15 februari 2009

Gammelmedias rädsla

Medborgare! I dagens Aftonbladet skriver Jan Guillou att bloggarna aldrig kan få den riktiga makten. Det har han säkert helt rätt i. Makten i Sverige tillhör en liten skara människor i Stockholm som känner varandra mycket väl och som umgås tillsammans. Denna skara består av både politiker, höga statstjänstemän och de journalister vars uppgift det egentligen är att granska dessa makthavare. Den tredje stadsmakten är numera tätt sammanknuten med den första stadsmakten. Det är inte längre bara staten och kapitalet som sitter i samma båt, även journalister, chefsredaktörer och bokförläggare håller numera i piskan.

Gömda-affären har dock tydligt visat bloggosfärens styrka och förmåga att ifrågasätta den tillrättalagda samhällsbild och "sanning" som gammelmedia förmedlar. Trots idoga försök från gammelmedia att ignorera och tysta debatten om Gömda så har den fortsatt oförtrutet på nätet. I bloggar och debattforum har Liza Marklund och Mia Eriksson historia diskuterats. Detta har skrämt gammelmedia. Plötsligt har de upptäckt att de själva inte kan styra samhällsdebatten dit de vill.

Liza Marklund och hela hennes vänskapskrets inom gammelmedia har nu format sig för ett monumentalanfall mot Monica Antonsson och bloggosfären. Jan Guillous krönika i dagens Aftonbladet är bara ytterligare en liten del i en samordnad aktion.

En gång i tiden var Jan Guillou en reporter som inte drog sig för att kritiskt granska makthavarna. Numera tillhör dock Jan dessa makthavare och gör allt han kan för att själv inte behöva bli granskad.

3 kommentarer:

Xara sa...

Bra, det behövs alltid kritiskt tänkande bloggare.
Ska bli spännande att följa din blogg.

Leroy sa...

Bra Skrivet. En väldigt klar och rak analys av hur det blivit. Dags för media att ändra sig igen.

Leroy

Unknown sa...

Och det är bara lite skrap på ytan i den mediala ankdamm som råder i Stockholm. Gillade för övrigt ditt sätt att beskriva "gammelmedias rädsla.

http://bloggvarlden.blogspot.com/

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!