25 mars 2010

Ännu fler förtalskampanjer på nätet

Medborgare! Många förfasades säkert över gårdagens reportage på SVT Uppdrag Granskning, där det avslöjades att en 14-åriga flicka förtalas på nätet efter att hon anmält att hon blivit våldtagen av en något äldre pojke på en toalett i skolan. Efter att flickan anmälde övergreppet förlorade hon sina kompisar och vuxenvärlden vände henne ryggen. På nätet och i den lilla byn smutskastas Linnea, samtidigt som pojken hyllas. Denna förtalskampanj pågår än idag, trots att pojken dömts för ännu en våldtäkt. Och drivande bakom kampanjen är den dömde pojkens mamma! Hon har startat namninsamlingar, stödgrupper för pojken på Facebook och bloggar som försvarar pojken och smutskastar inte bara den 14-åriga flickan, utan även den andra flickan som sonen våldtagit. Hos I Cattas lilla värld kan man läsa mer om mammans förtalskampanj på nätet.

Men det här är tyvärr inte ett enskild exempel. Det finns ännu fler fall av förtalskampanjer på nätet. Ett sådant exempel är den kampanj som "Matilda" och framför allt hennes pappa utsattes för på Internet. Efter en smutsig vårdnadstvist, med mängder av beskyllningar från mammas sida mot pappan, dömdes till slut pappan som den mest lämplige vårdnadshavaren för lilla "Matilda". Detta kunde inte mamman acceptera och kidnappade då sin dotter. Efter att mamman gripits i Danmark (där hon hållit sig gömd med "Matilda") och dottern återlämnats till sin pappa började det sprida smutsiga rykten om honom på forum, bloggar och mejl-listor.

Med tiden eskalerade det till en ren och skär förtalskampanj mot pappan. Bakom ryktesspridningen stod mamman och hennes familj, speciellt då "Matildas"mormor. Dessutom engagerade sig en ökänd grupp människor som själva säger sig jobba för "barns bästa" i smutskastningen av pappan. Marina Engan heter en av dessa som flera gånger medverkat till att döma människor på nätet. I detta fall elda hon på en lynchmobb genom att bland annat starta en namninsamling och en Facebook-sida mot pappan, där han beskrivs som ett monster som våldtagit sin lilla dotter. Med tiden lyckades Marina Engan få ihop över 14000 underskrifter! Saknade Barns Nätverk gjorde ett försök bemöta allt förtal genom att på sin hemsida redovisa vad som är ondsinta rykten och vad som faktiskt är sant.

Med tiden avtog förtalskampanjen på nätet, men vad pappan och lilla "Matilda" utsätts för idag av mamman och mormodern vet bara de själva. Förhoppningsvis har de fått lite mer balans i tillvaron och kan leva ett någorlunda normalt liv. Det behöver verkligen en liten flickan som under lång tid hållits kidnappad.

Det är inte bara på nätet som liknande förtalskampanjer förs. Även gammelmedia ägnar sig åt precis samma sak. Liza Marklund har i ett antal krönikor ondgjort sig över en pappa som beskyllts för att ha våldtagit sin son. Även här grundar sig allt i en skilsmässa med efterföljande vårdnadstvist. När pappan stod på sig och ville ha fortsätta ha en nära kontakt med sin son började anklagelserna om sexuella övergrepp.

Efter en flera år lång kamp, efter flera månader i häktet, efter en fängelsedom på osannolika sex år och efter att till slut ha blivit frikänd i högre instans fortsatta Liza Marklund att beskriva honom som skyldig i krönika efter krönika i Expressen. Även här pågick parallellt en förtalskampanj på nätet, driven av mamman och det ökända gänget med Marina Engan i spetsen. Till slut gav pappan upp kampen. Det var ett allt för högt pris att betala, både för honom själv, hans nya familj och för sonen. Förtalskampanjen hade uppnått sitt mål.

Även journalister som engagerar sig i kontroversiella frågor på sin fritid har drabbats av samma typ av förtalskampanjer. Journalisten Ingrid Carlqvist blev av med sitt uppdrag som chefsredaktör för tidningen Villaliv efter att en anonym mobb skickat förtalsbrev till hennes tidning och dess annonsörer. Detta efter att hon engagerat sig i frågor som berör rättssäkerhet för män och hur samhället behandlar pappor i bland annat vårdnadstvister. Efter att hon skrivit boken "Inte utan mina söner" och startat en blogg med samma namn började en förtalskampanj mot henne. I anonyma mail till tidningen och dess annonsörer utmålades Ingrid Carlqvist som "en som stödjer pedofiler och kränker kvinnor och barn". Till slut fick hon sparken för hennes åsikters skull! Även denna förtalskampanj lyckades alltså.

Det är bra att Uppdrag Granskning uppmärksammat vad som sker i anonymitetens tecken på nätet. Men det är bara toppen på ett isberg som de hittills uppmärksammat!

Uppdaterad 2010-04-15 efter önskan av Saknade Barns Nätverk.

19 kommentarer:

Lars Granlöf sa...

Det är ledsamt att så många tror att det som de hört i andra hand är sant, att de skriker i ilska istället för med hjärta och sund förnuft. Och att ingen tänker på vilka konsekvenser det får för de som blir utsatta för övergrep. Färre kommer att våga berätta om övergrepp ifall de riskerar att utsättas för en sådan mobbing som denna tjej blivit offer för.

Revisorn sa...

