16 mars 2010

Sluta ge bidrag till kungahuset

Medborgare! I Stockholm fejas och förbereds det inför sommarens princessbröllop. Den rikt utsmyckade bröllopsslupen Vasaorden ska snart i vattnet och besättningen, inklusive 12 roddare, påbörjar snart sin träning. Stockholms stad vill att kommunens anställda på arbetstid ska hjälpa till att guida turister under bröllopet, en uppmaning som har väckt kritik från bland annat chef på stadens enheten för hemlösa. Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin vill ge brudparet en present, betald med medlemmarnas pengar. Något som flera partimedlemmar tycker är orimligt med tanke på att Socialdemokraterna har inskrivet i partiprogrammet att man vill avskaffa monarkin!

Samtidigt avslöjar Aftonbladet att kungahuset äger ett 30-tal bilar och att hovet har dragit på sig över 12 000 kronor i parkeringsböter under det senaste året. Böter som vi medborgare indirekt får betala. För kungahuset får varje år över 50 miljoner kronor i apanage. Eller bidrag som det snarare borde kallas! Till det kommer ytterligare 60 miljoner kronor för driftskostnader för de kungliga slotten. Kungahuset är därmed landets största bidragstagare!

I DN skriver professor Thomas Hall att det nu, innan sommarens bröllop och innan kronprinsessan presenterar en ny tronpretendent, är viktigt att diskutera statsskicket på ett förutsättningslöst sätt. Ska Sverige fortsätta vara en monarki eller ska vi som många andra länder bli en republik? Eller ska vi som Republikanska Föreningen tycker, ersätta kungen med en älg?

Medborgarperspektiv tycker att kungen gärna får fortsätta vara kung, men att vi helt ska sluta ge kungahuset en massa bidrag. Är det någon som vill köpa kungahusets tjänster så får de helt enkelt bilda bolag och börja sälja dessa precis som alla andra medborgare. Men innan du anlitar kungen, glöm inte att kolla upp att han verkligen har F-skattebevis! För någon svartarbetande kung vill du väl knappast anlita?

9 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Nä men visst ska vi ha kvar kungahuset... det tycker faktiskt jag. Har ändrat mig sedan min ungdom, då jag var med i republikanska seglare RS och firade midsommar med dem ute i skärgården tillsammans med CH Hermansson... men numera så tycker jag att vi också behöver en aning tradition. Så länge kungahuset vill vara kungahus får dom gärna vara det för mej. 76 procent lär tycka likadant enligt Sifo, så jag har väl sällat mig till majoriteten...

Anonym sa...

Tudelad.
Jag vill ha kvar kungahuset. Jag gillar tradition, jag gillar flärd.
MEN någonstans måste det väl kunna finnas begränsningar? Måste man verkligen ösa så mycket pengar på dem?
Men visst vill jag att man spenderar pengar på bröllopet som sådant. Jag vill ha ett glamour bröllop, även om det känns lite medeltida på något sätt. Men efter detta så är det dags att titta på försörjningen. Dën måste minska. För mycket och för lite skämmer allt finns ett talesätt. Det stämmer nog bra på kungahuset med.

Anonym sa...

Man tycker ju att så rika människor som kungen borde kunna betala för sig själv.

lenas viktigheter och oviktigheter sa...

Mycket bra inlägg!
Har öst ur mej den värsta irritationen
på min blogg.

Ola Jennebrink sa...

Jag tror att vi får exportmiljarder för de där kungamiljonerna,så monarkin får vara kvar för min del.Fast personligen fattar jag inget av all uppståndelse kring de kungliga.

Nils Dacke sa...

@Ola: Tro är precis vad det är. Då majoriteten av alla länder kastat ut sina feodala härskare är detta bara en rutten rest som på inget sätt generar några inkomster på exportfronten. I så fall skulle ju Thailands kung eller Saudi Arabien har vunnit mycket i motsats till Tyskland, USA eller Frankrike.

Att behålla ett kungahus förhindrar oss att skapa en modern konstitution som bygger på maktdelning.

Ola Jennebrink sa...

Nils Dacke//
Kungen har ingen makt och påverkar därför inte maktdelningen.
Min tro att kungahuset ger exportinkomster fick jag när jag bodde utomlands. Allt om våra kungligheter slogs upp stort och gav en positiv bild av Sverige. De 5 länder som du anför har inte mer bäring på vår situation, än att säga att Moldavien som saknar monark,är Europas fattigaste land.

Nils Dacke sa...

Moldavien har kommunister som styr!

Daniel Johansson sa...

Mycket kan staten ösa pengar på kungahus, mörkläggningar,mm

Men att ge folk rätt är omöjligt !

Se denna video

http://www.youtube.com/watch?v=uCOvH08MY_Y

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!