08 mars 2010

Vad gör ni här om ni faktiskt får rösta?

Medborgare! I söndags var det parlamentsval i Irak för andra gången sedan Saddam Husseins fall 2003. Det är fortfarande oroligt i Irak och en del våldsamma attacker förekom under valdagen, men trots allt genomfördes demokratiska val i landet. Dessutom har medborgare som bor utomlands haft möjlighet att rösta. Av de 170 000 irakier som bor i Sverige beräknas att omkring 36 000 röstade under de tre dagarna som vallokalerna var öppna i Malmö, Göteborg, Husby, Skärholmen och Södertälje. Även vid de svenska vallokalerna var det ett spänt läge och det förekom oroligheter. I Malmö blev det till exempel bråk mellan kurder och irakier, vilket ledde till att polis kallades till vallokalen.

Det var tidvis långa köer och hårt tryck vid vallokalerna över hela landet. Många irakier hade rest långt för att kunna rösta i parlamentsvalet. Irakier i Norge och Finland var tvungna att resa till Sverige för att kunna ta vara på sin möjlighet att göra sin röst hörd. Men trots allt har alltså irakierna rätten och möjligheten att rösta i demokratiska val. Även de som befinner sig utanför landets gränser.

Samtidigt kan man då fråga sig, vad har de i Sverige att göra om de faktiskt är fullt välkomna att rösta i landets val? Är de verkligen asylsökande eller drivna ur landet av regimen när de samtidigt har möjligheten att rösta i landets parlamentsval? För Medborgarperspektiv framstår det som ytterst märkligt att personer som säger sig ha flytt från sitt land samtidigt välkomnas att rösta i de demokratiska val som anordnas regimen i landet de säger sig flytt från!

43 kommentarer:

profanum_vulgus sa...

De flydde inte för att de inte fick rösta, de flydde för att jänkarna bedriver oljekrig i Irak. Ett krig som dödat 10% av befolkningen och drivit 15% av befolkningen på flykt.
Under Saddamregimen förekom ingen större flyktingström (eftersom flyendet inte har något med röstning att göra, utan har med mängden förtryck att göra och här slår jänkarna Saddam med hästlängder)

Är det förresten demokratiska val när landet är ockuperat och ockupanterna förbjuder de partier de ogillar och ockupanterna stiftar lagar?

Var det demokrati i Danmark, Norge och Vischyfrankrike då de ockuperades av Nazityskland också?

Tristan sa...

Medborgare X

Irakierna som flytt till Sverige, finner förmodligen Sverige som ett relativt tryggare land än Irak. Det handlar om en ganska sund självbevarelsedrift i grund och botten.

Jag tycker att Medborgarperspektiv vädrar lite unkna åsikter i och med denna fråga.

Anonym sa...

Majoriteten av de som röstade här var kurder som flydde redan under Saddams och kemiske Alis utrotningskrig mot kurder. De är svenska medborgare sedan ett bra tag, men Iraks "nya" regering (delvis tack vare inflytande/press från USA om tillämpad demokrati) tillåter dubbelt medborgarskap och därmed röstning i Irak även om man är svensk medborgare. En välsignelse för en kommande stabilisering av det oroliga landet. Människor som upplevt och lever i demokratiska system har getts möjlighet att även påverka i "hemlandet".

Malätne SKP-skojaren Max PV pratar dumheter som vanligt med sitt enfaldiga USA-hat, nu när han lyckats med sin andtrutna kampanj mot en hederlig människa på hemmaplan.

Tristan. Medborgare X inlägg grundar sig mest på en oinsatt fråga som inte är "unknare" än ditt användande av en gammal bondrasistisk, utgången beteckning på en av Sverige och FN erkänd nationalistiska minoriteter i vårt land.
Ta det lugnt med Happy Hour-firandet!


/ Alexis

Tristan sa...

Alexis

"Medborgare X inlägg grundar sig mest på en oinsatt fråga..."

Kan du Alexis vara god och utveckla det där resonemanget, så att det även blir begripligt för en som deltog i Happy-hour-firandet?

Själv anser jag att Medborgare X skriver ett inlägg med xenofobiska förtecken.

Med minsta möjliga högaktning

Tristan

Anonym sa...

Tristan; jag diskuterar överhuvudtaget inte med en inskränkt skrivbordsrasistisk hemma-xenofob som använt det avskyvärda "T-ordet" kopplat till författare. Försök inte dra in mig i PV-aktigt evighetstrams... du är rökt. Håll dig till krogens thebjudningar, där kan du liksom PV fortsätta uppträda som hemmagjord exploatör av massornas efterblivenhet.