Riktigt irriterande är att SVT på sin hemsida där fallet behandlas låter Jenny Westerstrand uttala sig. Jenny Westerstrand jobbar tillsammans med Eva Lundgren vid UU och menar att vuxenvärldens svek gentemot flickan beror på en backlash för feminismen (vilket ju inte kommer en dag för sent). Varför låter SVT en extremfeminist som Jenny Westerstrand uttala sig i frågan? Vad kan hon med sin kvasiforskning rimligtvis ha att tillföra?
Det är för mig en gåta, men en gissning är väl att man försöker återupprätta radikalfeminismens ställning igen.

Anonym sa...

@Revisorn - Vem blir förvånad att just Jenny Westerstand och Katarina Wennstam får uttala sig? Detta reportage var ju ett gyllene tillfälle för landets feministerna att få lite vatten på sin kvarn och naturligtvis ser SVT i sann statsfeministisk anda till att så blir fallet. Det är ju bestämt uppifrån, ända upp i riksdag och regering, att könsmaktsordningen är mer än bara en teori, det är en sanning! Detta var ett gyllene tillfälle att propagera för det!

Revisorn sa...

Anonym - Du har naturligtvis helt rätt. SVT springer radikalfeminismens ärenden och är dess främsta vapen. Fantastiskt att vi alla förväntas sponsra sån skit med våra licenspengar.

Pelle sa...

Fy tusan så mycket skit det förekommer på nätet. Byskvalret har fått hela världens öron i och med Internet!

Kim sa...

Jag har lite svårt att förstå att antifeministerna orkar tjafsa efter en sån här sak. Nu skulle inte se att det finns en könsmaktsordning om den så trillade ner i huvet på er.

Anonym sa...

Vad är en "könsmaktsordning"?

Revisorn sa...

Precis. Finns inte några riktiga vetenskapliga bevis för ngn könsmaktsordning, förutom då de sk genuvetenskapliga teorierna. Sedan finns det ju en annan sak som bör tas i beaktande vad gäller hela den här historien. Avslöjandet har gjorts av "Uppdrag granskning", ett av de mest oseriösa sk granskande program vi har. Skulle vilja påstå att trovärdigheten för det programmet och för Janne Josefsson är i princip lika med noll. Fattar inte att det programmet sänds fortfarande så ofta som en granskning av "Uppdrag granskning" visat sig utfalla till programmets nackdel.

KimhZa Bremer sa...

Utmärkt inlägg, MX!

Turai sa...

Revisorn- "Du har naturligtvis helt rätt. SVT springer radikalfeminismens ärenden och är dess främsta vapen. "

Något av det mest skrattretande jag någonsin hört, hur många säckar har du rökt på för att inbilla dig något sådant?

revisorn sa...

Turai- Hur många kurser i genusvetenskap har du gått? Gick du på genusorienterat dagis kanske?

Medborgare X sa...

Lars!

Så sant. Allt för ofta bygger den här typen av organiserad mobbing på just rykten och andrahandsuppgifter!

Medborgare X sa...

Revisorn och Anonym 13:14!

Naturligtvis passar det bra för feministerna att Uppdrag Granskning tar upp just ett fall av nätmobbing där det är ett par våldtagna flickor som utsatts för ryktesspridning och smutskastning. De gnuggar säkert händerna och av någon outgrundlig slump låter SVT just Jenny Westerstand och Katarina Wennstam uttala sig i fallet. Enligt SVT skulle reportaget handla om nätmobbingen, men genom att ta med dessa två damer i slutet av programmet vreds plötligt fokus från nätmobbing till att handla om våldtäkter och hur kvinnor behandlas. Trots att nätmobbing lika gärna kan drabba män, som framgår av ovanstående bloggpost! Konstigt!

Medborgare X sa...

Anonym 16:05!

Det är en central teori inom radikalfeminismen! Kolla länken!

Medborgare X sa...

KimhZa!

Tusen tack för ditt ständiga stöd!

KimhZa Bremer sa...

Turai:

Du vet inte ens vad radikalfeminism är. Eller vad feminism är?

Givetvis finns det starka krafter inom SVT - och andra gammelmedier, inte minst DN, som har en radikalfeministisk agenda. Om du tittar efter så ser du.

Det är ingen åsikt. Det är en kunskap.

Anonym sa...

En bra artikel Medborgare X.

Leroy

Anonym sa...

Rakt igenom fläckfri analys. I det här laget saknar sanningen betydelse, för det handlar om vems drev som man väljer att gå med. Jag hade sett fram emot programmet eftersom jag följt historien en tid. Kvar lämnades bara en dålig smak i munnen, där människor i hela Sverige, nu låter bete sig precis i samma anda som i Bjästa, skickligt manövrerade av ett gäng journalister från Uppdrag Granskning.

Jag hoppas att polis och åklagare gjorde rätt i första läget, och agerade enligt protokoll. Men om det kan vi inte veta. Bara tro eller inte tro.

Min uppfattning om könsmaktsordningen stärks av detta rejält. Och könsmaktsordningen har till hälften rätt, på fler sätt, men en halvsanning är hälften lögn. Det handlar om en makt-ordning, men maktordningar har inget med kön att göra. Vi kan lika gärna prata om en journalistmaktordning eller en politikermaktordning. Det är olika aspekter av samma fenomen.

Ironin är hur feminister använder könsmaktsordningen som kraftfullt argument för att skapa samma förljugna versioner sanningen. Feministmaktordning kanske? De skiter i sanningen lika mycket som de andra, de vill bara manövrera dreven. Litar på att den 50% stokastiska sannolikheten ska vara tillräcklig för att övertyga andra blindstyren om de övriga 50%.

Simply sa...

Medborgare X, du kopplar samman relevanta fall och jag håller fullständigt med dig:)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!