09 mars 2010

Vem röstar rödgrönt?

Medborgare! Igår meddelade Svenska Dagbladet att kvinnorna är mer vänster än någonsin tidigare. Enligt en ny Sifo-mätning skulle 54,4 procent av Sveriges kvinnor rösta rödgrönt om det vore val i dag. Alliansen skulle däremot bara få 41,9 procent av de kvinnliga rösterna. Bland Sveriges yngre kvinnor är stödet för de rödgröna ännu starkare, drygt 60 procent, jämfört med cirka 35 procent för alliansen. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann funderar på hur partiet ska locka tillbaka fler kvinnliga väljare och har tidigare lanserat en allt mer radikalfeministisk syn inom vissa politiska områden i ett desperat försök att apa efter vänstern. Hot om kvotering till börsbolagsstyrelserna är ett av dessa områden.

Samtidigt påstår vänstern Lars Ohly och Ulla Andersson att inkomstklyftorna har ökat mellan kvinnor och män som en följd av regerings jobbskatteavdrag. Andelen så kallade fattiga kvinnor påstås också ha ökat. Mer än var fjärde ensamstående mamma lever i så kallad relativ fattigdom. Ja, inte absolut fattigdom, utan relativ fattigdom! Med detta menas att man har mindre än 60 procent av medianinkomsten. Men som Ann Helena Rudberg så riktigt påpekar så har ju ofta en ensamstående mamma mer än lönen från sitt deltidsarbete att leva på, barnbidrag, bostadsbidrag och underhållsbidrag är några exempel.

Lars Ohly och Ulla Andersson pekar just på de försämrade bidragen som källan till de ökande klyftorna i samhället. Försämringarna i arbetslöshetsförsäkringen, sjukförsäkringen och föräldraförsäkringen. Och de hävdar att det framför allt är kvinnorna som drabbats av detta och därför är de största förlorarna på regeringens politik. Är det därför kvinnor röstar rödgrönt? De vill ha mer bidrag?

En annan grupp som röstar rödgrönt är stora delar av invandrarna. I Malmö kan man tydligt se detta om man studerar hur olika bostadsområden röstat i de senaste valen. I de invandrartäta områdena är dominansen bland det rödgröna blocket slående, Socialdemokraterna har uppåt 80 procent av rösterna och Vänsterpartiet omkring 10 procent. Även i dessa områden är det stora grupper som förlitar sig på bidrag.

Så frågan är vilka det är som röstar på de rödgröna? Medborgarperspektiv dristar sig att tro att det framför allt är bidragstagare och de som önskar bli försörjda av andra som väljer att rösta rödgrönt. Istället för att själva bidra till samhället och betala skatt så sitter de som röstar rödgrön med öppna munnar och väntar på att det ska flyga in stekta sparvar i munnen på dem! De riktiga arbetarna har för länge sedan övergivit vänstern. Kvar är bara bortskämt slödder som inte är det minsta intresserade av att göra rätt för sig.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Start en insamling till utlandet vetja.Det brukar ju uppenbart hjälpa i alla ämnen !?.

Pelle

profanum_vulgus sa...

Skulle det vara någon nyhet att fattiga röstar på de som ger fördelar åt fattiga och att rika röstar på de som ger fördelar åt rika?

Högerligan har ju infört en hel del bidrag för rika och ser man på, de rika röstar på högerligan.

Tristan sa...

Medborgare X, i din "varudeklaration" anger du bl.a. att du är en lättmanipulerad dumskalle. Men hur skulle du deklarera dina värdepremisser i övrigt, så att man inte behöver spekulera kring dina mer "långtbortomhögerorienterade" hemvister?

Är du megafon för Sd?

raka rör sa...

"bidragstagare och de som önskar bli försörjda av andra som väljer att rösta rödgrönt"

Menar du då de som använder RUT avdraget samt de bidragsvilliga SD- anhängarna?
Nä, bidragsfummarna och skattesmitarna röstar höger!

narran sa...

