24 mars 2010

Politometern - ännu en megafon för de etablerade partierna

Medborgare! Politometern har utvecklats vidare för och bli ett slagkraftigt alternativ till Knuff. Nu lanserar Politometerns skapare Martina Lund en ny förstasida till bloggportalen där man snabbt kan följa vilka nyheter de politiska partierna spinner på och vad som är hett i partisfärerna. Flera av de etablerade politiska bloggarna jublar och hyllar utvecklingen. Socialdemokraten Peter Andersson, som länge toppat Knuff-listan, är en av dem som mycket nöjd med Politometern. Naturligtvis är han det, etablerad politisk bloggare från ett etablerat politiskt parti som han är. För det är endast bloggare från etablerade politiska partier som är välkomna att registrera sig på Politometern. Alla oberoende politiska bloggare exkluderas!

Är man inte medlem av antingen ett av riksdagspartierna eller ett av partierna som är representerat i Europaparlamentet så är man inte välkommen. Det gör att flera liberala bloggare exkluderas. Det gör att Sverigedemokratiska bloggare exkluderas (men sådant verkar ju vara legio inte bara på Politometern, Knuff gör precis samma sak och nu lanseras tydligen en sajt som bara har till syfte att putta ned partiets officiella sajt från förstaplatsen på Google). Det gör att alla partioberoende bloggar, som Medborgarperspektiv, exkluderas. Hur transparent är det?

Sanningen är nog snarare den att de etablerade partierna och dess politiskt engagerade medlemmar inte vill släppa in andra politiska åsikter i strålkastarljuset. Än mindre vill de själva bli granskade och ifrågasatta av externa källor. Bloggare som Peter Andersson, som har väldigt få läsare, vill kunna fortsätta ligga högt i topplistorna utan att behöva bli granskad och ifrågasatt. När bara ett gäng politiskt etablerade bloggare, som ständigt klappar varandra på axeln, släpps in på Politometern så framstår de ocjkså som betydligt viktigare än vad de egentligen är. Och Politometern blir bara ännu en megafon för de etablerade partierna. Inget nytt under solen alltså.

5 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Jag reagerade på politometern direkt när den lanserades som ett verkyg för de etablerade men fick ingen respons. Överhuvudtaget kan man ju se framförallt att (S) genom sin strateg som jag glömt namnet på jobbar mycket under täcket för att få ut sitt budskap när det borde vara tvärtom dvs folket ska kunna göra sin röst hörd uppåt.

Trist utveckling som vi borde göra något åt. Någon som kan knappa ihop något bättre för oss independent think tankers?

Anonym sa...

Inte konstigt att de etablerade politikerna vill hålla andra ute. De vill naturligt behålla sina förmåner för sig själva. Hur många miljarder skattekronor går inte till partierna i olika former av partistöd? Många politiker försörjer sig ju på dessa skattekronor. Många har knappt haft ett riktigt jobb i hela sitt liv. De lever som parasiter på oss andra. De ser antagligen bara till sitt eget bästa och vill inte riskera att förlora sina förmåner.

Medborgare X sa...

Dacke!

Visst är det en trist utveckling. Det gynnar knappast det fria ordet och demokratin. Både Knuff och Politometern verkar främst bygga på hur många inlänkar en blogg har. Om man då grupperar sig och i slutat på varje inlägg länkar till alla sina allierade, oavsett om det har med inlägget att göra eller ej, så genererar det en massa inlänkar till varandra och därmed en hög ranking. Om någon läser inläggen eller ej bryr sig rankingen inte om, än mindre om det är många kommentarer till inlägget eller ej. Så det är inte direkt de bloggar som engagerar som hamnar högt...

Medborgare X sa...

Anonym 14:34!

Så är det nog. Den gode Peter Andersson har väl knappast gjort ett ärligt handtag sedan han slutade packa glass på Hemglass i början av 90-talet. Allt sedan dess verkar han ha levt på skattebetalarnas pengar som proffspolitiker, en avancerad form av socialbidrag.

Nils Dacke sa...

Peter Andersson, med rätt att hyckla borde vi klämma åt. Han ingår som en viktig kugge i deras strategi som utgår från Sveavägen 68.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!