/Alexis

Tristan sa...

Alexis, varför är du här och trollar då?

En knähunds hämnd?

profanum_vulgus sa...

Tristan:
Du kanske inte läst medborgare X så länge, men han hör till nyfascisterna, bara inte så oslipad och med vissa ljusa sidor.

Alexis:
Det var ingen majoritet kurder som röstade. Sen ska du inte försöka inbilla någon att kurderna skulle ha glömt vem som försåg Saddam med gas och vem som stödde Saddam 1978-1991 (USA). Kurderna är knappast ovetande om vem som förser Turkiet med vapen och möjlighet till sitt utrotningskrig mot kurderna heller (USA).

Du behöver inte gråta över MA på varenda blogg du hittar.

Tristan sa...

Profanum

Så när Alexis skriver: "jag diskuterar överhuvudtaget inte med en inskränkt skrivbordsrasistisk hemma-xenofob som använt det avskyvärda "T-ordet" kopplat till författare.""

Då menar h*n Medborgare X?

Först blev jag lite förvirrad och trodde att han sysslade med obefogade personangrepp mot mig. :-)

Jo, jag har märkt av "rassevibbarna" från detta håll.

Anonym sa...

Tristan; Gå in och och läs på Majas blogg vad du skrev som förled till ordet -författare.

Misslyckade juridikstudenten Max PV(liksom Tristan) vet inte ett skatt om situationen i Irak eller antalet Irak-kurdiska flyktingar i Sverige. Eller vilka övriga som Al Quaida och religiösa extremister skrämt bort. Innan USA fick någorlunda normalitet på förhållandena. Det behövs en rejäl buse för att ta knäcken på andra busar.

Både Max PV och Tristan är hemmagjorda, skrivbordsbundna bloggexihibionister utan kunskap, och för den delen, heder. Tillbedjande knähundar inför sin egenkonstruerade självbild.

/ Alexis

Anonym sa...

Tillägg:
Skulle vara kul att träffas, PV, så får vi se vem som gråter.

/ Alexis

profanum_vulgus sa...

Tristan:
Jag tror att Alexis är allt för upprörd för att kunna skriva något begripligt.

Alexis:
Du menar att al Qaida hade en ganska skrämmande verksamhet i Irak INNAN USA kom dit? Det var fan intressant.

profanum_vulgus sa...

Alexis:
Jag slår varken tjejer eller bögar.

Anonym sa...

PV, exibihionist; bra att du ytterligare demonstrerar din bristande bildning och dina rännstensmanér bakom den krackelerade polityren. Och jag slår inte små lögnaktiga byrackor som inte ens vet vad de heter...

/ Alexis

Tristan sa...

Jag antecknar att den rabiata knähunden Alexis verkar antyda en förkärlek till fysiskt våld.

Jag minns, Alexis, att du egentligen har ett mindervärdeskomplex och att det var "fröken-epitetet", som fick dig att lägga till Kjell G. Alexis A. A.

Att jag antog att du var en "fröken" berodde lite av din överdrivna romantisering av svunna tiders fysiska dueller; jag trodde nästan att du överkompenserade ditt kastrationskomplex.

Anonym sa...

Tristans kognition är bedrövlig. Med Al Quaida- och religiösa extremistbråksflyktingar menas naturligtvis de andra irakier som flydde senare (även där massor av kurder) än de som gjorde det för Saddam och kemiske Ali. De som flydde för Saddam och kemiske Ali har ju sedan också fått påfyllning av närståendeinvandring vilket inte har ett dugg med USA att göra. Den "gamla vågen" är i reell mening störst.
Förstår att det är svårt att uppfatta för en liten bjäbbande knähund som du. Men du kan ju alltid försöka...

/ Alexis

profanum_vulgus sa...

Alexis:
Inte tror väl fröken att hon kan irritera en gammal forumräv så lätt?
De som flydde från Saddam flydde ju från den förra USA-stödde regimen i Irak. USA har ju en imponerande historia av att bli fiende med sina vänner (lite som din matte). Kim Il Sung, Viet Minh, Saddam, Talibanerna, Noriega, Il Dutche m.fl.

Anonym sa...

Ps Tristan; det var avdankade SKP-aren Namnlöse Max PV som pratade om först "gråta" och sedan att "slå", inte jag. Jag tänkte mig en liten tävling i gråtande, à la professionella indiska begravningsgråterskor, med min inbjudan. Det var allt, men den brutale manschettprogressivistens perceptionsförmåga klickade som vanligt där.

