15 mars 2010

SlösO - en nagel i ögat på de rödgröna

Medborgare! I Sverige betalar en helt vanlig arbetstagare mer än hälften av sin inkomst i skatt. Det gäller även de som har de allra lägsta inkomsterna. Skatten ska gå till att finansiera den allmänna välfärden, vilket bland annat innefattar bidrag, pensioner, vård, skola, omsorg, badhus, idrottsarenor, kultur, polis, rättsväsende, militär och en massa annat. Jämfört med de flesta andra människor i världen betalar svenskarna en väldigt hög skatt. Om man räknar samman alla skatter, indirekta skatter och avgifter så betalar en svensk arbetstagare knappt 60 procent av sin totala lön i skatt. Det betyder att Skattefridagen, den dagen då en vanlig arbetstagare börjar arbeta åt sig själv, efter att alla skatter är betalda, inte inträffar förrän i mitten av sommaren. Förra året inträffade Skattefridagen den 23 juli.

Trots att vi betalar de högsta skatterna i världen har vi inte världens bästa välfärd. Detta beror dels på att stora grupper av arbetsföra personer inte arbetar och bidrar med skattemedel i Sverige, utan istället lever på bidrag. Det beror även på att svenska politiker under de senaste årtiondena inte har lagt fokus på att öka välståndet i Sverige. Sverige har halkat utför på välståndsligan och utan välstånd blir det ingen välfärd. Slutligen så beror det också på att den offentliga sektorn är ineffektiv och dåligt skött. Det slösa med skattemedlen!

Det sistnämnda har Skattebetalarnas Förening och tankesmedjan Timbro tagit fasta på. De har därför grundat SlösO, ombudsmannen mot slöseri med skattepengar. Johan Ingerö har utsetts till den först SlösO. I Svenska Dagbladet skriver de:
"Våra resurser räcker inte på långa vägar till att beräkna det sammanlagda slöseriet, men resultatet av våra stickprov förskräcker. Slöseriet finns i kommunerna, i landstingen samt i staten och dess alla myndigheter, för att inte tala om i det enorma EU-maskineriet."

"Vi vet att många väljare är upprörda över slöseriet, både för vad det kostar och för vad pengarna i stället hade kunnat användas till. Därför startar Skattebetalarnas Förening och tankesmedjan Timbro nu SlösO – ombudsmannen mot slöseri med skattepengar. Till SlösO kan man vända sig med klagomål på hur skattepengarna används."
Med tanke på att de rödgröna leder i opinionsundersökningarna inför höstens val och vi därmed riskerar att få slösaktiga och oekonomiska personer som Yvonne Ruwaida och Lars Ohly i regeringen så är det ett bra tillfälle att lansera SlösO just nu! Alla vet ju dessutom hur duktig Mona Sahlin är att ta hand om sin egen privatekonomi.

De rödgröna lär knappast lägga två strån i kors för att minska slöseriet, tvärtom planerar de att höja skatterna ytterligare och öka bidragen. Som en följd kommer både välståndet och välfärden försämras ytterligare. Förhoppningsvis kan SlösO vara en liten nagel i ögat. Så att de rödgröna inte eldar upp alla våra skattepengar.

6 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Jag har redan anmält bidragsslöseriet med skatteavdrag för städning hos miljonärer, de s.k. Höginkomstnära tjänsterna. Vidare funderade jag på Knugahuset, JAS Gripen, höga direktörslöner inom statsförvaltningen samt stöd till bankerna.

Anonym sa...

Ja mycket slöseri förekommer troligen av skattemedel samt mycket korruptiun ofta givetvis är det lätt att slosa då det inte drabbar personligen. Dessvärre är det nog även så att det medborgarna får för alla skattepengar minskar hela tiden.

anders

Funderare sa...

Men nu du MX ska jag överraska dig, detta tyckte jag var bra skrivet och jag håller med dig om det mesta =)

Anonym sa...

Skatterna sänktes drastiskt i början på 90 talet. Det ledde till att offentlig sektor dränerades på reurser. Det har lett till att många i dag är hänvisade till att leva på bidrag i stället för att jobba ex inom äldrevården. Att många gått från arbete till att leva på a kassa eller sukpenning efter det leder även till sämmre efterfrågan och fler bidragstagare pga att det finns färre lediga jobb inom industri och handel tex
Susanna

Johan sa...

Susanne, menar du att de pengarna som privatpersoner betalade i skatt försvann upp i rök då? Sanningen är ju att pengarna fortfarande fanns kvar i systemet, men att de istället fanns i privatpersonernas ägo och att de själva fick besluta vad de skulle användas till. Dessa pengar har snarare lett till att efterfrågan ökade och att det blivit fler jobb inom handeln än tidigare!
Johan

Anonym sa...

Bra att det finns några fler än jag som reagerar på slöseriet med skattepengar! En stor eloge till de som startat SlösO!!!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!