23 mars 2010

Moralpanik och dubbelmoral

Medborgare! Så var det dags igen. Den svenska samhället gör återigen en fantastisk uppvisning i både moralpanik och dubbelmoral. Och gammelmedia hänger som vanligt med på tåget. Denna gång är det ledningen vid Umeå Universitet, med universitetsdirektören Lars Lustig i spetsen, som i gårdagens Västbottens-kuriren ondgjorde sig över att det förekom lättklädda unga damer vid Handelshögskolans studentförenings herrmiddag i lördags. Inte blev det bättre när Lars Lustig och studentkårens ordförande Nils Larsson dessutom fick se bilder från festen och då kunde konstatera att deltagarna slickar chokladsås från de lättklädda damernas kroppar.

Lars Lustig agerade då som alla goda statstjänstemän i det statsfeministiska Sverige och sa att "det här vittnar om en riktigt rutten kvinnosyn". Det kallades snabbt till krismöte och det inträffade fördömdes omedelbart via riksmedia som SvD, Aftonbladet, GP och SR. De agerade så gärna megafon för moralpaniken i Umeå.

Men vad Lars Lustig inte tänkte på var att studentföreningen vid Handelshögskolan arrangerade en liknande fest för kvinnliga studenter i höstas. Och där var det de unga männen som poserade halvnakna! Av någon konstig anledning blev det inte svarta rubriker i varken Västerbottens-kuriren eller riksmedia vid det tillfället.

Tvärtom så är det bara några vecka sedan Aftonbladet och andra publicerade artiklar om när Hollywoodfruarna hyrde in strippor till festen! Det visades till och med på TV. Inte heller blev det några skriverier om att de hade en "rutten manssyn".

Nej, om det är någon som har en unken moral så är det personer som Lars Lustig och gammelmedia som ständigt föder medborgarna med feministisk moralpanik och dubbelmoral!

4 kommentarer:

Ola Jennebrink sa...

Det känns overkligt att höra riksmedia rapportera om den här händelsen.Hårda moraliska fördömmanden av männens agerande och en kort upplysning om att tjejerna gjorde motsvarande i höstas.Och utan en kommenterande reflektion!!!!Usel journalistik.Självklart,men hur ser PK-människornas moral ut?Kafka kunde inte ha regiserat det bättre.
Märkligt nog har jag bara sett att du kommenterat detta.Eventuellt kommer det senare. Sen är det ju mycket som händer. "Justitie"-ministerns fullständiga hjärnsläpp t ex.Och statsministern som följer upp med en egen mungroda.
Du har tidigare pekat på den här feministiska moralpaniken.Vad är den egentligen ett symptom på?Vi hittar den i kommunismen och nazismen samt i extrema tolkningar av ökenreligionerna.Finns det en minsta gemensamma nämnare?

Medborgare X sa...

Ola!

Ja, visst känns det overkligt att riksmedia rapporterar om detta. Men tyvärr är det väl allt för ofta de agerar megafon för politiskt korrekta uttalanden. I detta fallet universitetsdirektör Lars Lustigs ogenomtänkta uttalande. Man kan ju verkligen undra varför de inte reflekterade över att det faktiskt anordnats en liknande fest för tjejerna där det var killarna som var halvnakna!? Min enda förklaring är att de är totalt feministiskt indoktrinerade! Det är den här typen av artiklar som visar att Transgenusmotorn behövs!

Det är en intressant reflektion du gör, varför är det främst inom ideologier på ytterkanten som den här typen av moralpanik förekommer? Den enda gemensamma nämnaren som jag kan se är att de bygger på ett vi-och-dom tänkande. Har du själv några idéer?

Ola Jennebrink sa...

Hönan eller Ägget? Är det Moralens Väktare som blir extremister eller blir de först extremister för att sedan upptäcka att "de andras" levndssätt måste förändras. Är det kanske ett beteende som grundläggs i barndommen.I Ring P1 hörde jag en feminist skrika närmast hysteriskt om sina idéer.I samma program hör jag sen en muslim med domedagsröst agera megafon för sin Gud. Samma andas barn.
Själv blir jag närmast äcklad av strip-tease och nakenshower.Det är hemskt osexigt och ovärdigt.Samma med prostitution och Pridefestivalen. JAG tycker inte om det. MEN - det faller mig inte in att vilja förbjuda det. Låt folk göra vad de tycker om.Alla sexuella riktningar kan få finnas så länge ingen tar skada,tycker jag.
I grund och botten är det nog det här vi-och-dom tänkande som du nämner och där "vi" inte accepterar "dom"
Jag såg just att "Info" har tagit reda på vad Lars Lustig tjänar.Drygt 219 000 kr.Låter normalt,skummar vidare i texten.Läser en gång till. I MÅNADEN. Men va f... Klart som tusan att han försvarar något så ruttet när det ger honom 2,6 miljoner om året.Andra säljer knark och sex för de pengarna. Där går dina skattepengar kära medborgare. En sådan som Lustig kan man närmast klassifiera som motborgare.

Medborgare X sa...

Ola!

Bra fråga. Hönan eller ägget. Vare sig, så tar det sig uttryck i att inte kunna acceptera att andra agerar eller tycker annorlunda. En inskränkthet. En moralism. Ju längre ut på kanten av den politiska skalan, desto större verkar inskränktheten och moralismen vara. Inte det minsta liberalt!

Intressant om Lars Lustig. Alla prostituerar vi oss på vårt eget lilla sätt. Och vissa mer än andra... ;-)

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!