/ Alexis

Anonym sa...

PV; det heter Il Duce, inte "Il Dutche". Klarade du något mer än högstadiet? Det var p g a oljans betydelse i princip hela västvärlden och inte bara USA som stödde Saddam. Samtidigt kritiserade de honom för bl a övergrepp och när han gick för långt plockade de bort honom. Då hade redan massflykten, från Saddam (inte USA!) pågått ett bra tag, speciellt av kurder. När USA knäckte Saddam blev det lugnare och strömmen minskade. Du pratar en massa skit och vrider och vränger dig som en liten hundvalp som jagar ett nystan.
Nu skall jag och mina kurdiska kompisar ha vår vanliga kvällsövning. Man lägger en apelsin i varje uppvriden mustaschögla och springer hundra meter utan att tappa någon apelsin. Den som kommer först får stryk av de övriga.
Kör på med dina hemgjorda bondfångarlater så länge.

/ Alexis

Tristan sa...

Med den bortförklaringen, kl 17.37, Alexis så kan man tro att du antingen vill framställa dig själv som idiot eller när en förhoppning om att andra är idioter. I det förra fallet lyckas du, vilket i sin tur gör att du i det senare fallet har närt en onödig förhoppning.

profanum_vulgus sa...

Alexis:
Oj ursäkta, jag ska inte stava dina förebilders titlar fel i fortsättningen. Då kan det ju verka som att jag är obildad.

Ja tro fan att det berodde på oljan, när har USA dragit ut i krig utan att det varit för att tjäna sig en hacka?
När han gick för långt? Var det när han slöt fred med Iran och slutade mörda folk i tusental?
Det var aldrig någon massflykt från Irak innan USA kom dit. Krig där USA är inblandade tenderar att skapa enorma flyktingvågor. Det är väl folk som hellre är vid liv än fria antar jag. Om man tar sig en titt på flyktingströmmarna till Sverige från Irak, Afghanistan och Somalia så set man att de sammanfaller med att USA befriar dem från förtryck.

Anonym sa...

Jag vann apelsintävlingen!
Hörde förresten en visselpipa. Dags för er att lufsa tillbaka till kenneln, förstår jag. Ni får säkert ett extra avgnagt ben därinne - det är ju Happy Hour... ge er bara inte in i bjäbbande om politik där. Jaz Devlesa!
Med utvärkt lågaktning
/ Alexis

Medborgare X sa...

Ojdå, det verkar ha varit lite tuppfajt här under dagen...

Medborgare X sa...

Tristan!

Du har säkert helt rätt i att de irakierna som kommit till Sverige under de senaste åren förmodligen finner Sverige som ett relativt tryggare land än Irak. Frågan är dock om det är frågan om riktiga flyktingar som har giltiga asylskäl? Landsförvisade och fördrivna personer brukar inte inbjudas att rösta i landets demokratiska val.

Det påminner om de så kallade flyktingar som söker asyl i Sverige och som kort efter att de fått asyl och svenskt medborgarskap åker tillbaka till sitt gamla land och hälsar på släkten (eller åker hem med sina nyfödda barn för att låta omskära dem!). Hur kan en person son nyligen varit flykting och asylsökande plötsligt besöka sitt gamla land? Var de inte jagade och/eller fördrivna av regimen?

Medborgare X sa...

Tristan!

Om du nu tycker det här inlägget vädrar unkna åsikter så kan jag rekommendera det är inlägget. Jag uppmuntra fri migration, dock anser jag att man för att få ta del av alla de rättigheter som finns i det svenska välfärdssamhället först måste bidra med skattmedel till samhället. Socialförsäkringssystemet och hela välfärdssamhället är som alla andra försäkringar, för att ta del av förmånerna måste man först ha betalt in försäkringsavgiften. Det borde även gälla det svenska socialförsäkringssystemet!

profanum_vulgus sa...

Medborgare X:
Så då borde vi inte ha tagit emot finska flyktingar under andra världskriget eftersom de fick rösta i finland?

Anonym sa...

Samma resonemang torde väl även gälla samtliga Kosovoalbaner. De har i praktiken fått ett eget land i present av EU och USA. Asylskälen är väl därmed upphävda.

Anonym sa...

PV, är du alldeles säker på att det hölls val i Finland under perioden november 1939 till mars 1940 samt juni 1941 till september 1944?

Om icke haltar din jämförelse väldigt betänkligt

/Nej, jag är inte Alexis, who the fuck are Alexis?/

profanum_vulgus sa...

