stereotypa schabloner. UNT's chefsredaktör tyckte uppenbarligen inte om att hans tidning blev avslöjad med att skriva artiklar som bygger på och förmedlar ett tydligt manshat. Därför hotade han Matte Matik och fick honom att ta bort möjligheten att konvertera artiklar från UNT i verktyget.

Men det är inte bara UNT's artiklar som visat sig bygga på propagandistiska könsstereotypa schabloner och ett radikalfeministiskt manshat. Matte Matik har även kört artiklar från Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet genom Transgenusmotorn med skrämmande resultat. Även ett artikel av Margaretha Winberg på Newsmill har visat på samma hemska manssyn. Hade samma sak skrivits om invandrare eller judar hade dessa artiklar med all säkerhet blivit anmälda till både pressombudsmannen och diskrimineringsombudsmannen.

Nu visar det sig att det är fler än UNT som reagerat på Matte Matiks avslöjande och som vill stoppa hans granskning av hur feministiska journalister och politiker uttrycker sig. Enligt ett mail från Lars Nilsson så hotas nu Matte Matik av en polisanmälan:
"...såvitt jag förstår är ni på väg att få en polisanmälan på er..."
Detta har lett till att Matte Matik nu stängt av Transgenusmotorn helt och hållet. Så mycket är tydligen yttrandefriheten värd i det statsfeministiska Sverige. Ingen ska få granska hur makteliten uttrycker sig, då hotas man omedelbart med polisåtgärder! Skamligt!

Uppdatering: Skivad Lime hostar nu Transgenusmotorn!

9 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Mycket konstigt av Lars Nilsson att hota på det där viset. Känner de sig hotade av att google har ett översättningsverktyg också? Det kan ju hota deras upphovsrätt på samma sätt? Eller? Mycket känslig fråga tydligen i Uppsala. Vad har universitetet för tumskruvar på tidningen undrar jag. Och särskilt då den ultrafeministiska professorn Eva Lundgren?

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Bra synpunkt om Google. Om de nu är så rädda för att texterna blir konverterade borde de ju även ge sig på Google och deras översättningsverktyg!

Man kan ju verkligen fråga sig varför de känner sig så hotade att Matte Matik och om det kan finnas andra som trycker på i bakgrunden?

Anonym sa...

Ja, det har ju blivit kutym numera i Sverige att hota med saker och ting för att på oppositionella att rätta in sig i ledet ...

Cuben sa...

Bra att det här uppmärksammas. Jag förstår fortfarande inte varför tidningarna inte uppskattar detta mycket utmärkta analysinstrument utan i stället hotar med att polisanmäla.

Analysinstrumentet är gratis och lätt tillgängligt på nätet. Vad mer kan en ansvarig utgivare önska sig.

Anonym sa...

Det här visar ju bara hur feministiskt indoktrinerade media är. De ser inte ens själva hur sexistiska deras egna texter är, inte förrän man ändrar orden så att texterna istället blir rasistiska. Då reagerar de!

Unknown sa...

Missa inte – transgenusmotorn polisanmäld! http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/15/transgenusmotorn-polisanmald/

Vad säger förresten UNT ocgh ST om The Infinite Monkey Theorem: http://en.wikipedia.org/wiki/Infinite_monkey_theorem

En enda (odödlig) apa som gör oändligt många tangenttryckningar kommer förr eller senare att skriva varje känd text – en oändlig mängd apor å andra sidan kommer att börja skriva varje känd text omedelbart. Varje odödlig daktylografisk apas producerade sträng innehåller någonstans i sig varje känd text, någonstans. Ska inte UNT och ST polisanmäla denna apa och de ansvariga forskare vid några universitet i USA som håller på med detta experiment?

Revisorn sa...

Feminism och genusvetenskap, suck! Är så trött på idiotin. Hörde för ett tag sedan att en halv miljon avsätts till det genusvetenskapliga forskningsprojektet "trumpeten som manlig genussymbol" eller om det nu hette något snarliknande. Skönt att veta att skattepengarna gör nytta!

Anonym sa...

En halv miljon är bara förnamnet...

simply sa...

Att tysta oliktänkande medan andra individer forskar fram teorier kring att Einsteins E=mc är kvinnofientlig eller att vi ska anpassa fysiken för att den är patriarkal. Det menas att gamla tänkare som Locke och Hobbes har en patriarkal syn på kvinnan men placera deras åsikter i rätt historisk kontext ist för att bara fördöma deras åsikter.
Genusvetenskapen ifrågasätts mer och mer och jag funderar över vad som händer med de universitet som genusprofilerat sig? Kommer deras studenter att bli allmänt förvirrade när de kommer ut i världen där tron att kön är socialt konstruerat inte riktigt passar in. Jag skulle gärna anammat den teorin och låtit barnafadern föda fram våra gemensamma barn men naturen hade sin gång även där...

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!