Jag är en antifeministisk kvinna men som dessutom är rätt vänster när det gäller fördelningspolitik. Som ni förstår har jag i regel ett litet helsike när det är dags att bestämma sig inför valet. Den borgerliga politiken leder käpprätt till ett tvåtredjedels samhälle där en tredjedel ska praktisera som tjänstehjon till överheten och i stället för att kunna leva på en avtalsenlig lön få bidrag i form av snålt tilltagen aktivitetsersättning eller socialbidrag. Under den borgerliga epoken har vi i en än större utsträckning gått från riktiga jobb till den typen av bidragsjobb.
Kommer däremot de rödgröna tillbaka får vi andra företeelser som jag är helt emot kvoterad föräldraförsäkring, en anpassning av politiken till vetenskapligt tvivelaktiga teorier om koldioxid och genustrams, men när det gäller genustrams och koldioxid teorierna börjar ju även allianspartierna att apa efter så det får nog bli någon av de rödgröna i varje fall. Om jag nu inte lägger min röst på SD bara för att visa hur trött jag är på ankdammen.

profanum_vulgus sa...

Narran:
Du vet att det finns andra partier än riksdagspartierna och SD va?
En ganska bra proteströst är ju PP, de tar bara ställning i vissa frågor och dessa är större delen av befolkningen ense om.

raka rör sa...

Vad är en antifeminism? Är du mot lika rättigheter?
Vad är du mer emot, rösträtt? Allmän skolgång?
aborträttigheter?

Tristan sa...

Profanum

Liknande argument som Narran försöker sig på för att marknadsföra Sd stötte jag på redan föregående valrörelse. Man buntar ihop "mainstream"-partierna och uttrycker lite opportunistiskt sitt missnöje och framhäver Sd lite försåtligt som en "kompromiss" med det egna samvetet.

Låt aldrig glömma bort att Sd är bärare av den nationella rörelsen... fascister och nazzar i grund och botten.

narran sa...

jo jag känner till pp röstade på dom i eu valet, men anser nog innerst inne att de är ett parti som framför allt passar på EU nivån eftersom att det är därifrån direktiven om att stifta mer intigritetskränkande lagar kommer. Drömmen är dock att både SD och piratpartiet kommer in i riksdagen så att det skapas lite nytänkande i svensk riksdag.

raka rör sa...

SD innehåller knappast "nytänkande" det är ju bara gammal "skåpmat"

narran sa...

raka rör jag är givetvis inte emot ex rösträtt,när det gäller aborträtten så anser jag inte att vi får ett jämställt samhälle så länge kvinnan har ett val vid en oönskad graviditet men inte mannen. Bästa sättet att komma tilrätta med det är att förbjuda aborter annat än av strikt medicisnska skäl. Då är kvinnan och mannen på samma jämställda nivå vid en oönskad graviditet. allmän skolgång har förövrigt inte ett dugg med feminism eller antifeminism att göra. Jag kallar mig antifeminsm därför att den svenska kvinnorörelsen har spårat ur de senaste 20 åren. Därför att jag inte anser att kvinnorna i feministrörelsen ska ha rätt att förtrycka sina medsystrar genom att utge sig för att vara taleskvinnor för dom utan att först kolla hur många kvinnor som egentligen stöder dom. Ett sådant ex på kvinnorförtryck från feministernas sida är propagandan mot hemmafruar och propagandan för kvoteringar av föräldraledigheten. När det gäller föräldraledigheten är det en mycket stor majoritet av kvinnor som är emot en kvotering ändå så driver feministerna kvoteringsfrågan.

narran sa...

Icke desto mindre är SD det enda parti som är beredda att ta i frågan med den misslyckade integrationen, som ifrågasätter det riktiga i att vi är det land som tar emot flest flyktingar i förållande till vår folkmängd, och som faktiskt törs tala om att detta kostar en hiskligt massa pengar. Är själv inte i princip emot invandring men samtidigt realistisk. Vi har haft mycket hög arbetslöshet i sverige ända sedan 90 talskrisen. Läste för några veckor sedan en debattartikel att det i dag tar i genomsnitt 7 år innan en invandare etablerat sig på arbetsmarknaden. Som jämförelse kan jag nämna att jag i början av 80 talet hade ett förhållande med en flykting när han fått sina tillstånd tog det ca 2 månader innan han hade jobb och var självförsörjande.

profanum_vulgus sa...

narran:
SD vill ju inte minska utan öka segregationen.