Anonym:
Tog vi bara emot finska flyktingar under den tiden?
(Du missar lapplandskriget också)

Daniel Johansson sa...

rösta rätt ! Annars förfaller landet ännu mera !

Se videon

http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=aHQrbgI9Fxg

Anton K sa...

Haha.. the "lapdog doing lapdance".

Alexis, ver var det jag skrev på bitterfittans blogg? Jag skrev ju att hennes karaktärsskifte skulle sänka bloggen som en blyklump i hårt vatten ;).

Du verkar inte kunna tackla verkligheten särskilt väl.
Varför inte åka till Vallentuna och snyfta utanför nuckans dörr istället för att förpesta luften för övriga jordnära som för diskussion?

OnT:
Det är väl väl brukligt att i sverige så kan man vara driven på flykt men ändå ströva fritt runt i stan utan att ifrågasättas.
Så tyckte regeringen då (Mia´s storhetstid)
Så tycker regeringen idag.

Dock så hoppas man att ett utbyte av kossan Maud O mot SD, som faktiskt kommer in i riksdagen till nästa val.

Då blir det andra bullar minsann.
Det får du nog också svälja (långt ner i halsen) Alexis din lilla surmuff (illaluktande bitterfi..a).

Varma hälsningar!

Anton K

Anonym sa...

PV: De flesta flyktingarna från Finland var icke röstberättigade (även om det nu hade hållits val, vilket inte gjordes) de var nämligen barn så gott som allihop. Finns avhandlingar och dokumentärer om det i fall du har lust att googla. Lapplandskriget förorsakade förvisso en viss flyktingström över Torneälv, men de återvände rätt snart efter det att finska trupper drivit ut de före detta vapenbröderna.

I övrigt är jag på din planhalva i den här debatten med flera onämnbara, förutom just liknelsen Finland/Irak

/Roback/

/

Tristan sa...

Jag tror att det hölls riksdagsval i Finland 1939 och 1945. Huruvida det hölls kommunala val har jag ingen susning om.

Oaktat detta så är ju Medborgare X:s argument om röstmöjlighet och migration inte annat än löjeväckande med hänsyn till andra väsentliga faktorer såsom anarki, repression, krig, terrorism, rättsosäkerhet etc.

Medborgare X sa...

Profanum!

Vad är det för finska asylsökande du tänker på?

De barn som kom hit åkte väl till största del tillbaka så snart det blivit lite lugnare?

Medborgare X sa...

Tristan!

Du har så rätt i att det kan förekomma anarki, repression, rättsosäkerhet, terrorism och många andra hemskheter som man vill bort från. Frågan är dock om detta är bestående och om det är riktat direkt mot de som säger sig vara flyktingar. Att det verkligen förekommer asylskäl! Om man bli inbjuden att rösta i landets val trots att man befinner sig i ett annat land så man knappast säga sig vara fördriven och jagade av landets regim! Och då har man heller knappast några asylskäl.

Men jag är som sagt öppen för alla former av fri arbetskraftinvandring. Alla som vill komma hit och arbeta och betala skatt ska tas emot med öppna armar. Men de som inte arbetar och betalar skatt ska heller inte kunna ta del av socialförsäkringarna och välfärdssystemet.

profanum_vulgus sa...

Medborgare X (och Tristan:
Så Irakier som kommer hit mellan valen eller som inte är röstberättigade är att likna med finnarna?
Hur är det med Irakier som vill rösta på något parti som jänkarna har förbjudit (baathpartiet och kommunistpartiet är de två största)?

5% av vår befolkning är ju fortfarande finnar, i slutet av 50-talet var det 10%. Finnarna kom ju hit som mest mellan 1939 och 1959. Krigsbarnen åkte ju hem till sina föräldrar däremot.

Ska vi ta norrmännen och danskarna istället då? 1942 hölls det val i Norge och Danmark. Nazisterna vann i det första och nazistmedlöpare vann i det andra.

Jänkarna mördar ju utan urskiljning, mer än 10% av befolkningen har ju dödats sedan 1991. Så det finns väl inte direkt grupper som förtrycks.

