23 mars 2010

Stockholm - en stad full av bakåtsträvare

Medborgare! Under ett par sommarmånader om året är delar av Stockholm en riktigt vacker och trevlig plats att vistas på. Men det gäller egentligen bara de gamla delarna utefter vattnet där turisterna flockas. Resten av stan är förskräckligt ful. Holme efter holme fyllda till bredden av hemska betonggetton och sliten asfalt. Men få Stockholmarna verkar ha varit utanför tullarna och än mindre utanför landets gränser. De verkar inte ha insett att Stockholm är en stad på dekis. En stad som inte hängt med resten av världen under de senaste årtiondena.

Så snart någon föreslår förändringar i staden eller vill bygga någonting nytt och modernt, då dyker bakåtsträvarna och gnällspikarna upp som svampar ur jorden. Det är miljömuppar som inte vill att Förbifart Stockholm ska byggas. Istället ska vi som inte vill besöka Stockholm, utan bara vill passera, tvingas åka in till stan i alla fall. Hur miljövänligt är det? Det är avundsjuka arkitekter som tycker att bilarna dominerar i det nya förslaget till Slussen, trots att bilarna är än mer dominerande idag! Det är konservativa arkitekter som inte vill att Tors Torn ska byggas, för att det förstör stadsbilden. Kulturfjanten Maria Schottenius vill heller inte ha dessa bombastiska, tråkiga torn för att hon tycker att de är manliga och pubertala...

Senast i raden av bakåtsträvare är ytterligare ett gäng kulturfjantar som tycker att Gröna Lund har vuxit ur Djurgården och istället vill utlokalisera hela nöjesfältet till Kungens Kurva eller till något industriområde i utkanterna av stan. Istället vill de att Djurgården ska domineras av byggnader från 1800-talet.

Dessa bakåtsträvare verkar domineras av konservativa kultur- och miljömuppar på vänsterkanten. Ofta människor som själva aldrig gjort ett ärligt handtag i hela sitt liv, utan enbart levt på skattebetalda terapijobb. De enda som verkar ha någon liten plan för att utveckla Stockholm är de borgerliga partierna. I dagens DN går de två centerpartisterna Per Ankersjö och Lukas Forslund i motangrepp mot den kulturelit som vill hindra att Gröna Lund utvecklas. Samtidigt presenterar tre representanter ur de övriga allianspartierna, Sten Nordin, Lotta Edholm och Ewa Samuelsson, planer på att bygga 15000 nya bostäder i Stockholm.

Men det tar väl inte länge innan de rödgröna sätter käppar i hjulen för dessa planer också. Själva satsar de ju mest på bidrag istället för att verkligen utveckla Stockholm och Sverige. Med Mona Sahlin och hennes gelikar vid makten efter nästa val så kan vi alla förbereda oss att börja leva på Skansen.

4 kommentarer:

snushane sa...

Skansen passar 08 jättebra. Åk kommunalt i stället!! Ni skulle inte klara er 10 minuter på Landsbygden!

Ann Helena Rudberg sa...

Hahaha där tog du i... men Stockholm har länge varit en sliten stad, präglad av konstigheter. På Östermalmstorg har man lyckats bygga en alldeles ny kontorsbyggnad med målad plåtfasad, som är så modernt just nu (kanske ger några jobb?). Det ser alldeles förskräckligt ut bland de andra husen runt torget, som är gamla. En svartfläcklig plåtfasad... säkert ett uttryck för krisen vi nyss gått igenom, som kommer att bestå i massor av år.

Jag gillar Värmdö bättre fast Gustavsberg också är förstört på precis samma vis. Tyvärr. Ingen riktigt struktur utan här har allt fått växa på måfå. Men där vi bor så kan ingen förstöra på riktigt. Naturen dominerar. Och den är alltid vacker - också nu med en massa snö men med sol :)

Medborgare X sa...

Ann Helena!

Ja, visst är Stockholm slitet och nedgånget. Att åka tåg eller bil in till Stockholm är nedslående. Kilometer efter kilometer av tråkig grå betong. Det är långt tecknen på det moderna och livskraftiga. Långt mellan tecknen på välstånd, framgång och rikedom.

Värmdö låter faktiskt betydligt vackrare och trevligare än Stockholm.

Anonym sa...

Smaken är som baken, delad!

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!