21 februari 2009

Mia konfabulerar

Medborgare! Som Medborgarperspektiv tidigare har varit inne på så finns tydliga tecken på att Mia Eriksson är en mytoman av Guds nåde. Denna blogg är inte den enda som sett dessa tecken. På Flashback kan man läsa ett intressant inlägg av BaalZeBub om just detta, som ett svar på ett inlägg av Morrtijsa angående en artikel från Aftonbladet. I artikeln får Mia Eriksson frågan: "Har din plågoande blivit dömd någon gång ?" och då svarar Mia: "Vid några tillfällen. Han dömdes till ett års fängelse för grov misshandel. Han hade försökt strypa mig men jag överlevde nästan av en slump. Han släpptes efter sex månader." Morrtisja konstaterar att det snarare låter som att hon pratar om Luis, som bevisligen blivit dömd till ett års fängelse för att ha kört över Osama Awad med bil.

Som ett svar på detta skriver BaalZeBub insiktsfullt:

Ja, det låter mycket likt Luis, som dömdes till ett års fängelse. Någon skrev att han släpptes efter fem månader.

Jämför [TwistandShout] där dottern till en Mias väninna Lena berättar hur Mia vänt på historien på olika sätt:

Lena är förföljd och gömmer sig på kvinnojouren. Mia gör hennes berättelse till sin. När Mia i verkligheten avslöjar var kvinnojouren finns, är det i boken Lena som gör det.

Det här belyser litegrann av hur Mia konfabulerar. Elementen finns redan där i hennes erfarenhet, men hon stuvar om dem så att det är hon som blir förrådd när hon förräder, Osama som gör brott och får fängelse när han utsätts för brott och någon annan får fängelse och så vidare.

Mia plockar alltså snabbt några element som är i tankarna, men vrider och vänder på dem hur som helst för att passa hennes egen berättelse. Det hela sker nog som en helt ofrivillig mytomani. Kommer man in på faderns sjukdom så skapas historien om att pga förföljese inte få ta det sista farvälet. Inlevelsen i konfabulerandet är så starkt att tårarna kommer.

Mer om konfabulation [Wikipedia]. Alla människor konfabulerar. Annars skulle vi inte kunna se ett stillastående rum när vi viftar på huvudet. Men vi reagerar när berättelsen är absurd eller felaktig. Vi har ett livsnödvändigt kritiskt tänkande som skapar sanna berättelser, annars skulle vi aldrig överleva att gå över gator! Det skulle vara intressant här att få veta mer om Mias mytomani och hur den yttrar sig. Liza Marklund är också intressant här. Troligen kan hon gå över gator, men inte hantera statistik, och som journalist är hon en mytoman av stora mått.

Det finns många duktiga och insiktfulla personer i bloggosfären som engagerat sig i Gömda-härvan. Se även denna mycket välskrivna sammanfattningen av Gömda-härvan av KimZa hos Gunilla Kinn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Medborgarperspektiv tar inget som helst juridiskt ansvar för andras kommentarer. Var och en ansvarar själv för vad de skriver samt hur de uttrycker sig!