Nu är jag förvisso emot mottagande av flyktingströmmar jag anser att man bör hjälpa folk på plats. Under jugoslavienkrigen så hade Sverige ett flyktingläger i Slovenien där levde flyktingarna med ungefär samma levnadsstandard som de som kom hit. Kostnaden för dessa var 1/6 av kostnaden för att ta emot en flykting här. Hade man lagt alla pengar på flyktingmottagande där så hade Sverige kunnat ta hand om ALLA flyktingar under kriget för samma peng som vi la ut på att ta emot de som kom hit.
Fördelarna är många, de slipper bli andra klassens medborgare, man slipper kulturkrockar, man slipper invandring under arbetslöshet, deras hemländer får hem utbildade människor som kan hjälpa till att bygga upp länderna efter krigen osv.
Om borgarpolitiken skulle upphöra och vi återigen skulle få behov av arbetskraftsinvandring så borde vi däremot ta emot folk från oroshärdar, då vinner både vi och de mest på det.
Politiska flyktingar bör man dock alltid ta emot då de inte kan hållas säkra en tid och sedan återvända.

Anonym sa...

Mellan 2003 - mitten 2009 har ett stort antal irakiska flyktingar sökt asyl i Sverige. Sedan 2007 har 3 800 sådana asylsökande skickats tillbaka. 10-15 000 väntas skickas tillbaka under kommande år. 20 757 hade beviljats asyl. En stor del av de senare är kristna assyrier/syrianer som flytt undan mordhot och förföljelser av fundamentalistiska muslimska grupper, inte från någon USAs "krigföring". Man beräknar att bara hälften av ickemuslimer( assyrier/syrianer och kaldéer m fl) från före 2003 finns kvar i Irak. Ca 60 kristna kyrkor i Irak har attackerats eller bombhotats sedan 2003 och många vaktas nu av amerikanska /sic!) soldater.
Kurder är en annan utsatt minoritet, av mera etniska skäl och sina politiska strävanden, exvis i Kirkuk.
PVs trams om att flykten från Irak beror på USAs "krigföring" är fortfarande unken gammal heltokig SKP-smörja.
Att Saddams parti, Baathpartiet, är förbjudet är väl inte så konstigt. Ej heller att kommunistpartiet är det, osmält EPA-marxism kan förvrida huvudet på svaga individer vilket vi sett exempel på här.

/Alexis

profanum_vulgus sa...

Alexis:
Ojdå, började de fly precis 2003? Vad var det som hände då?
Naturligtvis finns inget samband med USA:s krigföring, för den förändrades ju inte på något sätt just 2003, eller?

(Hur skulle du vilja stava amerikanska?)

profanum_vulgus sa...

Alexis:
Nej det är inte konstigt att en ockupationsmakt förbjuder partier de inte tycker om, det är mycket mer regel än undantag. Frågan är dock om man kan kalla det demokratiskt eller om de som skulle rösta på dessa partier fortfarande kan betraktas som fria att rösta.

Anonym sa...

PV slingrar sig som en ål. Var har jag skrivit att de flydde först omkring 2003? Många flydde tidigare också, p g a religiös förföljelse. Men statistiken visar hur många som gav sig iväg MELLAN 2003 - 2009. Problem med läsförståelse? Och alla utom en inskränkt USA-hatare vet att man efter 2003 flytt p g a religiösa förföljelser, inte p g a någon fiktiv
"USA-krigföring". T ex 2008 från staden Mosul där fanatiker spritt ut att alla kristna i staden skulle dödas. 1 500 kristna familjer flydde i panik.
Ursäkta, men jag kan inte låta bli att tycka att du är oinsatt och enfaldig när det gäller situationen i Irak. Och (sic!) betyder "just så!" och är numera inte alltid en kommentar till stavningen av ett ord utan används ibland också för att inskärpa betydelsen av det. Säker på att du klarade högstadiet?

/ Alexis

profanum_vulgus sa...

Alexis:
Jag måste verkligen slingra mig för din enormt avancerade argumentation.

Hur många flydde innan jämfört med efter 2003?
Så religiösa extremism uppstod spontant samma dag som ockupationen utan samband med den samma?

Hur trodde du tidigare att "amerikanska" skulle stavas? :)

Anonym sa...

Nu har du satt igång din perpetium mobile igen, kvasi-intellektuelle tönt. Massor av kristna, bl a syrianer (förväxla nu inte med Syrien) har flytt från Mellanöstern, inklusive Irak, sedan 1960-talet. Sic! används även när man vill poängtera ett ord som kan te sig "felaktigt" eller "osannolikt" och jag förstod att förhållandet att just amerikanska soldater måste vakta kristna kyrkor i Irak skulle te sig felaktigt eller osannolikt för dig.
Nu är det slut på vår diskussion, vännen! Föreslår att du vänder dig till t ex Anton i fortsättningen.

/ Alexis

profanum_vulgus sa...

Alexis:
Hur stor andel i förhållande till efter 2003?

Trodde du att det skulle vara stor bokstav?

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!