22 februari 2009

Ett illa dolt försöka att vända debatten!

Medborgare! I ett illa dolt försök att stoppa granskningen av Liza Marklunds bok Gömda och debatten kring sanningshalten i historien om "romanfiguren" Mia Eriksson, publicerar idag Aftonbladet ett reportage om kvinnor och barn som blivit misshandlade, våldtagits och tvingats gömma sig från sina banemän. Reportaget i Aftonbladets kvinnobilaga Wendela handlar om Kristina och Jon, som ägnat en stor del av sina liv åt att hjälpa kvinnor som varit i behov av ett skyddat boende. Kristina och Jon berättar om många av de hemskheter de kommit i kontakt med under åren och sina erfarenheter från sitt arbete med utsatta kvinnor. Det handlar om "mäns våld mot kvinnor", kvinnor som inte blir trodda av polisen och rättsväsendet, ett samhälle som sviker samt att kvinnor i vissa fall måste få en ny identitet och fly utomlands. Dessutom kompletteras artikeln med de påstådda läsarreaktioner som Aftonbladet ska ha fått av reportaget. Hur de nu har hunnit få några reaktioner innan reportaget ens publicerats?

Det handlar alltså om ett reportage som Aftonbladet tänkt ska bekräftar den bild om kvinnomisshandel som Liza Marklund gett i boken Gömda. Det är dock ingen i Gömda-debatten som hävdat att kvinnomisshandel inte existerar som fenomen, varken Monica Antonsson eller någon annan i bloggosfären. Monica Antonssons bok Mia - Sanningen om Gömda behandlar det enskilda fallet Mia Eriksson och sanningshalten i Liza Marklunds bok.

Liza Marklunds bok Gömda och Mia Eriksson historia blir inte mer sann för att det faktiskt existerar kvinnor som blir misshandlade och som måste gömma sig i skyddade boenden.

Liza Marklund har inte heller gjort dess kvinnor någon tjänst genom att berätta historien om Mia Eriksson. Snarare tvärtom! Liza Marklund och Mia Eriksson har istället profiterat på och utnyttjat dessa utsatta kvinnor för sin egen skära vinnings skull!

Det är just detta som många i bloggosfären reagerat på, men som gammelmedia helt och hållet verkar se genom fingrarna med.

10 kommentarer:

Leroy sa...

Det var en gammal Artikelln som Monica länkade till. Publicerad. 15 April 2007.

Ändra lite i artikelns så blir det gött.
Tycker du skriver bra. Jag skriver också helldre och trycker på enter innan jag kanske läst allt. Har dessutom ett segt tangentbord.

Blir ibland fel.

Leroy

Leroy sa...

Ok såg nu att det fanns enny artikel idag.

Vaksam som vanligt.

Trodde för ett slag att du skrev utifrån dengamla artikeln Liza skrev.

Leroy

Medborgare X sa...

Leroy!

Jag förstår att du syftar på den gamla krönikan i Expressen där Liza Marklund säger att journalister inte ska komma undan. Där skriver Marklund "Vi journalister ska inte komma undan med vad som helst. Begår vi brott så ska vi ställas inför rätta och straffas. När vi hänger ut enskilda människor så borde vi ta mycket större ansvar. Ändamålet helgar inte alltid medlen.".

Numera vet vi allt för väl att för Marklund helgar definitivt ändamålet medlen. Hon har heller inga som helst problem med att hänga ut enskilda person (som t.ex. Elisabeth Hermon)! Däremot verkar det vara värre förmågan att ta ansvar för sina handlingar....

Medborgare X sa...

Leroy igen!

Som du själv upptäckte så handlar det här inlägget om dagens reportage i Aftonbladet Wendela om kvinnomisshandel. Det är ett insinuativt försök från Aftonbladets sida att försöka få det att se ut som att Gömda-kritikerna misstror och förminskar utsatta kvinnor. Dessutom är det ett försök att få Liza Marklunds bok Gömda och Mia Erikssons historia i förra helgens Aftonbladet att framstå i bättre dager.

Men varken Monica Antonsson eller någon annan Gömda-kritiker har förnekat existensen av kvinnovåld! Existensen av kvinnor som utsätts för misshandel och förföljelse gör varken Mia Erikssons historia eller Liza Marklunds bok mer sann!

Leroy sa...

Jag kan bara hålla tummarna för att E Hermon får detta till ett civilmål eftersom hon förtalatas långt efter den ursprungliga anälan som gällde "Trossen historien" 1993, hon skall såklart kuna få upprättelse eftersom hon inte kan få ett förlåt.

Leroy

Anonym sa...

Jag tycker du skall fråga dig varför det inte finns EN enda plats för män med eller utan barn som misshandlats och hotats av kvinnor. Detta trots att det är mycket vanligt liksom dito bland bögar och lesbiska par.

Medborgare X sa...

Leroy!

Jag håller med dig! Jag hoppas verkligen att Hermon får möjligheten till ett civilrättsligt mål och att Marklund och Eriksson får stå till tals för hur de behandlar henne, både då de hängde ut henne i Expressen och för att kontinuerligt ha förtalat henne i böckerna Gömda resp. Paradiset. Jag bidrar gärna med ett par hundringar om det upprättas en fond för henne!

Medborgare X sa...

APSE!

Det är en helt annan diskussion, men jag håller med dig om att alla oavsett kön och sexuell läggning borde ha samma möjlighet till stöd och hjälp. Människojourer istället för ideologiskt drivna kvinnojourer.

Anonym sa...

Hemmet ifråga saknar knappast pengar till leksaker.
Man omsätter 2,5 miljoner kronor årligen varav en dryg miljon går till vinst. Varje år. Ändå struntar man i att renovera lokalerna eller att köpa in nödvändig utrustning.
Istället går man ut i AB och snyftar och tigger pengar.
Jag säger bara: Skäms!

marisol sa...

Jag måste kommentera det här också. Jag vill absolut inte förneka att det förekommer våld mot kvinnor, som sagt.
MEN: det finns organisationer som driver dessa hus på ett oansvarigt sätt. Senast för några veckor sedan stod det på nyheterna om ett sådant. På AB står det postgironr så att den som vill bidra med pengar kan göra det. Jag skulle vara försiktig med detta.
Jag kan också berätta att jag jobbade ett tag på ett kvinnohus. Det var flera rum som var tomma, och det verkade som om de bara väntade på att det skulle komma "gäster". Chefen där hade en lapp ovanför sitt skrivbord med en massa skämt om hur odugliga männen är, och när jag frågade henne om när man skulle få bukt med detta problem, så svarade hon:
"Ja du, så länge invandrarmännen tar hit sina kvinnor kommer vi att fortsätta att ha det så här".
Jag anställdes för att vara stödperson, svara i telefonen, vara med på rättegångar, o s v. men, det enda som jag fick göra var städa.

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!