Vi är inte det land som tar emot flest flyktingar i förhållande till vår folkmängd, inte ens om man räknar med EU-medborgare och Norrmän.

Däremot kan man inte ha stor invandring utan att ha jobb till dem. Det är det som skapar segregation.
De finnar som kom på 50-talet integrerades inte ordentligt och EXAKT samma uppfattning som idag finns om araber fanns då om finnar (de slogs med kniv, våldtog svenska flickor osv).
Men jugoslaverna som kom på 70-talet försvann in i befolkning illa kvickt eftersom de fick arbeten direkt.

Anonym sa...

har man bara gått rakt på kvinnor med runda skor och arbetarglasögon vid den undersökningen, man kan ju se på folk, framför allt VÄNSTERN, vilket parti de röstar på!

Medborgare X sa...

Tristan!

Du behöver inte spekulera överhuvudtaget om min politiska hemvist. Jag saknar sådan och jag tar mig rätten att sparka åt alla håll. Politikereliten är ett parasiterande pack var de än hör hemma. Få av dem har bidragit med skattemedel till samhällskassan. De flesta av dem är vana vid att leva på vanligt folks hårt ihopslitna skattekronor. SD verkar inte vara bättre på den punkten heller, tvärtom så verkar de ha en oproportioneligt stor andel som lever på bidrag redan innan de ens hunnit bli proffspolitiker!

Tristan sa...

Tack Medborgare X, nu gillar jag dig genast lite mer.

Men jag hoppas att du delar insikten att politiker är en nödvändighet för parlamentarismen och att detta system är det minst dåliga av de tänkbara alternativen. Törs jag nära en sådan from förhoppning?

Tristan sa...

Jag skulle för egen del se mer rotation bland toppolitikerna så att det aldrig hinner bildas en opportunistisk elit som håller varandra bakom ryggen. Men ett sådant system kanske skulle kräva alldeles för mycket av medborgarna, som därvidlag skulle behöva vara ständigt pålästa.

Å andra sidan, om man minskar arbetstiden, säg till fem-sex timmar om dagen, så skulle vi kunna fördela både det politiska ansvaret och det övriga förvärvslivet, om det nu vore möjligt att genomföra i god demokratisk ordning.

Medborgare X sa...

Tristan!

Miljöpartiet hade en god princip när de startade, att ingen av deras riksdagsledamöter skulle sitta i Riksdagen mer än två mandatperioder. Men dessa principer höll inte så länge...

Tristan sa...

Medborgare X,

två mandatperioder var tydligen tillräckligt lång tid för att korrumpera sina principer.

Men Gustav Fridolin var väl en av dem som höll på löftet; han sätt väl bara en mandatperiod om jag minns rätt?

Tristan sa...

Inte bara MP förstås, men din poäng om MP ledde genast tankarna till Animal Farm angående utvidgade tolkningar av sina principer i egetintresse.

Anonym sa...

Vad tycker du om vårdnadsbidraget då, som denna regering infört och som innebär att bara du har ett mindre barn så slipper du förvärvsarbeta? Det är ett helt nytt bidrag. Det var för övrigt det dummaste jag läst att de som röstar rödgrönt är bidragstagare. Det är ungefär lika seriöst att påstå att de som röstar på moderaterna är ekobrottslingar. Och det påstår jag inte. Det är vanliga människor som röstar på alla dessa partier och som har lite olika värderingar, helt enkelt. Det är ett tvärsnitt av befolkningen.

Medborgare X sa...

Anonym 20:21!

Vårdnadsbidraget är ett jävla skit! Kort och gott!

narran sa...

När det gäller vårdnadsbidraget är det ett stg i rätt rikting det enda rättvisa vore att de pengar som i dag sattsas på dagis drygt 100 000 per barn och år samt de pengar som satsas på försäkringar för tillfällig vård av sjukt barn. I stället betals ut till föräldrarna direkt. Kombinerat med avdragsrätt för barnomsorgskostnader och försäkringspremier för en vård av sjukt barn försäkring får vi verklig valfrihet när det gäller barnomsorgen.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!